Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Elokuu
Heinäkuu


 Merkinnät, elokuu 2014:

1.8.2014
Alpakan kynsien leikkaaminen

Andien vuoristolta kotoisin olevalla alpakalla on sekä anturat että kynnet. Anturat antavat hyvin pitoa vuoristossa, ja täällä meillä laidunmaa ei kärsi kuten sorkkaeläimen ”käsittelyssä”. Anturoiden edessä on kaksi kynttä, jotka näyttävät kuin kahdelta papukaijan nokalta. Niitä leikataan, kuten vuohiltakin leikataan tarpeen vaatiessa. Leikkaustarve vaihtelee yksilöllisesti. Jollain on tarve leikata kerran kuussa, jollain kerran vuodessa. Parhaiten leikkaukseen soveltuvat pienet oksasakset. Kun vasa on noin puolen vuoden iässä, niin sen kanssa ruvetaan harjoittelemaan jalkojen nostelua ja leikkuuta. Pienestä pitäen kun totuttaa, niin on paljon helpompaa. 


Alpakan kunnet sivustapäin kuvattuna.


Ja edestäpäin.


"Jalkapohja" eli antura. Alimmaisessa kynnessä näkyy vähän leikattavaa, mutta kynsi on kuitenkin vielä niin lyhyt, ettei sitä oksasaksilla  saa leikattua.

Video alpakan etukynsien leikkuusta. Paina tästä.

Video takakynsien leikkuusta. Paina tästä.

 


1.8.2014
Alpakan käyttötarkoitukset

Ensimmäiset alpakat tulivat Suomeen v. 2002. Maatilamatkailuyritysten ja eläintarhojen "veto-naulana" olon lisäksi alpakasta on kehkeytynyt verraton lemmikkieläin ja joillekin jopa elinkeino (maataloudessa sivuelinkeino). Alpakat oppivat kulkemaan riimussa kuin koira lenkkikaverina. Niiden kanssa voi harrastaa vaikkapa agilityä. Alpakka tuottaa villaa vuodessa keskimäärin 2 - 4 kg. Se on pehmeämpää, lämpimämpää ja kestävämpää kuin lampaan villa. Villasta puuttuu lanoliini ja lampaan villalle ominainen karheus, siksi se sopii myös monille allergikoille. Raakavillan myyntihinta on noin 50 € / kg. Villatuloilla saa katettua sen ruokintakustannukset. Pääasiallinen tuotto tulee kuitenkin jalostustoiminnasta. Emien hinnat alkavat n. 6000 € ylöspäin, orhien hinnat 4000 € ylöspäin ja ruunien hinnat 3000 €. Koska ne elävät pitkä-ikäisiksi, niin emät kerkeävät tuottaa paljon jälkeläisiä.     

 Tess ja Celma kävelyllä.


 Celma- alpakka kävelyllä. Koulutetun alpakan kävelyttäminen on niin helppoa, että melko pienet lapsetkin taitaa sen.

Viime vuosina myös alpakoita on alettu käyttää terapiaeläimenä. Suurisilmäinen ja pehmeä alpakka on monille uusi tuttavuus. Toisin kuin esimerkiksi koiraan tai hevoseen, alpakkaan ei yleensä liity ennakkokäsityksiä, mikä tekee siitä helposti lähestyttävän. Jopa aivan pienet lapset uskaltavat tulla alpakan lähelle, koska alpakat ovat rauhallisia ja ne eivät pidä ääntä, jota pienet lapset yleensä säikkyvät. Lisäksi alpakan kaunis ja toisaalta lystikäskin ulkonäkö herättävät kiinnostusta. Myös monet allergiset ihmiset sietävät hyvin alpakkaa. Alpakat hakeutuvat rauhallisesti kontaktiin, ne eivät ryntää ihmisen luo eivätkä kerjää huomiota. Luonteeltaan itsenäisinä ne kunnioittavat toisen omaa tilaa. Herkkyys, laumakäyttäytyminen, vilpittömyys sekä ulkoinen olemus tekevät alpakasta hyvän terapiaeläimen.  Sertifioitujen alpakoiden käyntikohteita ovat mm. vanhainkodit, vammaisten hoitolaitokset ja erilaiset tapahtumat. Lisäksi vain olemalla läsnä alpakkalaumassa, yrittämättä mitään, voit lunastaa paikkasi lauman jäsenenä ja voit tuntea positiivista hyväksyntää.

 Tess vanhainkotikäynnillä.

Alpakkaterapian työhön ovat valikoituneet käyttökokemusten perusteella yksilöt, jotka suhtautuvat tehtäväänsä täydellä sydämellä ja nauttivat siitä. Alpakan tulee kestää vieraita ihmisiä, muuttuvia tilanteita, uusia ääniä, kosketusta, liikkumista erilaisilla alustoilla, ahtaita paikkoja, ovista kulkemista, kuljetusta, monenmoisia aistiärsytyksiä ja vaihtuvia toimintaympäristöjä.

Tess kehitysvammaisten yksikössä.

Tällä tilalla vierailuja tehdään valikoidusti, eli tosi tarpeeseen. Eilen teimme poikkeuksen, sillä lähinaapurin Iiris, innokas alpakkafani täytti kuusi vuotta, ja tilan alpakka Tess oli kutsuttu yllätysvieraaksi. Alpakat eivät erottele tai lajittele ihmisiä, sillä kaikki tarvitsevat iloa ja valoa elämäänsä!

Tilan emäntä teetti kuusi vuotta täyttävälle syntymäpäiväsankarille t-paidan tilan alpakoista. 
 

Eilen olin ensimmäistä kestaa mukana alpakan "työkeikkalla"  ja on kyllä pakko myöntää, että jännitin tulevaa melkoisesti. En tiennyt, miten Tess- alpakka käyttäytyisi kahdeksan innokkaan lapsen piirittämänä vieraassa paikassa. Hämmästys oli suuri siitä, miten Tess käyttäytyi niin rauhallisesti ja hienosti. Alpakat eivät nauti siitä, että niitä silitetään ja halitaan, mutta tuntui, että Tess osasi nauttia siitä ilosta ja onnesta, mitä hän sai aikaan sillä, että hän sieti jatkuvan lääppimisen ja kaulan ympäri takertumisen. Kaikesta metelöinnistä ja hälinästä huolimatta Tess tuntui nauttivan siitä, että hän on huomion keskipisteenä. Oli hauska huomata mitä tapahtui, kun lapset siirtyivät yläkertaan leikkimään ja Tess jäi näiden lasten vanhempien kanssa alakertaan. Alakerrassa vallitsi tyyneys ja rauhallisuus ja metelöinti oli siirtynyt yläkertaan. Tess kuuli lasten äänet yläkerrasta ja hän lähti kuin vaistomaisesti kohti yläkertaan vieviä portaita. Oli todella hämmentävää kun itse oli jo vähän ”huhhuh, mikä meno ja meininki. Nyt on ihanan rauhallista” –asenteella, niin miten Tess, joka oli ollut koko ajan piirityksessä, kaipasi vielä lasten seuraa. 


Innokas Tess lähdössä "työkeikalle". 


Voi sitä riemun ja onnen määrää, kun syntymäpäiväsankari tulee avaamaan oven yllätysvieraalle. 


Sisälle astuttua lauma lapsia kiiruhti iloisesti tervehtimään Tess- alpakkaa. Oli todella jännä koiraihmisenä nähdä, miten lapset lähestyivät epäröimättä Tessin luokse ja miten Tess ei säikkynyt eikä pelännyt tilannetta laisinkaan.


Kun seuraa lasten ilmeitä, niin en yhtään enää ihmettele miten alpakat toimivat terapiaeläiminä. 


Syntymäpäiväsankari antaa Tessille porkkanan palan. Tess otti porkkanan palat niin varoivaisti lasten huulilta, että osan paloista hän pudotti lattialle, kun huomasi palan olevan liian pieni saatavaksi. 


Syntymäpäiväsankari on pakahtua onnesta. Hienoa on huomata, että Tessin talutushihna on löysänä. Tämä tarkoittaa, että alpakka ei ole tilanteessa pakosta, eikä alpakka yritä päästä halauksesta irti.


Onnellisia halaajia. Tess pysyy täysin rauhallisena, vaikka lapset ovat ihan kiinni hänessä. Hihna on jälleen löysänä, hienoa.


Lapset halusivat näyttää Tessille nukkekodin.


Syntymäpäivillä harrastettiin myös vähän agilityä. Käytössä oli mukana kaksi hihnaa turvallisuussyistä. Jokainen lapsi sai hypätä esteitä ja pujotella tötsiä Tessin kanssa. 


Tess jakaa iloa niin pienemmille kuin isommillekin :)

Oli mieletön kokomus nähdä, miten paljon iloa ja riemua Tessin vierailu sai aikaan. Käsittämätöntä oli huomata, miten lapset suhtautuivat alpakkaan niin ennakkoluulottomasta ja ollenkaan arastelematta ja miten lasten ilo valtasi koko talon. Mielenkiintoista oli myös seurata miten lasten vanhemmat suhtautuivat alpakkaan heidän lastensa ollessa Tessin lähettyvillä. Oman lapsen onni sai piirtymään leveän hymyn heidänkin kasvoilleensa, hyvä Tess! :)


 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021