Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
18.11.2014
Avokourut vai ritiläpalkit navettaan?
Navettaa rakentaessa yksi tärkeimmistä asioista on päättää minkälaiset lantakäytävät lehmille tehdään. Yleisesti ottaen vaihtoehtoja on kaksi: joko avokouru (mikä on mustialan vanhassa navetassa) tai ritiläpalkit (mikä tulee uuteen navettaan). Kummallakin vaihtoehdolla on omat vannoutuneet kannattajansa.
          Ritiläpalkkien käyttö on lisääntynyt merkittävästi uusia navettoja rakentaessa, vaikka niiden tekeminen on kalliimpaa (koska syvät lietekuilut) ja vie enemmän aikaa kuin tavallisen avokourun. Ritiläpalkit pitävät sorkan kuivemmassa (kantasyöpymää vähemmän kuin avokouruissa), mutta ovat huonoja lehmälle kävellä. Sorkan lipsahtaessa ritilän rakoon voi sorkan rakenne kärsiä (valkoviivarepeämä: ritilöillä yleisempää kuin avokouruissa), mikä aiheuttaa lehmälle kipua ja siitä johtuen tuotoksen laskua. Toisaalta lantakoneen tai puuha-peten rikkoutuminen ei ole yhtä huono juttu kuin avokourunavetassa, sillä sonta ja virtsa pääsevät valumaan raoista lietekuiluihin. Lehmän poikiessa ritiläpalkeille karjanhoitajan tietämättä, ei ole myöskään pelkoa siitä, että lantaraappa kuljettaisi vasikan syvään lietekuiluun. Hiehoilla ongelman muodostaa ritiläpalkkien kanssa se, että kasvava sorkka ei pidä ritilän raoista ja hiehon astetta kiinteämpi lanta ei mene helposti läpi raoista. Toisaalta kun hiehoilla on avokouru, voi ongelmaksi nousta sorkan kestämättömyys, kun ne siirretään rakolattialle lehmien puolelle.
          Avokourujen paras puoli on se, että lehmä kävelee siinä mielellään, sillä alusta on tasainen. Sopivalla urituksella ja oikein toteutetuilla kaadoilla pystytään kyllä avokouruistakin saamaan lähes yhtä kuivia kuin rakolattioista. Lisäksi on tärkeää, että lantaraappa kulkee avokourussa tarpeeksi usein ja poistaa lannan ja virtsan.  Suurin huoli karjanhoitajalla on avokourunavetassa lantakoneen rikkoutuminen: lannan määrän lisääntyminen käytävillä lisää kummasti motivaatiota saada lantakone nopeasti kuntoon! Vaikka avokourut laitettasiin navettaan, on suositeltavaa, että esimerkiksi robotin eteen tulisi ritilät, sillä silloin robotin edusta pysyisi kuivempana ja toisaalta lantakonetta voi olla hankala ohjata puhdistamaan ko. aluetta.
          Kumimatot vähentävät ritilä -ja avokourunavetoissa liukkautta merkittävästi, mutta ne ovat suuri kustannuserä. Toisaalta pehmeä kumimatto aiheuttaa sen, että sorkka ei välttämättä kulu oikein/riittävästi, mikä lisää sorkanhoitotarvetta. Lisäksi kumimatto saattaa imeä itseensä kosteutta, mikä voi aiheuttaa ongelmia sorkkaterveyteen lehmän joutuessa kävelemään kostealla alusella. Matto ritiläpalkeilla vaatii kunnollisen kiinnityksen, ettei se liiku liikaa ja tuki ritilöjen rakoja. Myöskin avokouruissa on tärkeää, että matto kiinnitettäisiin  huolella, jotta lantaraappa ei kuljettaisi sitä mukanaa lietekuiluun. Mikä mukava yllätys olisikaan tulla aamulla navettaan ja huomata käytävämaton olevan rullalla navetan toisessa päässä!
          Tärkeintä lehmien hyvinvoinnin kannalta kuitenkin on, että lantakäytävät ovat tarpeeksi leveät, mahdollisimman kuivat ja lehmä pystyy kävelemään siinä ilman pelkoa liukastumisesta.

Anu Arpiainen (viikko 39)
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021