Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Marraskuu
Syyskuu
Maaliskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2013:
Marraskuu
Elokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, marraskuu 2013:

29.11.2013
Navetan naulakko
Teimme eurofarmari-projektina navettaan naulakon, johon ripustetaan lypsyessut ja -liinat, kun ne aiemmin roikkui putkissa ruman näköisesti.

Työn ensimmäinen vaihe oli laudan sahaaminen ja hiominen, lauta otettiin heinävintiltä. Sahaaminen ja hiominen puolestaan hoitui verstaalla.Seuraavaksi lauta maalattiin, maalit saatiin seinää maalanneelta eurofarmariryhmältä, valkoinen väri oli valmiina mutta ruskea sekoitettiin itse muista maaleista.

Päätimme maalata laudan kyyttökuviolliseksi.
Päätimme maalata laudan kyyttökuviolliseksi.Seuraavaksi tehtiin naulakon koukut, ja se hoitui leikkaamalla ensin metallilevyä laudalle sopivaan kokoon ja hitsaamalla siihen itse väännetyt koukut.

Metallilevy ja koukut maalattiin ja ruuvattiin kiinni lautaan.Sitten lautaan porattiin reijät joista se laitettiin kiinni seinään. Seinähän oli betonia, joten kiinnittämiseen tarvittiin iskuporakone. Kun reijät oli seinään tehty, laitettiin roput reikiin ja ruuvattiin naulakko kiinni.
  
Homma saatiin valmiiksi ja sitten vain laitettiinkin essut ja vyöt paikoilleenProjektissa käytimme mm. seuraavia työvälineitä:
-saha
-hiomakone
-maalit ja pensselit
-työntömitta
-tavallinen-, pylväs- ja iskuporakone
-hitsauskone
-vatupassi
-mittanauha
(Emme tiedä kaikkien käyttämämme työvälineiden ja -koneiden nimiä mutta tässä nyt suurin osa.)

Tekijät:
Laura MTE12A & Talita MTE12B
29.11.2013
Eurofarmariprojektini: kissanlelut
Saimme työksemme päättää ja tehdä jokin oma projekti ( joko yksin tai ryhmässä - minä tein projektini yksin ). Sain omasta päästäni, että tekisin kissanleluja. Ne antavat kissoille virikettä ja lisäävät viihtyvyyttä. Käytin pääasiassa kierrätysmateriaaleja mm. kaikki langanpätkät joita en enää tarvinnut ja joita löytyi nurkista. Ostin myöskin itse ontelokudetta, josta tein kissoille makuualustan ja muutaman lelun. ;) Sain aikaiseksi kolme helisevää, yhden narulelun, jonka naruihin kiinnitin pieniä tiukusia ja makuualustan. Helisivien kissojenlelujen sisään voi laittaa vaikka kissanminttua jos haluaa. :)

- Anna-Mari MTE12A -
29.11.2013
Eurofarmariprojekti

Saimme eurofarmari tunneilla valita oman projektin, jota lähdimme työstämään. Valitsimme aiheeksi päitset. Eli rupesimme muokkaamaan valmiita päitsiä, jotka kävimme ostamassa itse puuilosta.


Tässä päitset alkuperäisessä muodossaan.


Tässä päitset työstämisvaiheessa.

Poistimme päitsistä turpahihnan ja poskihihnat, ja teimme ne uudestaan eri materiaaleista.


Tässä kaikki materiaali mitä käytimme.

Kävimme eurokankaasta ostamassa fleeceä, kangastussin ja mustaa PP-remmiä. Aloitimme suunnitelemalla turpahihnan- ja poskihihnojen kuvioita. Jonka jälkeen lähdimme toteuttamaan ideaa.


Tässä olemme juuri saaneet päitset valmiiksi.

Turpahihna on tehty uudestaan valkoisesta fleecestä, johon kangastussilla teimme kuvioita. Poskihihnat on mustaa PP-remmiä, johon lisäsimme yksityiskohtia, kuten nappeja ja helmiä, sekä valkoisella langalla teimme pientä kuviota.
Tässä kokeilimme päitsiä Vilmalle. Sopivat neidille oikein hienosti :)

Tekijät: Jonna MTE12B ja Sani  MTE12A

Ps. Päitset eivät ole tulossa käyttöön, joten ei tarvitse valittaa "heikoista/huonoista" materiaaleista! :)
 

29.11.2013
Projektityö ovikyltti
Meidän piti tehdä eurofarmaritunneilla jokin oma projekti. Päätimme tehdä ovikyltin ja siihen kolkuttimen.

Aloitimme työn suunnittelemalla millaisen kyltin ja kolkuttimen teemme. Päätimme että teemme kyltin puusta ja kolkuttimen hevosenkengästä.

Aluksi leikkasimme kuviosahalla laudasta mieleisen muotoisen. Kun kyltin pohja oli valmis, hahmottelimme siihen tekstin lyijykynällä. Poltimme tekstin poltto kolvilla. Polttamisen jälkeen kiinnitimme saranat ja maalasimme kyltin punaiseksi. Lopuksi kiinnitimme hevosenkengän saranoihin.

Työvälineinä käytettiin:
- porakonetta
- kolvia
- kuviosahaa
- pensseliä ja punaista maalia

Hevosenkengän ja saranat ostimme itse.Tekijät: MTE12B Annika, Juulia ja Anni

29.11.2013
Eurofarmari projektiMaalattiin tyttöjen kanssa asuntolan yhteisten tilojen seinälle.
Suunniteltiin ja piirrettiin kuva itse, laitettiin se kalvolle ja heijastettiin piirtoheittimellä seinälle... Ja olishan se ollut aivan liian helppoa jos se piirtoheitin olisi pysyt paikoillaan ja seinällä oleva kuva ei olisi liikkunut.Saatiin maalaus kuitenki aika nopesti valmiiksi koska meitä oli niin monta tekemässä sitä. Käytiin opettajan kanssa ostamassa maalit koulun laskuun. Muita tarvikkeita saatin koululta mm. verstaalta ja puutarhalta. Projektin tekeminen kaverien kanssa oli kivaa. Asuntolanvalvojakin pyysi meitä tekemään lisää maalauksia yhteisiin tiloihin :)
Terveisin Ansku,Saara,Tiia,Meri,Jenna MTE12 A ja B

29.11.2013
LU12:sta Eurofarmariprojekti: Sosiaalipedagoginen hevostoiminta; ratsastusterapiaSaimme Eurofarmaritunneilla tehtäväksi tehdä projektin, joka liittyy alaamme ja kiinnostaa meitä. Valitsimme ryhmänä tehdä projektin sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta keskittyen ratsastusterapiaan. Alkuperäisessä työssä oli mukana myös kuvia, mutta emme saaneet kuvattavilta lupaa laittaa niitä nettiin.


Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on ensisijaisesti kehitysvammaisille ja liikuntarajoitteisille lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa hevosen kanssa. Se tähtää syrjäytymisen ehkäisyyn ja sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseen.Toiminnan lähtökohtana on ihmisen ja hevosen vuorovaikutus sekä talliyhteisö, jossa toiminta kuten hevosen harjaaminen, ruokinta, taluttaminen, ratsastus ja ajaminen tapahtuvat.Toiminnan peruselementit tulevat sosiaalipedagogian teoriasta: yhteisöllisyys, elämyksellisyys, toiminnallisuus ja dialogisuus eli aito kohtaaminen. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta perustuu yksilön omaan kokemukseen ja sen kautta oppimiseen ja asioiden ymmärtämiseen.

 
Hevosen avulla halutaan näyttää niiden asioiden tärkeys, joista oma hyvinvointi syntyy, kuten puhtaus, terveellinen ravinto, säännölliset ruoka-ajat, sopiva liikunta ja riittävä lepo.


Ypäjän Hevosopisto, Turun yliopisto ja Sosiaalipedagoginen Hevostoimintayhdistys ry järjestävät koulutusta joka on suunnattu sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisille, joilla on vankka hevoskokemus. Koulutus ei kuitenkaan anna varsinaista pätevyyttä. Koulutus kestää noin 11 kuukautta.


Sosiaalipedagogista hevostoimintaa on järjestetty Suomessa vuodesta 1988 asti.


Tutustuimme ratsastusterapiaan, joka on yksi sosiaalipedagogisen hevostoiminnan muodoista. Vierailimme Kajaanin Hevosharrastekeskuksessa, missä ratsastusterapiaa järjestetään ja haastattelimme ratsastusterapeutti Sanna Mattila-Rautiaista sekä hänen asiakastaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratsastusterapia eroaa normaalista ratsastuksesta siten, että asiakkaat tulevat aina lääkärin lähetteellä ratsastusterapeutin ohjaukseen. Lisäksi ratsastusterapiassa ei ole ryhmää, vaan yksi asiakas ja hänen mukanaan on ratsastusterapeutti sekä hänen avustajansa. Avustaja käsittelee ja tarkkailee hevosta, jolloin ratsastusterapeutti keskittyy vain asiakkaaseen. Ratsastusta ja istuntaa ei harjoitella samoin kuten normaaleilla ratsastustunneilla, vaan tarkoitus on vain keskittyä tuntemaan hevosen liike ja oppia mukautumaan siihen.Terapiasisältö on hyvin asiakaskohtaista riippuen
asiakkaan kehosta ja sen kehityskohteista. Hevosen liike auttaa ihmisen tasapainoa liikeimpulssien avulla, joita on muulla tavoin erittäin vaikeaa toteuttaa. Hevosen hoitamiseen osallistuminen harjoittaa asiakkaan lihaksia ja koordinaatiokykyä. Lisäksi vuorovaikutus hevosen kanssa lisää asiakkaan henkistä hyvinvointia ja opettaa huolehtimaan toisesta olennosta.Ratsastusterapiassa käytettävän hevosen tulee olla aikuinen, hyvin ratsutettu, hyvähermoinen ja usein noin heB-tasoinen. Rodulla ja sukupuolella ei ole suurta merkitystä, kunhan hevonen on sopivan kokoinen asiakkaalle.


Asiakkaan tavoitteina olivat hevosen hoitaminen ja ratsastaminen sekä lisäksi oppia käyttämään oikeaa ja vasenta puolta tasapuolisesti, vahvistaa oikeaa puolta ja kehon kaikkia lihaksia sekä vastaanottaa enemmän liikeimpulsseja. Asiakas koki ratsastuksen mukavana, erityisesti ylä- ja alamäet tuntuivat hyvältä.


Koska toiminta on lakisääteistä, asiakkaalla on oltava mukana vihko, johon joka kerta merkitään mitä on tehty.


Ratsastusterapian hintaa on vaikea arvioida tarkemmin,
mutta se on aika paljon kalliimpaa kuin ratsastuskoulun tunneilla ratsastaminen, sillä hintaan vaikuttaa mm. vakuutukset, maneesin ja hevosen vuokra sekä se, että yrittäjän on saatava leipänsä.Sanna Mattila-Rautiaisen mukaan ratsastusterapeutin työssä parhaimpia puolia ovat työskentely eläinten kanssa, oleminen luonnossa, erilaisten ihmisten tapaaminen ja se, että yrittäjänä saa paljonkin itse vaikuttaa aikatauluihinsa. Työasennot taas voivat olla toisinaan aika hankalia.

Lähteet:

http://www.hevostoiminta.net/10
http://www.hevosopisto.fi/fin/opiskelu/aikuiskoulutus/sosiaalipedagoginen_hevostoiminta/

 

 Työtä varten haastateltu ratsastusterapeutti Sanna Mattila-Rautiaista

 

 

 

Jenni, Virva, Riina, Jonna ja Sara LU12
6.11.2013
Lehmien trimmauspäivä


Laitumella ollessaan hiehot kasvattivat pitkän talvikarvan ja nyt sisällä ollessaan ne piti trimmata, jotta niillä olisi mukavampi olla, eikä niin kuuma.Valmis työ!

Tänään lehmiltä leikattiin sorkatkin.

Kirjoittanut: J & H MTE13

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021