Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
17.11.2014
Navettatyöt osana opetusta


Mielestäni agrologin ammattitaitoon kuuluu merkittävästi käytännön asioiden hallitseminen, koska työtehtävissä on hankala neuvoa ja opastaa muita tiloja koneiden ja eläinten kanssa jos ei itse tiedä millaista työ käytännössä on. Esimerkiksi tilojen suuri työmäärä ja erilaiset toimintamallit voivat tulla suurenakin yllätyksenä niille, joilla käytännön kokemusta ei ole. 

 Agrologien työ on myös hyvin käytännönläheistä ja on osattava tehdä kompromisseja ja punnita eri vaihtoehtoja päätöksiä tehtäessä.  Tämä on vaikeaa, jos ei tiedä kuinka eri asioita tulisi käytännössä tehdä. Käytännön töissä näkee myös paljon erilaisia toimintamenetelmiä niin viljelymenetelmissä kuin eläinten hoidossa. On tärkeää ymmärtää ettei kaikki ole aina niin mustavalkoista ja asioita voi ja täytyykin tehdä joskus toisin kuin oppikirjoissa kehoitetaan. Näissä asioissa käytännön kokemuksella on suuri merkitys.

Nykyinen toteutustapa opiskelussa:

Näin ensimmäisen vuoden opiskelijan näkökulmasta ja vähäisestä muutaman kuukauden opetuksesta on vielä hankalaa tehdä suuria johtopäätöksiä kuinka toimiva ja tehokas opetustapa tämän hetkinen tiimioppimismalli on. On kuitenkin todella hyvä, että oppimiseemme on sisällytetty ryhmäharjoituksia ja navettaviikko, sillä niissä opimme käytännön taitoja, joita itse pidän vähintään yhtä tärkeänä kuin teoriaopintoja.

 Odotan innolla tulevia moduuleja varsinkin työssäoppimisjaksoa. Mielestäni aktiivisella toiminnalla ja kyselemällä työssäoppimisesta saa paljon irti. Tunneilla opitaan miten asiat tulisi tehdä ja harjoittelussa miten opittu tieto saadaan toimivaksi ja kannattavaksi käytännön tasolla.

Käytännön jakson kehittäminen:

Itselleni henkilökohtaisesti käytännön jaksolla uutta tietoa ei paljoa tullut, koska olen aiemmin työskennellyt lypsytilalla ja eläinpuoli lehmien osalta on minulle tuttua. Tämän vuoksi käytännön jaksolla olisikin ollut hauska mahdollisuus päästä tekemään enemmän konetöitä tai esimerkiksi mahdollisuus sikatilalla työskentelyyn olisi ollut vaihtoehto josta itse olisin pitänyt.
Uskon, että uudessa navetassa käytännön jaksolla olevat saavat enemmän harjoittelusta irti. Uuden navetan teknologian ja eläinmäärän lisääntyessä tehtävääkin voisi kuvitella olevan enemmän mitä vanhan navetan puolella on. Tai ainakin tekeminen uudella navetalla luultavasti on modernimpaa.

Uuden navetan käyttöönotto on myös varmasti mielenkiintoinen ja opettavainen tapahtuma sillä se ei varmastikaan ole ongelmatonta. Eläinten siirtäminen uuteen rakennukseen ja uusien koneiden käyttöönotto ovat varmasti työläitä. Luulen että opetustarkoituksessa uusi navetta on hyvinkin toimiva ja monipuolinen mm. robotti sekä asemalypsynsä ansiosta.

Kati Helttunen

 

 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021