Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

Klikkaa tekstilinkkejä Etusivu

Ympäristö

Ajankohtaista

Kestävän kehityksen oppilaitos

Koulutuskeskus Salpaus opetusmaatila

Työskentelemme Päijät-Hämeen maaseutusäätiön omistamilla pelloilla ja metsissä. Tilamme on eläin- ja kasvintuotantotila, jossa viljellään ohran, kauran, vehnän ja nurmen lisäksi rypsiä ja ruokohelpeä. Tuotamme tilan traktoreihin biodieseliä omassa tuotantolaitoksessa. Pitkäjänteisen jalostustyön ansiosta pihattonavetassa viihtyy hyvätuotoksien ja hyvän jalostusarvon lypsykarja. Hevostallimme ovat Asikkalassa ja Lahden Jokimaalla, jonne on keskitetty raviopetus ja nuorten varsojen koulutus.

Opetusmaatilan pelloilla viljellään myös elintarvikekauraa joka jalostetaan lähimyllyssä, tästä syntyy kestävän kaurapuuron tarina. Vääksyn Mylly Oy voit lukea myllyn toiminnan esittelyn täältä >>

Kestävä kaurapuuro eli oman kauran tarina
Kaupunkilaisesta kaurapuurontekijäksi

Viisi vuotta sitten Ismo ei osannut aavistaa, että hän asuisi Asikkalassa ja kauhoisi aamulla suuhunsa kaurapuuroa, jonka hiutaleita hän on itse ollut valmistamassa. Helsingistä Asikkalaan Ismon toi Iida.  He tapasivat netissä, ja Iida sai kaupunkilaispojan pohtimaan maallemuuttoa ja jopa maatalousyrittäjän työtä.
Kaksi vuotta sitten Ismo haki Koulutuskeskus Salpauksen opiskelemaan maatalousyrittäjäksi ja pääsi sisään. Hän muutti Iidan luokse Asikkalaan ja aloitti maatalousyrittäjän opinnot. Heti keväällä Ismo pääsi kylvämään kauraa opetusmaatilan pellolle. Siitä alkoi kauran matka hiutaleeksi ja puuroksi asti. Kevättöinä Ismo valitsi kauralle kestävän kehityksen mukaisen kasvulohkon ja kasvilajin. Hän myös suunnitteli kauralle sopivat lannoitteet ja työmenetelmät. Kesällä Ismo tarkkaili kauran kasvua ja huolehti kasvinsuojelusta ja lisälannoituksesta viimeisintä teknologiaa hyödyntäen. Syksyllä vuorossa oli sadonkorjuu ja sadon jalostaminen. Ismo pui, kuivasi ja lajitteli kauran. Valmiin elintarvikekauran hän kuljetti Vääksyn myllylle, jossa siitä valmistettiin kaurahiutaleita. Sieltä kaurahiutaleet päätyivät Ismon ja Iidan lautasille, ehkä sinunkin? Jos kiinnostuit lue lisää >>


 

Tapahtumaloki
4.6.2012
Blogimerkintä

29.5.2012
Valokuva

29.5.2012
Valokuva

Kaikki tapahtumat RSS
Perustiedot
Koulutuskeskus Salpaus on monialainen oppilaitos jonka luonnonvara-alan toimipiste sijaitsee Päijänteen rannalla Asikkalassa, noin 30 kilometriä Lahdesta ja noin 150 kilometriä Jyväskylästä ja Tampereelta.

Hevostallit ovat Asikkalassa ja Lahden Jokimaalla. Opetusmaatilalla on nykyaikainen lypsykarjapihatto ja omat tilat pieneläimille. Pieneläinhoitolassa palvelee nyt myös eläinklinikka. Opetusmaatilan käytössä olevat, Päijät-Hämeen maaseutusäätiön omistamat pellot (110ha) ja metsät (50ha) sijaitsevat oppilaitoksen välittömässä läheisyydessä.

Tuotantosuunnat:
maidontuotanto
pieneläimet
hevostalous
energiakasvit
kalanviljely- ja jalostus
luomu

Yhteystiedot:
Laurellintie 55
17320 Asikkala
KeKe-tilanne tilalla

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021