Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, maaliskuu 2015:

25.3.2015
Näytöt jatkuu
Taaskaan ei ilma ollut mikään "morsian" vaan elohopea painui lähelle nollaa. Näytöt oli kuitenkin annettava. Näyttöjä antamassa oli jälleen "teknoykköset", mutta ryhmä yksi. Näytön aiheena oli paalienajo niinkuin edelliselläkin kerralla, mutta kuormauksen kohteena olivat olkipaalit. Paalit haettiin 10 kilometrin päästä Rahkakorvesta.


Ulkoilma "urheilua" parhaimmillaanPari paalia ja sitten kuormaa sitomaan.
10.3.2015
Ammattiosaamisen näyttö
Ensimmäinen näytönpaikka maatalousteknologian valinneilla opiskelijoillamme oli 3.2, jolloin yhdeksän maatalousteknologian opiskelijaa suorittivat Traktorin turvallisen käytön näytön. Näyttöpaikkana oli karujen olosuhteiden mainetta niittänyt Rahkakorpi, jossa oli tuolloinkin  rapsakka pakkaskeli, kova viima ja luntakin oli pelloille satanut 40cm.
                        Ammattiosaamisen näytön aiheena oli säilörehupaalien kuormaus ja ajo varastointipaikalle. Näytössä opiskelijan tulee käyttää ja hallita traktoria sekä traktorin työkoneita mahdollisimman turvallisesti ja sujuvasti. Opiskelijoiden tulee lisäksi hallita traktorin ajoonlähtötarkastusten tekeminen.


Paalien lastausta

Paalin kuormauksessa opiskelijalta edellytetään traktorin ajon lisäksi etukuormaimen ja paalipihtien käyttöä. Paalipihtien ja etukuormaimen käyttö voi olla yllättävänkin hankalaa, kun kyseessä on jäiset paalit. Opiskelijan tulee myös hallita kuormanteko paalikärryille, jotta seuraavan opiskelijan on mahdollista laittaa omat paalinsa kuormaan ja kuorma ylipäätään saadaan täyteen. Näytössä käytettävät paalit olivat pilaantuneita (liian vähän käärintämuovia ja reikäisiä), jolloin ne soveltuivat hyvin edellämainittuun näyttötilanteeseen, eikä paalin säilymistä haittaavaa käärintämuovin rikkoontumista tarvinnut pelätä.


Lakeuksillakin on välillä lunta ihan kunnolla

Paalien lastaamisen jälkeen oli vuorossa paalien kuljetus varastointipaikalle. Varastointipaikalla paalit purettiin kuormasta pellon reunaan, jossa paaleista otettiin muovit ja verkot pois. Tämänlaiset "epäonnistuneet" paalit ajetaan tulevana syksynä paalisilppurin läpi. Moni näyttöä suorittanut opiskelija huomasikin, ettei upottavassa lumessa (jota on yli traktorin akseleiden) ajo olekaan aivan helppoa. Traktorin kääntäminen on kankeaa, koska ajamattomat urat, syvä hanki ja painava kuorma tekevät traktorin hallinnasta haasteellista. Kuitenkin kaikki yhdeksän opiskelijaamme selviytyivät näytöstä kunnialla ilman kiinnijäämisiä, joten voidaan todeta, että näillä yhdeksällä teknologian opiskelijalla löytyy hyvät edellytykset traktorin turvalliseen käyttöön.
10.3.2015
2 kommenttia kommentoi

Luokkaopiskelusta suojakeliin
Vaikka yleisesti luulisi konemiehen kaihtavan luokassa istumista, niin Ilmajoen kampuksella välillä lämmitellään sisätiloissa. Konepuolen teoriaopinnoista talvikaudella mieltä lämmittävät moottorin, tehonsiirron, sähkölaitteiden, kasvinviljelykoneiden, maatalouskoneketjujen ja hitsauksen teoriakurssit.

Konepuolen teoriakurssit eivät ole läpipääsemättömiä vaikka niillä välillä on kyseinen maine. Aktiivinen osallistuminen tunneille on Ilmajoentiellä parhain lääke. Valmiita ja laadukkaita (nykyaikaisia) koulukirjoja juuri maatalousalan konepuolen perusopetukseen on todella rajallisesti olemassa. Tämän takia opettajien on pysyttävä ajanhermoilla ja pyrkiä olemaan materiaaleillaan kehityksessä mukana. Pääsääntöisesti opiskelijat kokoavat itse opiskelumateriaalinsa opetuksesta, kuten esimerkiksi opetuksen muistiinpanoista, monisteista, filmeistä, ryhmätöistä ja yms. tunneilla käytävistä asioista.


Työaikalaskennan perusteita

Maatalouskoneketjut

Monen vuoden ajan on erilaisissa maataloustieteellisissä julkaisuissa puhuttu maatalouden rakennekehityksestä ja siitä, kuinka maaseutuyrittäjän tulisi vastata jatkuvaan maaseudun murrokseen, kuten tilakokojen-, eläinmäärän-, konekokojen- ja viljelypinta-alojen- yms. kasvuun.
Maatalouskoneketjut kurssilla opiskelijat perehtyvät koneketjusuunnittelun perusteisiin. Pääpaino on koneketjujen suunnittelulla ja ketjun osien toiminnalla sekä vaikutuksella tilalla tehtäviin töihin. Tunneista suurin osa kuluu työaika- ja konekustannuslaskennan perusteisiin. Opiskelijalle muun muassa tulevat tutuksi käsitteet: peltotehokkuus, työaika, työnormi, työnmenekki ja työsaavutus. 


Opiskelijat suunnittelevat tilansa säilörehunkorjuuta ryhmätyönä.UUSI VUOSI, UUDET KUJEET

Vaikkakin keli tällä hetkellä Ilmajoentiellä onkin hyvin keväinen. Uutta vuotta jatkettiin huoltamalla oppilaitoksemme kasvinviljelykoneita, kuten ruiskua, tarkkuussilppuria, niittomurskainta, lautasäestä jne.

Ruiskun huolto

Ruiskun huoltoa pitkitettiin talvisydämen aikana niin kauan, että tuli suojakeli, jotta ruiskunpesu onnistui pihalla. Konehallin pihalla puomiston kunto ja toiminta on opiskelijoiden kivempi tarkistaa, kun on + 2 lämmintä kuin olisi -20 pakkasta.


Ruiskun puomiston levitys

Oppilaitoksemme ruisku on malliltaan Amazonen UF 1000, joka on varustettu 15m puomilla. Ruiskun huoltoon kuuluu: painemittarin toiminnan varmistaminen, kokonaisvaltainen pesu, pumpun kunnon-, letkujen- ja puomistontarkistus, pumpun öljyjenvaihto, suuttimien pesu sekä puomiston kunnon tarkistus. Puomiston rasvaus ja puomiston "hissin" öljyäminen tehdään myös. Ruiskun pumppuun emme jäätymisen varalta kierrätä jäähdytysnestettä, koska ruiskua säilytetään oppilaitoksemme lämpöisessa varastossa.Suutinmutterit sisuskaluineen puuttuvat.Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021