Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Marraskuu
Syyskuu
Maaliskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2013:
Marraskuu
Elokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
25.4.2013
Tenhon tila

Tenhon luomuemolehmätila sijaitsee Kullaalla Ulvilassa ja sen omistavat Kusti ja Riitta Tenho. Myös perheen jo aikuiset lapset Juha ja Laura työskentelevät tilalla. Tila on siirtynyt nykyisen suvun omistukseen 1925, jolloin Kustin isoisä osti sen. Tenhon tila siirtyi luomutuotantoon 1996 ja 1998 lähtien kasvinviljelytuotteet ovat olleet luomua. 1999 lähtien kaikki tuotettu liha on ollut tarkastettua luomulihaa. Aiemmin tilan monet työt oli ulkoistettu, mutta nykyään perhe tekee lähes kaiken itse.
 

Pihatoissa käytetään kuivikkeena olkea, jota lisätään lähes päivittäin. Kaikki kuivike vaihdetaan kerran vuodessa. Kaikki muut eläimet syövät viljaa, paitsi emolehmät.

Tilan päätuotantosuunta on emolehmät ja lihantuotanto (pihviliha ja karitsa). Eläimet teurastetaan omassa tilateurastamossa noin kahden viikon välein, jonka jälkeen on tuoretta lihaa myyntiin. Kaikki naudat ovat limousine-rotua ja niitä on yhteensä noin 400, joista siitossonneja kolme. Ne elävät talven pihatoissa ja kesät laitumilla. Lampaat ovat myös liharotua, pääasiassa texeleitä, ja niitä on yhteensä kuutisensataa eläintä. Uusintatahti on 80 uuhta vuodessa. Peltoa on viljelyssä noin 575 hehtaaria. Tilalla työskentelee perheen lisäksi viisi kuukausipalkkaista työntekijää ja muutamia opiskelijoita.
 

Tilalla tuotettu tuore liha myydään suoraan asiakkaille, joita on noin 1000 perhettä. Lihaa myydään vain yksityisille henkilöille, ei jälleenmyyntiin. Lähiseudun koiranomistajat hakevat koirille kelpaavat luut omaan käyttöön. Teurasjätteet kuljetetaan Honkajoelle poltettavaksi. Parhaimmat lampaantaljat tila pitää itsellään, muut menevät suolaukseen ja myyntiin. Myös nautojen taljat myydään. Lampaantaljojen hinnat vaihtelevat 20-90€:n välillä, harmaa talja on arvokkain.


 

Tulevaisuudessa tilalla on tarkoitus vielä lisätä peltoalaa. Kesällä alkaa rakennustyöt uudelle 1400 neliömetrin kokoiselle hiehopihatolle. Myös uusia konehalleja on suunnitteilla.

 
 

Marja ja Niina MTE11A

Kai ja Lasse MT11

 
 
 
3 kommenttia
 
1Maiju26.4.2013 09:31

Liekköhän tilalla muuten omia pässejä, ei itsellä pistänyt silmään? :)

2Tiia-Maria26.4.2013 09:41

Tilalla tuli hirveä vauvakuume, koska karitsat ja emolehmien vasikat olivat suloisia. Oli ihana nähdä kuinka isot tilat voivat palkata työntekijöitä, niin se antaa toivoa siitä, että itselläkin voi olla mahdollisuus mennä yhdelle tilalle piiaksi. Toinen mikä oli ihana huomata oli se, että voi saada elannon myös sillä, että pitää erillaisia eläimiä ja jopa eri tuotanto kohteita samoilla tiluksilla

3maxim11.6.2014 15:33

perhe Ukrainasta etsivät työtä maatilalla.
kirjeenvaihto: uristmaks@yandex.ua

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021