Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Ruokinta
Aperuokinta
Emolehmien ruokinta
Vasikoiden ruokinta
Lihanautojen ruokinta

K O K O V I L J A S Ä I L Ö R E H U
 
Kokoviljasäilörehu on säilörehua, johon on korjattu koko viljakasvusto eli tähkä ja oljet. Tämä menetelmä sopii hyvin lihanautatiloille, sillä hyvälaatuinen kokoviljasäilörehu voi korvata nurmisäilörehun kokonaan yli 6kk ikäisillä naudoilla. Eläimet pystyvät syömään kokoviljasäilörehun kuiva-ainetta jopa enemmän, kuin paremmin sulavaa nurmisäilörehua. Siten kokoviljasäilörehun heikohkokaan sulavuus ei rajoita rehun käyttöä niin selvästi kuin heikosti sulava nurmisäilörehu.
 

Ohrasta saadaan parasta kokoviljasäilörehua sekä sulavuudeltaan että rehuarvoltaan. Toinen hyvin soveltuva lajike on kevätvehnä.

Jos kokoviljasäilörehu on onnistuttu korjaamaan oikeaan aikaan ja sekä säilönnässä että varastoinnissa on onnistuttu, päästään kokoviljasäilörehulla yhtä hyviin tuotantotuloksiin kuin nurmisäilörehulla. Kokoviljasäilörehun paras korjuuaika on taikinatuleentumisaste, jolloin kasvusto on selvästi muuttumassa keltaiseksi ja jyvä on taikinamainen sekä kasvanut täyteen kokoonsa. Korjuussa suositellaan käytettävän kasvuston suoraan korjaavaa konetta, näin vähennetään merkittävästi karisemishävikkiä. Kokoviljasäilörehu sopii hyvin käytettäväksi sekä seos- että erillisruokintaan.
 

Lisää tietoa kokoviljasäilörehusta saat seuraavilta sivustoilta:
Maatilan Pellervo (Jussi Knuuttilan artikkeli: Kokoviljasäilörehu poistaa puinnin ja kuivauksen kustannukset)
MTT (Erkki Joki-Tokolan ja Arto Huuskosen artikkeli: Kokoviljasäilörehu sopii lihanautojen karkearehuksi)
 
 
 

 

 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021