Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Elokuu
Heinäkuu


 
30.7.2014
Alpakan valinta
  

Haastattelu alpakankasvattaja Hanna Hartikainen, Sirpucca Oy (harjoittelupaikkani)

 

Miten sinä päädyit ostamaan alpakoita?

 

Hullaannuin niiden ulkonäköön. Ne olivat kuin pitkäkaulaisia lampaita, paitsi paljon kauniimpia. Olin silloin niin kuin nykyäänkin päivisin toimistotöissä. Opiskelin, että ne ovat paljon helpompia lemmikkejä kuin esim. koirat.  Niiden kanssa voi käydä lenkillä, harrastaa agilityä ja käydä näyttelyissä. Ruokakustannukset ovat paljon pienemmät ja jos ei kerkeä tai halua puuhailla, niin riittää, kun syöttää pari kertaa päivässä. Aikaa niihin menee minimissään vartin verran päivässä.

 

Vuonna 2004 ei Suomessa ollut vielä myytäviä alpakoita. Maahantuoja myyjä laittoi yhdet kuvat kahdesta emästä. ”Osta, tai ole ostamatta.” Hieman piti miettiä, kun hinnan kuultuani luulin, että myyjä pelleili markkahinnoilla, ja hups, ne olivatkin eurohintoja. Niin monella alpakan ostajalla ”järki menee kroppaa pitkin”, ja niin kävi minullekin. Olisin ostanut orhin ja emän, mutta tarjolla oli silloin nämä kaksi emää. Loppuvuodesta 2004 Saksasta saapuivat vuoden ikäiset emät Ana ja GSA Tess. Ana on jo pilven reunalla, mutta Tess velä tallissa asustelee. Upeiden jälkeläisten emänä olon  lisäksi hän on sertfioitu terapia-alpakka. Upean luonteensa vuoksi hän on kysytty vieras vanhainkodeissa, vammaisten hoitolaitoksissa ja lapsitapahtumissa. Olen monesti naureskellutkin, että Tess tienaa sapuskarahaa koko laumalle. Hän on ”kuitannut” ostohintansa jo niin moninkertaisesti takaisin, että hän on ansaitulla eläkkeellä äitiydestä, ja teemme satunnaisesti vierailukeikkoja. Enimmillään minulla on tallissa asustellut yhdeksän alpakkaa. Tällä hetkellä niitä on viisi. Määrät ovat vaihdelleet vuosittain. Kymmenen kasvatusvuoden jälkeen, olen ajatellut lopetella kasvatustoiminnan. Lopullinen kokoonpanoni tulee olemaan kolme alpakkaa, eli minilauma.

 

Mitä tulisi ensi sijaisesti miettiä, jos haaveilee alpakoista?

 

Alpakka on laumaeläin, ja niitä täytyy siis vähintään olla kaksi yksilöä. Kaksi on oikeasti vasta pari, ja kolme yksilöä on pieni lauma. Alpakat ovat kalliita ostaa, joten moni päätyy aloittamaan kahdella alpakalla. Niin minäkin aloitin kahdella emällä.

 

Kysy itseltäsi, mitä ajatusta varten olet ottamassa alpakoita? Jos haaveilet vaan lemmikkinä pitämistä, osta ruunia. Ne ovat edullisimpia. Vaikka kaksi orhipoikaa eivät olisi ikinä astuneet emiä, niin jossain vaiheessa kärhämää heidän kesken tulee siinä määrin, että ruunat ovat turvallinen vaihtoehto.

 

Jos haaveilet myös jalostustoiminnasta, niin valintasi on emä/emiä ja orhi. Voit myös ostaa pari emää, ja yrittää saada niille astutusta muilta kasvattajilta. Nyt kun alpakoiden tuonti ulkomailta on tehty miltei mahdottomaksi, moni kasvattaja pitää alpakkaorhinsa visusti ”omassa käytössään”. On myös kustannuksiltaan kallista, kuljetella astutusreissuille, ja tiineys saattaa mennä kesken jossain vaiheessa.

 

Mistä löytää myytäviä alpakoita ja mitä tulisi ottaa huomioon?

 

Nyt netistä löytyy useita alpakankasvattajia ympäri Suomea. Tutustu mahdollisimman moneen kasvattajaan ja heidän eläimiinsä. Hyvässä lykyssä tulet solmimaan elinikäisen ystävyyssuhteen myyjään, jolta saat kullanarvoisia neuvoja.

 

Tutustu alpakoiden sukupuuhun myyjän opastuksella, että eläimesi sopivat toisilleen. Jos alpakat ovat kovin käytetyistä suvuista, on parien muodostaminen hankalampaa.  Käsiteltävyys on ensisijaisen tärkeää. Ostamasi eläin pitää olla opetettu talutushihnassa kulkemiseen ja hoitotoimenpiteisiin.  On paljon hankalampaa opettaa, ja joskus jopa mahdotonta aikuista alpakkaa, kuin juuri vierotettua vasaa.  Liian usein kuulen ostajilta, että myyjä oli sanonut, että kyllä se hetkessä oppii. Miksei hän ole sitten tehnyt sitä?

 

Älä hullaannu vain söpöstä ulkonäöstä...


Sirpucan Cello -hurmuri, ikää 4 kk.

Alpakoita ei oteta vaan katseltavaksi. Pyydä myyjää näyttämään miten hän laittaa alpakalle päitset, ja miten eläin osaa kulkea talutushihnassa. Pyydä häntä näyttämään, kuinka eläin antaa leikata kynsiä. Opettele myyjän opastuksella tekemään edellä mainitut asiat. Jos nämä asiat sujuvat mallikkaasti, niin tuskin kerran vuodessa tehtävä kerintä on täysin mahdotonta.

 

Mikä vaikuttaa alpakan hintaan?

 

Sukupuun ja käsiteltävyyden lisäksi alpakan hintaan vaikuttavat eläimen väri ja näyttelymenestys. Alpakoita on yli kahtakymmentä eri väriä. Harvinaisimmat värit ovat harmaa ja rose-gray. Jos myyntialpakka tai sen vanhemmat ovat menestyneet näyttelyissä, niin onhan se merkki hyvästä rakenteesta.

 

Olet kasvattanut alpakoita jo kymmenen vuotta. Onko mitään ”uusia tuulia”?

 

Tänä päivänä ovat tulleet suosioon terapia-alpakat. ”Tässä alpakan vasassa on selvästi nähtävissä terapia-ainesta.”  Tuollainen myyjän puhe ärsyttää. Näistä alpakoista pyydetään kovempaa hintaa. Itse koulutan kaikki vasat samalla tavalla. Jos jostain yksilöstä on ainesta eläinavusteiseen terapiaan tai eläinavusteiseen toimintaan, niin kunnia kuuluu eläimelle. Ne ovat helmiä. Niillä täytyy olla halu tehdä hyvää, eikä alistua. Hyvä on myös muistaa, että vaikka alpakka kuinka hyvin toimisi kasvattajan kanssa, niin  näin ei varmuudella käy uuden omistajan kanssa. Luottamus heidän välille täytyy rakentaa.

 

 
 
 
1 kommentti
 
1Menna1.8.2014 13:33

Aivan mahtava blogi Sanni! Todella hyviä kuvia ja juttuja.

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021