Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, helmikuu 2015:

13.2.2015
Tehonsiirron opinnot
Valmet 702 kytkinremontti
Etukuormaimella varustetun 702 kytkinremontti lähti käyntiin, kun 1M14MAAB:n eli teknolinjan ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsivät tehonsiirron opinnoissaan ratkaisemaan ongelmaa.

Vaihdetta ei enään voinut kunnolla vaihtaa ja kytkimen säätö oli vedetty ääriasentoon.
Tämän vuoksi ainoaksi keinoksi tuli Valmetin katkaisu, johon ryhdyttiin poistamalla ensiksi etukuormain ja sen tukirakenteet pois. Kun etukuormain oli poissa tieltä, niin moottorin kehto tuettiin etuakselin kohdalta puukiiloin ja rungon alle asetettiin katkaisukelkka.


Tuennan jälkeen aloitettiin traktorin katkaisemisen valmistelu, jossa moottorin osuus ja hytin osuus kytkimen kohdalta erotetaan. Tarkoittaen käytännössä sitä, trakorista poistetaan akku ja moottorilta hyttiin kulkevat johdot sekä vivustot irrotetaan. Lisäksi täytyy irrottaa ohjausventtiilille tulevat  hydrauliikkaletkut ja hydrauliikkapumpun imuletku. Kun kaikki tämä lyhykäisyydessään on tehty, niin voidaan aloittaa rungon katkaisu avaamalla vauhtipyörän kohdalta pultit.
Ylläolevissa kuvissa on traktori nyt katkaistuna ja kytkinasetelma on kokonaan poistettu vauhtipyörältä. Suurin syyllinen vaihteenvaihto ongelmiin löytyi painelaakereita siirtävästä siirtoholkista, jonka runkoon sitova osa oli hajonnut kahteen osaan. Tästä aiheutui vaihtamisongelmat painelaakereiden ottaessa kytkinasetelman irrotuskäpäliin epätasaisesti, kun samalla hajonneet metallinpalat estivät siirtoholkin liikkumista.

Opetuksen vuoksi kuitenkin asetelma otettiin pois ja purettiin osiin. Samalla osat puhdistettiin ja uudet levyt ajovoimalle sekä voimanulosotolle laitettiin paikoilleen. Kytkin on tyypiltään parikytkin, jossa on omat vipumekanismit vaihteenvaihdolle ja voimanulosotolle. Kaksoiskytkimissä hallitaan molempia samalla polkimella, kun sitä painetaan eri korkeudelle. Kuvasssa ollaan juuri säätämässä korjausoppaan mukaista korkeutta irrotuskäpälille. jotka painelaakeilla painettaessa vetävät painelevyn irti kytkinlevystä ja voimansiirto katkeaa.

Kytkinasetelma laitettiin paikoilleen ja ruuvattiin momenttiin vauhtipyörälle. Tämä onnistui käyttämällä akselin pätkää, jolla voimanoton kytkinlevy keskitettiin ja pidettiin paikoillaan silmälaakeriin nähden. Jos hieman yksinkertaistetaan seuraavaa työvaihetta, niin se on käytännössä traktorin kasaaminen ja kytkinten säätöä. Kuten ylläolevassa kuvassa näkyy, niin traktori on taas palveluskäytössä.
6.2.2015
Konehallin kuulumisia
Vuoteen 2015

Täällä Ilmajoen konehallilla on myös alkanut uusi vuosi ja uudet kujeet jokaisena työpäivänä. Blogin päivitys on hieman jäänyt työkiireiden takia, mutta tässä tulee nyt jonkinlainen selonteko siitä, mitä maatalousteknologiaan erikoistuvat opiskelijat ovat päässeet ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuotenaan tekemään.

Valtra 900 etuakselin korjaus

Tammikuun puolella kuultiin etukuormain traktori Valtra 900:n kardaaniakselista ylimääräistä ääntä peruuttaessa. Asiaa tutkittaessa syykin paljastui, kuten alla oleva kuva kertoo.

Etuakseli oli päässyt takaosastaan irti ja kardaaniakseli hinkkasi suojapeltiinsä, jolloin syntyi ylimääräistä ääntä. Akseli on kahden keinupukin varassa, jotka sitovat etuakselin traktorin runkoon ja mahdollistavat etuakselin kallistuksen ylös-alas. Keinupukit ovat pultattu kuudella pultilla, joista neljä sitoo etummaista ja kaksi takimmaista. Takimmaisesta oli yksi katkennut runkoon ja toinen pudonnut.
Kuvan keinu oli niin hyvin kiinni runkossa, että traktorin etupään keventäminen ja  keinupukin tunkkaaminen ei vaikuttanut sen asentoon. Tämän vuoksi traktorista irrotettiin etukuormain ja lopulta koko akseli. Samalla tarkistettiin keinupukkien laakeriholkit niin etu- kuin takapäästäkin.

Akselin sovitaminen takaisin oli haastavampi työ kuin äkkiä uskoisi, mutta kaikki kunnia 1M14MAAB:lle eli tekno ykkösille, jotka saivat akselin paikallensa kovan työn ja yrityksen jälkeen. Nyt traktori on jälleen palveluksessa.

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021