Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2013:
Huhtikuu


 Merkinnät, huhtikuu 2013:

10.4.2013
Keudan ammattiopiston kevättä eläintenhoitajien silmin
Tervehdys keväisestä Mäntsälästä!
Eläintenhoitajien blogi, osa I

Keudan ammattiopisto Saaren kartano sijaitsee Saaressa, Mäntsälän pohjoisimmassa kylässä. Nimestään huolimatta se ei sijaitse varsinaisella saarella, vaikka lähituntumasta järvi löytyykin.

Kartanon historia ulottuu pitkälle, ja tämä on nähtävissä vahvana alueen arkkitehtuurissa. Alkuperäinen päärakennus, joka nykyisin tunnetaan yleensä Päämajana, edustaa tyylisuunnaltaan 1920-luvun klassismia muista Mäntsälän kartanoista poiketen. Sen kaarevat ovi- ja ikkuna-aukot tuovat rakennukselle ripauksen italialaista henkeä. Kartanolla ovat aikoinaan pitäneet majaa paronit, joista viimeisimmät, de la Chapellen suku, asuttivat sitä vuosina 1884–1934. He myös toivat kartanolle tulitikkuteollisuuden, ja Saaren tehdas tunnettiin aikoinaan Mäntsälän suurimpana tulitikkutehtaana.

Nk. ”Tulitikkusota” toimi lopulta sysäyksenä paronien ajan päättymiseen Saaren kartanolla. Ruotsalainen trusti osti Saaren tulitikkutehtaan salanimellä Saaren Tulitikku Oy. Tehtaan koneet moukaroitiin toimintakyvyttömiksi. Näin saapui tiensä päähän kartanon tulitikkuteollisuus, ja paronien aika oli ohi.

Kartanoa suunniteltiin vararikon jälkeen Suomen tasavallan presidentin kesäasunnoksi. Talvisota muutti kuitenkin suunnitelmat, kun Saaren kartanoa tarvittiin sotainvalidien kuntoutus- ja koulutuspaikaksi. Kun sotainvalidit ja –orvot oli koulutettu, kartano jatkoi opetuskäytössä. Tänä päivänä toiminta jatkuu edelleen maatalous-, puutarha-, luonto- ja ympäristöalan koulutuspaikkana. Saaren kartanon mailla toimii sekä Keudan maatalousalan ammattioppilaitos että yksi Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan yksiköistä. Opiskelijoita Keudalla on nykyään noin 450, ja se pitää sisällään sekä ammatti- että aikuisopiston.
 
Kartanon alkuperäisistä rakennuksista on säilynyt kukkulan laelle seisovan Päämajan lisäksi tulitikkutehdas, sekä vanha tallirakennus. Kaikki kolme on entisöity opetustiloiksi, ja niiden luokissa pidetään teoria-aineiden tunteja. Koulun oppilaat majoittuvat kolmeen asuntolaan, jotka kaikki sijaitsevat opetustilojen tuntumassa. Lusikkalinnaksi kutsuttu poikien asuntola sijaitsee koulun ruokalan yläkerrassa lähellä Päämajaa. Kampuksen alueeseen kuuluu lisäksi myös verstas, maatila konehalleineen, navetta sekä puutarha-alan opiskelijoiden kasvihuoneet hieman syrjempänä. Uudet pieneläintilat navetan kylkeen valmistuivat vuonna 2012, ja eläimet pääsivät muuttamaan uusiin, isompiin tiloihin vuoden loppupuolella.

Saaren kartanon eläintenhoitajalinjan opintoihin kuuluu monenlaista oppia erilaisiin eläimiin liittyen. Toisena vuonna valitaan, halutaanko suuntautua pien- vai tuotantoeläimiin. Koska kartano on pääasiassa maatalousoppilaitos, kuuluu opetussuunnitelmaan myös aineita liittyen maa- ja metsätalouteen. Opinnot koostuvat sekä teoria-aineista että käytännön harjoituksista. Koulutilan navetassa päästään tutustumaan lypsykarjatilan arkeen. Ympäri vuoden pyörivät oppilaiden navettaviikkovuorot takaavat, että jokainen pääsee harjoittelemaan navetan töitä, kuten lypsämistä ja lehmien ruokintaa. Pieneläinhuoneella taas opetellaan erilaisten lemmikkieläinten, kuten pikkunisäkkäiden ja matelijoiden, hoitoa ja käsittelyä.

Käytännön oppien lisäksi opiskeluun kuuluu myös teoria-aineita sekä eläinasioista että nk. ammatillista tutkintoa tukevstaia oppiaineista (ATTO). Eläinpuolen teoriatunneilla tutustutaan tarkemmin esimerkiksi eläinten elimistöön ja niiden terveydenhuoltoon. ATTO-aineet pitävät sisällään peruskouluaineita, kuten äidinkieltä ja matematiikkaa.

Lisäksi tärkeänä osana opetusta on pitkät työssäoppimisjaksot, joiden aikana päästään paremmin kiinni oman tulevan alan arkeen ja rutiineihin. Ne takaavat omalta osaltaan, ettei opiskelu ole pelkkää nenä kiinni kirjassa nököttämistä. 
 

Opiskelijoiden esittely
 
Olemme Keudan ammattiopiston, Saaren kartanon ensimmäisen vuoden eläintenhoitajia. Luokallamme on 19 oppilasta.
Joukkoomme mahtuu persoonia laidasta laitaan…Korppu on kotoisin Lahdesta. Hevoset ovat lähellä Korpun sydäntä ja hän on porukan pohdiskelija.
 
Janita on kotoisin Kärkölästä ja on luokkamme ”äippähahmo”. Vapaa-aika kuluu koirien parissa.
 
Ama on Mäntsälästä ja on luokkamme diiva.
 
Iita tulee Orimattilasta ja omistaa hevosia ja koiria.
 
Tiina ”Timppa” on kotoisin Hollolasta ja harrastaa ratsastusta, sekä omistaa koiran ja kissoja.
 
Rita ”Ritva” on ryhmämme ilopilleri ja aina äänessä. Rita on kotoisin Järvenpäästä ja on iloinen heppatyttö.
 
Noora tulee Helsingistä ja omistaa kissoja, koiria, kaloja, hamstereita ja rottia.
 
Ida asuu Vantaalla ja hänellä on koira, kissa ja 2 kania.
 
Pia ”Hyttynen” asuu Järvenpäässä ja omistaa koiran, rottia ja liskon.
 
Minna on kotoisin Mäntsälästä. Hän harrastaa ratsastusta ja omistaa ponin.
 
Karoliina on kotoisin Lahdesta. Hänen kotonaan asustaa kaneja, kissoja ja koiria.
 
Veera asustaa Helsingissä ja omistaa koiran ja kanin.
 
Silja asustelee Helsingissä ja omistaa koiran.
 
Anna asuu Vantaalla ja omistaa hamsterin.
 
Riina on kotoisin Sipoosta ja hänen kotonaan asustelee kissoja ja koira.
 
Satusetä on hauska ja hullun piirteitä omaava tyttö, joka asustelee Helsingissä. Satun kotikolossa asuu kissa ja koira.
 
Susanne ’’Heidi’’ viettää elämäänsä Helsingissä. Hänen kanssaan asustaa kissoja.
 
Jenni majailee Keravalla ja hänen taloaan vartioi pelokas chihuahua ja kolme hiirtä.
 
Minka pitää matalaa majaa Helsingissä. Minkan kanssa matalaa majaa pitää kaksi koiraa.
 

Elämää koululla
 
Koulullamme on pihattonavetta. Koulutilallamme on kolme eri lehmärotua; holstein, ayrshire ja suomenkarja (kyyttö, Länsi- ja Pohjoissuomen karja). Koulumme lypsylehmien maidot menevät Valiolle. Navetassamme on lypsettäviä lehmiä, hiehoja ja vasikoita.
 
Koulumme pieneläinhuone valmistui vuoden 2012 lopussa. Nyt jyrsijöiden ja matelijoiden on hyvä elää uusissa tiloissa. Pieneläinhuoneella on myös luokka, jossa pidetään osa meidän eläintenhoidon teoriatunneistamme. Tallissa on tilat kahdelle hevoselle. Hevosia emme talliin ole vielä saaneet, mutta eiköhän tulevaisuus tuo nekin tullessaan. Rakennuksessa on myös koirille häkit, jonne opiskelijat voivat mm. varata tilan omalle koiralleen päiväksi.
 
Eläimiä on jyrsijäpuolella noin 20, ja matelijapuolella noin 12 lajia. Uusimpia näistä ovat hämähäkki, käärme ja toinen hamstereista. Matelijapuolelle on tulossa vielä parta-agama, jemeninkameleontti ja kaloja.
 
Ja näihin tunnelmiin lopetamme tältä erää. Jatkossa kerromme lisää koulumme eläimistä sekä opiskelustamme täällä. Hyvää kevättä kaikille toivottaa MAE12.

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021