Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Joulukuu

Vuosi 2015:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu

Vuosi 2014:
Syyskuu
Heinäkuu
Toukokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
8.12.2016
Vuosi 2016
Koetoimintaamme ei suinkaan ole jäädytetty vaikka päivityksiä kuluneen vuoden muokkaustapatutkimuksesta ei olekaan tullut. Aika se vain tuntuu olevan kortilla blogin päivitykseen.
Nyt siis ennen joulun viettoon siirtymistä on hyvä hetki palata muistelemaan, mitä sitä onkaan koeruuduilla tehty tänä vuonna.

Tavoite vuodelle 2016

Kaikki toimenpiteet kuten: perusmuokkaukset, kylvömuokkaus, kylvö, ruiskutukset ja puinti oli tavoite suorittaa samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina. Kaikki toimenpiteet paitsi puinti oli tarkoitus suorittaa niin, että opiskelijamme toimivat kuljettajina. Puinnin  hoiti tilanhoitajamme. Tavoitteena oli tehdä myös tarkempaa pellon rakenteen tutkimusta ja analysointia esim. kuoppatestit ja maantiiviysmittarilla mittaukset puinnin jälkeen, mutta se valitettavasti jäi tältä syksyä tekemättä. Tähän maanrakenteen tutkimiseen palaamme uudella innolla keväällä 2017.

Lannanajo ja perusmuokkaus

Lohkojen perusmuokkaus (lautasmuokkaus, kultivointi ja kyntö) tapahtui toukokuun puolen välin paikkeilla. Ennen perusmuokkaustoimenpiteitä lohkoille ajettiin kuivikelantaa 13.5 noin 8000kg/ha. Kalustona lannalevityksessä käytimme oppilaitoksen Valtra N142 direct ja bergmannin täsmälevitinvaunua.


Lannanlevitys käynnissä

Kylvömuokkaus ja kylvö 23.5

Joustopiikkiäestys toteutettiin oppilaitoksemme Potilan master 7m äkeellä ja Valtran N 142 directilla kahteen ajokertaan. Kylvö tehtiin Junkkarin 3m Superseedillä ja John Deere 6620 traktorilla, jonka moottori optimoitiin syksyllä 2015 Ltr Racingin toimesta. Saadun lisätehon huomasi kyllä eritoten lautasmuokkaimen ja kultivaattorin vedossa, mutta myös kylvössä.
Vuonna 2015 koeruuduille kylvettiin ohraa ja lajikkeena oli tuolloin Mitja. Lohkojen ympäristö oli kylvetty Iron-ohralla. Saadun edellisen vuoden kokemuksemme mukaan Mitja veti lakoon useammalla eri lohkon kohdalla, kun taas Iron kesti hyvin edellisen vuoden sateet ja tuulen tuiverruksen. Tämän vuoksi päädyimme kylvämään kaikki lohkomme Iron-ohralla tänä vuonna.
Lohkoille kylvettiin ohraa 260kg/ha ja lannoitteeksi tuli salpietaria 280kg/ha. Huolimatta kovasta typpimäärästä niin lannan kuin apulannankin osalta Iron pysyi hyvin pystyssä tänäkin vuonna. Näin jälkikäteen on hyvä huomata, että niin sanotun nollaruudun pito tähän tutkimukseen olisi ollut paikalla, jotta esim. tuota lakoherkkyyttä olisi vieläkin relevantimpi pohtia.

Ruiskutus

Koelohkot ruiskutettiin 21.6 Valtran 6100 ja Amazonen UF 1000 ruiskulla. Ruiskutus suoritettiin ilman automaattiohjausta vaikka oppilaitoksellamme on tähän mahdollisuus, mutta kenties parin vuoden päästä ruiskutus automaattiohjauksella on meilläkin arkipäivää. Tehoaineena lohkoille laitettiin 0,5 l MCPA ja 10g Expressiä.


Lautasmuokattu 26.6


Kultivoitu 26.6


Kynnetty 26.6

Rikkakasvit ja havainnot kasvusta

Rikkakasveina lohkoilla esiintyi hevonhierakkaa, jauhosavikkaa, pillikettä ja tietty sitä juolavehnääkin löytyi lohkojen alkupäistä. Kynnetyllä lohkolla löytyi vielä saunakukkaakin. Tosin rikkakasvien ruiskutus oli alkanut tehoamaan pääsääntoisesti ympäriinsä lohkoja havainnointipäivään 26.6 mennessä.

Kasvun havainnoinnissa pystyi erottamaan selkeästi, että lautasmuokattu ja kultivoitu lohko olivat kasvussa selkeästi kynnettyä lohkoa edellä. Kultivoidulla lohkolla eritoten notkopaikoissa oli heikompaa kasvustoa kuin muualla kultivoidulla alueella. Kuitenkin kultivoitu oli hyvässä kasvuvauhdissa. Lautasmuokatulla lohkolla erityisesti muokkauksesta jäädyt mättäät vihertivät juolaa tehokkaasti, mutta kasvu oli hyvää lautasmuokatullakin lohkolla. Jälkikäteen voidaan todeta, että matalempaan muokatut lautasmuokattu ja kultivoitu lohko on saanut lannan vaikutuksen nopeampaa käyttöön kuin kynnetty lohko. Kynnetyllä lohkolla lanta mullataan kuitenkin syvempään kuin kevyemmästi muokatuilla lohkoilla. Tätä voidaan parantaa ensi keväänä esimerkiksi niin, että kuivikelanta levitetäänkin kynnökselle, jolloin ravinteet, kuten fosfori olisi nopeammin saatavilla kasveille.


Kultivoidun ja kynnetyn lohkon kasvuston eroa

Huonoin kasvusto oli kynnetyllä lohkolla. Jälleen kerran on todettava, että kynnetyn lohkon epätasaisuus; pitkittäinen notko ja harju kasvavat hyvin epätasaisesti ja köyhästi muuhun alueeseen verrattuna. Tätä tulemme keväällä korjaamaan pellon tasauslanalla, jotta kasvuolosuhteet saataisiin tasapuolisemmaksi.


Puinti

Oppilaitoksemme Sampo 2045 pääsi puintitöihin 19.9. Puimurissa on käytössä Trimblen valmistama sadonmittausjärjestelmä FMX-ajo-opastimella. Tästäkin huolimatta sato punnittiin vielä kuivaajalle tuodessa, koska näin olemme aikaisempinakin vuosina tehneet.

Sadonmäärä muokkaustapakoe lohkoilta:
  • Lautasmuokattu: 4800 kg/ha
  • Kultivoitu: 5150 kg/ha
  • Kynnetty: 4450 kg/ha

Summa summarum

Paljon enemmän olisi tänä vuonna voinut tehdä ja analysoida. Koetoiminta muokkaustapa tutkimuksen tiimoilta ei kuitenkaan ollut turha, sillä tietoa, toimintaa ja ajatuksia saatiin kirjattua ylös tulevia vuosia varten ja ainakin konkreettista toimintaa tuolla koetoiminta lohkoilla tullaan viemään eteenpäin tulevina vuosina, kuten esimerkiksi tarkempaa muokkaustoimintaa ajoteknisesti, pellon pinnanmuotoilua ja maan rakenteen mahdollisen muuttumisen analysoimista.
Sen voin vielä tähän loppuun todeta, että yksi koetoiminnan aloittamista kysymyksistä on jo ainakin tänä vuonna osaltaan näyttänyt ratkaisun mallia eli esiintyykö lieroja mahdollisesti kultivoidulla lohkolla enemmän kuin kuin muilla perusmuokkausmenetelmillä. Vastaus on, että kyllä silmämääräisesti.
Tähän tulokseen päädyttiin, kun tilanhoitajamme oli eräänä "myrskyisenä syyspäivänä" puinnin jälkeen käynyt kyntämässä pari viilua lohkojen poikki ja todennut tilanteen tämän jälkeen. Tästä on ainakin keväällä mahdollisuus tehdä lisähavaintoja kuoppatestien muodossa.
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021