Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Marraskuu
Syyskuu
Maaliskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2013:
Marraskuu
Elokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
25.4.2013
Ojalan tila
 Vierailimme Ojalan tilalla Sastamalassa, jossa isäntänä ja emäntänä toimivat Virva ja Jukka Ojala. Tilalla on emolehmähighlandeja eli ylämaankarjaa. Ajatus highlandeista lähti Jukalta, joka ei jaksanut raivata metsää vaan halusi helpottaa työtä. Hän kuuli highlandrodusta, joka syö myös pajukot. Ensimmäiset eläimet tulivat  vuonna 2006. Virva ja Jukka hoitavat eläimiä luonnonmukaisesti, mutta heillä ei ole luomustatusta. Karjaa käytetään lihantuotantoon ja he myyvät lihatuotteita jälleenmyyjille ja yksityisille asiakkaille suoraan tilalta. Teuraseläimiä kuljetetaan kahteen lähellä sijaitsevaan teurastamoon ja ne saavat syödä ja juoda ennen matkaa. Itse teurastamossakaan niiden ei tarvitse stressata ja odotella tiensä päätä, vaan ne lopetetaan nopeasti.

  Highlandeilla on vahvat emo-ominaisuudet: ne voivat puolustaa vasikoitaan kiivaasti ja käydä tutunkin hoitajan kimppuun, jos ne kokevat vasikkansa olevan vaarassa. Ne ovat myös hyvin sidonnaisia laumaansa. Paksu turkki ja nahka mahdollistaa elämisen myös kovilla pakkasilla, mutta kesällä niillä onkin sitten kuuma. Haavat paranevat nopeasti. Highlandit tulevat toimeen köyhälläkin ravinnolla ja koluavat varmasti kaiken vähänkin syömiseksi kelpaavan. Metsässä niiden erityisherkkuja ovat mustikanvarvut, pajut, pihlajat ja haavat. Tilalla ei käytetä keinosiemennystä, vaan tilan omat kaksi sonnia hoitavat homman. Highlandit kasvavat muita rotuja hitaammin ja ne siemennetään ensimmäisen kerran vasta 2-vuotiaana. Tilan omistajat ovat todenneet, että jos eläin on yhtään aggressiivinen, se poistetaan, koska sellaisen sarvekkaan ja ison eläimen käsittely on vaarallista. Nurkkaan ahdistettu eläin käy suoraan päälle. Eläimet opetetaan alusta pitäen siihen, ettei ihmistä komenneta sarvien avulla. Sarvia ei kuitenkaan leikata, koska ne ovat eläimelle kuin apukädet, esim. työntäessä vasikkaa turvaan tai puolustaessa itseään.Maiju, Milla, Hanna, Tiia ja Lasse

 
 
 
2 kommenttia
 
1Niina26.4.2013 09:37

Harmi kun en muistanut kysyä, miten nämä eläimet esimerkiksi sorkkahoidetaan. Oli kyllä mielenkiintoista nähdä miten karulla laitumella nämäkin pärjäävät. Kasvattajat vaikuttivat kyllä tosi asiallisilta ja eläimistä pidettiin hyvää huolta.

2Jukka ja Virva ISOTALO25.7.2015 10:41

Harmi kun vasta nyt törmäsimme tähän blogiin; olisi joku väärinymmärrys korjattavana. Nimestä jo joku arvanneekin, että sukunimemme ei ole Ojala vaan Isotalo. Maatiloilla Tilanimi vastaa yrityksen nimeä jota ylläpitävät ihmiset voivat olla millä sukunimellä tahansa. Ojala ei ole historiansa aikana kuulunut kuin Isotaloille.

Pajuttuineiden peltojen raivaukseen luonnollista ratkaisua miettinyt Jukka otti highlandeja 2008. Tilalla toimii tilamyymälä, mutta valtaosin myymme tuotteemme Tampereen seudulla yksityisille henkilöille.

Eläimethän saavat syödä vapaasti aina kun haluavat, joten niitä ei varsinaisesri "ruokita" ennen teuraaksi lähettämistä, vaan muun paijauksen, kuten harjaamisen ohella tapanani on antaa eläimelle leipäpaloja, jolloin eläin pysyy rauhallisena ja tyytyväisenä saamaastaan erityishuomiosta eikä stressaannu.

Termi "siementää" on sitä seminologien työskentelyä ja kun meillä ei keinosiemennystä käytetä, niin uusien nautojen alullepano tapahtuu työhön valitun jalostussonnin astumisella silloin kun emo sille sen suo!

Varsinaisesti kuvan eläimet eivät laidunna, koskapa näkyvät olevan talvilaitumella, jolla ei ole laidunnukseen asti syötävää - kuva otettu huhtikuulla, jolloin ei nurmi ole vielä talven jäljiltä riittävässä kasvussa kestääkseen laidunnuksen. Talvilaidun on antamassa eläimille mahdollisuuden talviaikanakin vapaaseen rodunomaieen liikkumiseen. Kuvassa mustasta lehmästä oikealle on emo syömässä yhdestä laitumella olevista ruokintapaaleista. Koko talvikauden ajan ruokinta tapahtuu luonnollisesti paaliruokintana, koska lumipeitteinen maa ei anna ravintoa.

Sorkkahoitaja käy vuosittain hoitamassa sorkat ja väliaikoina emäntä tekee tarpeen mukaan "kynnenleikkuuta".

Yst. terv. Virva

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021