Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Marraskuu
Syyskuu
Maaliskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2013:
Marraskuu
Elokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
23.4.2013
Hiehohotelli JämsässäJämsänkoskella sijaitseva Yli-Tervalan tila siirtyi vuonna 2006 Tuomo ja Päivi Anttilan omistukseen, jolloin siihen alettiin suunnitella hiehohotelli-toimintaa. Tilalla on 26 omaa lypsylehmää, joista kuitenkin ollaan luopumassa toukokuussa 2013 ja tilalle tulee 90 hiehoa lisää syksyllä. Navettaan mahtuu 300 hiehoa. Omia peltoja on 38 hehtaaria ja vuokralla 110 hehtaaria. Metsää on 120 hehtaaria. Suvun lisäksi tilalla on yksi ulkopuolinen työntekijä.
 

Idea hiehonkasvatustoimintaan lähti kasvattajien puutteesta, joten pariskunta päätti alkaa kasvattamaan hiehoja. Tavoitteena on kasvattaa raamikkaita ja kestäviä lypsylehmiä maatiloille, jotka pyrkivät maksimoimaan tuotoksen ilman peltoalan tai rakennuksen neliöiden lisäämistä. Lisäksi hiehokasvatuksen ulkoistaminen tulee halvemmaksi kuin pitää hiehot itse lypsytilalla (esim. 100 hiehoa hotellissa 100 000€/vuosi vrt. kotona 200 000€/vuosi). Vasikat saapuvat hotelliin 2-3 kuukauden ikäisinä ja lähtevät takaisin noin kaksi kuukautta ennen poikimista. Hotelli ottaa vastaan vain terveitä eläimiä.
 

Pariskunta halusi navetasta mahdollisimman yksinkertaisen ja toimivan ilman automatiikkaa. Navetassa on luonnollinen ilmanvaihto ja lantakäytävällä on lattialämmitys; pakkanen ja helle eivät vaikuta työn määrään. Ruokinta tapahtuu ulkopuolelta apevaunulla, lantakäytävä puhdistetaan traktorilla, kuivikkeena olkisilppu jota käytetään runsaasti jotta eläimet pysyvät puhtaina ja jalkaterveys hyvänä. Tilanpitäjä Tuomo tosin harmittelee ettei karsinoihin laitettu kestokuivitusta. Karsinat ovat erittäin tilavia (n. 5 neliömetriä/eläin), lattian kaltevuuskulma on 8% ja korkeampi pää jää keskikäytävän puolelle. Tällöin vasikat ja hiehot eivät mielellään makoile lantakäytävän puolella ulkoseinän lähellä, missä varsinkin talvella on vetoisaa. Sisällä oli myös todella valoisaa verhoseinän ansiosta.
 

Hiehohotelli on Tuomon ja Päivin oma innovaatio ja koska yritys on harvinainen, kysyntää ja asiakkaita riittää. Yrityksen vahvuutena on eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen (kuukausittaiset kuntoluokitukset, joka toinen kuukausi salmonellatestit kaikilta, hiehoja liikutellaan paljon yms.) ja siihen käytetään päivittäin runsaasti aikaa. Täten eläimet ovatkin hyvin kesyjä ja uteliaita.
 

Tulevaisuudessa hotellilla halutaan mahdollisuus alkionsiirtoihin ja –huuhteluihin. Tämän vuoden toukokuussa lypsylehmät poistuvat, jolloin saadaan lisää tilaa 90 hieholle. Myös luomuun siirtyminen kiinnostaa Tuomoa, mutta rajoitettu peltotilaa on toistaiseksi este.
Marja, Niina, Maiju ja Milla MTE11A
Heli ja Markus MT11

 
 
 
1 kommentti
 
1Hanna26.4.2013 09:38

En ollut aikaisemmin käynyt hiehohotellissa. Isäntä kertoi, että portit teetätettiin ulkopuolisella firmalla omasta ideasta,jota ei ole ollut markkinoilla. Porttien toiminta periaate oli yksinkertainen ja varmasti toimiva.    

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021