Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Syyskuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2015:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu


 Viisi viimeisintä merkintää:

2.9.2016
Uuden suunnittelua

Vaikka syyshybridiohran kanssa käytiin huonosti, niin siitä huolimatta kyseinen kasvi kiinnostaa. Tänä syksynä ei kuitenkaan ehditä syyshybridiohraa kylvämään, sillä koulutilan puinnit alkavat vasta ensiviikolla. Vahingosta viisastuneena emme yritä toistaa viime syksyä.

Saimme taas kerran muistutuksen siitä, kuinka äärevät olosuhteet heikentävät viljelyvarmuutta. Pitkä lämmin syksy ei riittänyt, kun vastassa oli hyvin kylmä ajanjakso. Kun syysviljoilla pyritään mahdollisimman suureen satoon, niin oikea aikainen kylvö riittävällä siemen määrällä ja lannoituksella auttaa yhdessä kasvinsuojelun kanssa saavuttamaan varmemmin tavoiteltu sato.

Kuitenkin kannattaa olla maltillinen syyskasvien kylvöaloissa, jotta tilan taloudellinen tulos ei joutuisi liikaa yhden kortin varaa. Riskejä kannattaa hajauttaa.
29.4.2016
Ja vaihto kevätviljaan

Ikävä totuus on myönnettävä: syyshybridiohra ei kestänyt talvea, joten kasvusto on perustettava uudestaan kevätviljalla. Ainoastaan rikkakasvit ja muutamia oraita siellä täällä nousee ylös. Valtaosa hengissä selvinneistä oraista kuuluu syysrukiille.

Vaikka yksi perusvirheistä olikin liian myöhäinen perustaminen, niin näyttää siltä, että huolimatta oikea aikaisesta kylvöstä, kovan talven osuminen kohdalle olisi joka tapauksessa vienyt oraat. Näitä viitteitä on tullut Etelä-Pohjanmaalta, sillä Ilmajoella ja Kurikassa aikaisemmin kylvetyt syysviljat ovat kärsineet paikoitellen talvituhoja. Ilman kunnon lumipeitettä harva syyskasvi kykenee selviämään kovasta pakkastalvesta.

Oikea aikaisuuden lisäksi on hyvä huolehtia pellon pinnanmuotoilusta, joka lähtee hyvästä perusmuokkauksesta. Muokkaus voidaan tehdä joko kyntäen tai kevyt muokaten kultivaattorilla. Rikkakasvien ja kasvitautien takia kyntö on ylivoimainen menetelmä, vaikka ottaakin aikaa sadonkorjuun aikana.