Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Marraskuu
Syyskuu
Maaliskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2013:
Marraskuu
Elokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, huhtikuu 2013:

25.4.2013
3 kommenttia kommentoi

Tenhon tila

Tenhon luomuemolehmätila sijaitsee Kullaalla Ulvilassa ja sen omistavat Kusti ja Riitta Tenho. Myös perheen jo aikuiset lapset Juha ja Laura työskentelevät tilalla. Tila on siirtynyt nykyisen suvun omistukseen 1925, jolloin Kustin isoisä osti sen. Tenhon tila siirtyi luomutuotantoon 1996 ja 1998 lähtien kasvinviljelytuotteet ovat olleet luomua. 1999 lähtien kaikki tuotettu liha on ollut tarkastettua luomulihaa. Aiemmin tilan monet työt oli ulkoistettu, mutta nykyään perhe tekee lähes kaiken itse.
 

Pihatoissa käytetään kuivikkeena olkea, jota lisätään lähes päivittäin. Kaikki kuivike vaihdetaan kerran vuodessa. Kaikki muut eläimet syövät viljaa, paitsi emolehmät.

Tilan päätuotantosuunta on emolehmät ja lihantuotanto (pihviliha ja karitsa). Eläimet teurastetaan omassa tilateurastamossa noin kahden viikon välein, jonka jälkeen on tuoretta lihaa myyntiin. Kaikki naudat ovat limousine-rotua ja niitä on yhteensä noin 400, joista siitossonneja kolme. Ne elävät talven pihatoissa ja kesät laitumilla. Lampaat ovat myös liharotua, pääasiassa texeleitä, ja niitä on yhteensä kuutisensataa eläintä. Uusintatahti on 80 uuhta vuodessa. Peltoa on viljelyssä noin 575 hehtaaria. Tilalla työskentelee perheen lisäksi viisi kuukausipalkkaista työntekijää ja muutamia opiskelijoita.
 

Tilalla tuotettu tuore liha myydään suoraan asiakkaille, joita on noin 1000 perhettä. Lihaa myydään vain yksityisille henkilöille, ei jälleenmyyntiin. Lähiseudun koiranomistajat hakevat koirille kelpaavat luut omaan käyttöön. Teurasjätteet kuljetetaan Honkajoelle poltettavaksi. Parhaimmat lampaantaljat tila pitää itsellään, muut menevät suolaukseen ja myyntiin. Myös nautojen taljat myydään. Lampaantaljojen hinnat vaihtelevat 20-90€:n välillä, harmaa talja on arvokkain.


 

Tulevaisuudessa tilalla on tarkoitus vielä lisätä peltoalaa. Kesällä alkaa rakennustyöt uudelle 1400 neliömetrin kokoiselle hiehopihatolle. Myös uusia konehalleja on suunnitteilla.

 
 

Marja ja Niina MTE11A

Kai ja Lasse MT11

25.4.2013
2 kommenttia kommentoi

Ojalan tila
 Vierailimme Ojalan tilalla Sastamalassa, jossa isäntänä ja emäntänä toimivat Virva ja Jukka Ojala. Tilalla on emolehmähighlandeja eli ylämaankarjaa. Ajatus highlandeista lähti Jukalta, joka ei jaksanut raivata metsää vaan halusi helpottaa työtä. Hän kuuli highlandrodusta, joka syö myös pajukot. Ensimmäiset eläimet tulivat  vuonna 2006. Virva ja Jukka hoitavat eläimiä luonnonmukaisesti, mutta heillä ei ole luomustatusta. Karjaa käytetään lihantuotantoon ja he myyvät lihatuotteita jälleenmyyjille ja yksityisille asiakkaille suoraan tilalta. Teuraseläimiä kuljetetaan kahteen lähellä sijaitsevaan teurastamoon ja ne saavat syödä ja juoda ennen matkaa. Itse teurastamossakaan niiden ei tarvitse stressata ja odotella tiensä päätä, vaan ne lopetetaan nopeasti.

  Highlandeilla on vahvat emo-ominaisuudet: ne voivat puolustaa vasikoitaan kiivaasti ja käydä tutunkin hoitajan kimppuun, jos ne kokevat vasikkansa olevan vaarassa. Ne ovat myös hyvin sidonnaisia laumaansa. Paksu turkki ja nahka mahdollistaa elämisen myös kovilla pakkasilla, mutta kesällä niillä onkin sitten kuuma. Haavat paranevat nopeasti. Highlandit tulevat toimeen köyhälläkin ravinnolla ja koluavat varmasti kaiken vähänkin syömiseksi kelpaavan. Metsässä niiden erityisherkkuja ovat mustikanvarvut, pajut, pihlajat ja haavat. Tilalla ei käytetä keinosiemennystä, vaan tilan omat kaksi sonnia hoitavat homman. Highlandit kasvavat muita rotuja hitaammin ja ne siemennetään ensimmäisen kerran vasta 2-vuotiaana. Tilan omistajat ovat todenneet, että jos eläin on yhtään aggressiivinen, se poistetaan, koska sellaisen sarvekkaan ja ison eläimen käsittely on vaarallista. Nurkkaan ahdistettu eläin käy suoraan päälle. Eläimet opetetaan alusta pitäen siihen, ettei ihmistä komenneta sarvien avulla. Sarvia ei kuitenkaan leikata, koska ne ovat eläimelle kuin apukädet, esim. työntäessä vasikkaa turvaan tai puolustaessa itseään.Maiju, Milla, Hanna, Tiia ja Lasse

24.4.2013
1 kommentti kommentoi

opintomatka
                  

Reissun toisena päivänä kävimme tutustumassa Maurin, Pirkon ja Harrin omistamassa maatalousyhtymä Penttilän luomutilalla Vesilahdella. Kohde on yksi kolmivuotisen tyyppinavetta hankkeen pilottikohteista. Isäntä Mauri esitteli meille vuonna 2012 valmistunutta 67 lypsylehmän pihattonavettaa, jossa on verhoseinät. Tila on siirtynyt luomuun vuonna 1995. Tilalla on peltopinta-alaa 167ha viljelyssä. Navetassa on visiiri pöytä, jonka Isäntä on itse suunnitellut. Ruokinta hoidetaan apevaunulla. Tilalla on DeLavalin kalanruoto lypsyasema 8x2 paikkainen.

Tilalla on päädytty siihen ratkaisuu, että automatiikkaa ja koneita ei juurikaan ole, koska esim. peltotyöt voi hoitaa urakoitsijat, joita lähiseudulla on useita. Heillä on myös palkattu ostopalvelun kautta yksi ulkopuolinen työn tekijä. Tulevaisuudessa he aikomuksena on rakentaa oma hiehopihatto ja tulevaisuudessa on myös helppo laajentaa kaaripalkkien ansioista. Tilan isäntä toimii useissa eri luottamus toimissa, kuten Läsimaidon puheenjohtaja. Luomumaidon tilalta ostaa Valio.

 

Tekijät. Tiia-Maria ja Hanna MTE11A sekä Markus, Heli ja Kai MT11

23.4.2013
1 kommentti kommentoi

Hiehohotelli JämsässäJämsänkoskella sijaitseva Yli-Tervalan tila siirtyi vuonna 2006 Tuomo ja Päivi Anttilan omistukseen, jolloin siihen alettiin suunnitella hiehohotelli-toimintaa. Tilalla on 26 omaa lypsylehmää, joista kuitenkin ollaan luopumassa toukokuussa 2013 ja tilalle tulee 90 hiehoa lisää syksyllä. Navettaan mahtuu 300 hiehoa. Omia peltoja on 38 hehtaaria ja vuokralla 110 hehtaaria. Metsää on 120 hehtaaria. Suvun lisäksi tilalla on yksi ulkopuolinen työntekijä.
 

Idea hiehonkasvatustoimintaan lähti kasvattajien puutteesta, joten pariskunta päätti alkaa kasvattamaan hiehoja. Tavoitteena on kasvattaa raamikkaita ja kestäviä lypsylehmiä maatiloille, jotka pyrkivät maksimoimaan tuotoksen ilman peltoalan tai rakennuksen neliöiden lisäämistä. Lisäksi hiehokasvatuksen ulkoistaminen tulee halvemmaksi kuin pitää hiehot itse lypsytilalla (esim. 100 hiehoa hotellissa 100 000€/vuosi vrt. kotona 200 000€/vuosi). Vasikat saapuvat hotelliin 2-3 kuukauden ikäisinä ja lähtevät takaisin noin kaksi kuukautta ennen poikimista. Hotelli ottaa vastaan vain terveitä eläimiä.
 

Pariskunta halusi navetasta mahdollisimman yksinkertaisen ja toimivan ilman automatiikkaa. Navetassa on luonnollinen ilmanvaihto ja lantakäytävällä on lattialämmitys; pakkanen ja helle eivät vaikuta työn määrään. Ruokinta tapahtuu ulkopuolelta apevaunulla, lantakäytävä puhdistetaan traktorilla, kuivikkeena olkisilppu jota käytetään runsaasti jotta eläimet pysyvät puhtaina ja jalkaterveys hyvänä. Tilanpitäjä Tuomo tosin harmittelee ettei karsinoihin laitettu kestokuivitusta. Karsinat ovat erittäin tilavia (n. 5 neliömetriä/eläin), lattian kaltevuuskulma on 8% ja korkeampi pää jää keskikäytävän puolelle. Tällöin vasikat ja hiehot eivät mielellään makoile lantakäytävän puolella ulkoseinän lähellä, missä varsinkin talvella on vetoisaa. Sisällä oli myös todella valoisaa verhoseinän ansiosta.
 

Hiehohotelli on Tuomon ja Päivin oma innovaatio ja koska yritys on harvinainen, kysyntää ja asiakkaita riittää. Yrityksen vahvuutena on eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen (kuukausittaiset kuntoluokitukset, joka toinen kuukausi salmonellatestit kaikilta, hiehoja liikutellaan paljon yms.) ja siihen käytetään päivittäin runsaasti aikaa. Täten eläimet ovatkin hyvin kesyjä ja uteliaita.
 

Tulevaisuudessa hotellilla halutaan mahdollisuus alkionsiirtoihin ja –huuhteluihin. Tämän vuoden toukokuussa lypsylehmät poistuvat, jolloin saadaan lisää tilaa 90 hieholle. Myös luomuun siirtyminen kiinnostaa Tuomoa, mutta rajoitettu peltotilaa on toistaiseksi este.
Marja, Niina, Maiju ja Milla MTE11A
Heli ja Markus MT11

23.4.2013
Opintomatka Länsi-Suomeen
Lähdimme tänään tiistaina 23.4. Pro Agrian opintomatkalle Länsi-Suomeen. Ensimmäinen tutustumiskohteemme oli Hiehohotelli Jämsässä. Huomenna suuntaamme täältä Tampereelta Vesilahdelle, Sastamalaan ja Huittisiin tutustumaan kohteisiin ja yövymme Porissa. Torstaina vierailemme Ulvilassa luomuemolehmätilalla ja illalla olemme takaisin Kajaanissa.

MTE11A & MT11

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021