Harrastuksena hevonen

Ratsastus
Hevostaidot
Muut hevosasiat

Ratsastus

Ratsastustunneilla on käyty noin kerran viikossa, talvella on ollut taukoja huonon kelin vuoksi ja kerran kesässä on ollut muutaman päivän leiri. Tallin kotisivut, joista pääsee katsomaan Helokkia ja muita hevosia.

Harrastuksen alkuun pääse hyvin aivan tavallisilla vaatteilla: kumisaappaat tai jotkut muut kengät joissa on kanta, niin että jalka pysyy jalustimessa, verkkarit ja t-paita riittävät aluksi. Tallilta voi lainata kypärän ja raipan. Kypärä on ratsastaessa aina oltava. Hyvin pian aletaan puhua omista varusteista: sopiva kypärä on ehdottomasti tärkein varuste ja esteille vain turvaliivi päällä. Meille on muutaman vuoden aikana kertynyt muutakin tarpeellista kuten: ratsastussaappaat ja -housut, kouluratsastustakki, erilaisia raippoja, kannukset ja valkoiset kisahousut.

Ensimmäiset kisat olivat 12.10.2003 ja ohjelmana oli helppo raviohjelma. Anna ja Totinki saivat siitä tuomarilta seuraavat kommentit: Esitä kevennys selvemmin, ole tarkka ratsatusteistä, myös siitä että hevonen pysyy uralla. Olet reipas ratsastajan alku, harjoitus tekee mestarin!

Seuraavana kesänä ruvettiin puhumaan jo merkkisuorituksista. Merkkisuoritustilaisuuksia järjestävät useat SRL:n jäsenseurat sekä ratsastuskoulut ja harrastetallit. Merkkien tarkoituksena on kohottaa määrätietoisesti hevosten ja harrastajien tasoa ratsastuksessa sekä hevostaidoissa, luoda tavoitteellisuutta ratsastuksenopetukseen ja olla saavutetun taidon todisteena. Koulurata B Ensimmäisenä oli vuorossa perusmerkin koulukoe Suoritus tapahtui omien leirikisojen yhteydessä. Ohjelmassa on kevyttä ravia, harjoitusravia ja harjoituslaukkaa. Kentän laidalla oli henkeäsalpaavan jännitävää, kaikki sujui kuitenkin hvyin ja tuloksena oli 114/ 210 p. Hyväksytty suoritus on vähintään 50 % pisteistä.

Keväällä 2005 oli vuorossa jo C-merkin kouluohjelma Ohjelmassa on  temponlisäys kevyessä ravissa, täyskaarto, pysähdys kesken  ohjelman.  Alku ei luvannut hyvää  Helokki kiemurteli keskihalkaisijaa pitkin  tultaessa ja oli levoton, sen jälkeen kaikki sujui kuitenkin paremmin  esim. laukannostosta  tuli  jopa  7  pistettä. Tuloksena  97 /180 pistettä. C-merkkiin kuuluu myös  esteratsatusosuus, jonka voi suorittaa saamalla hyväksytyn suorituksen kilpailuissa  60  cm:n  luokassa. Tämä ei enää käynytkään käden käänteessä. Kahden hylätyn suorituksen jälkeen riemu kentän laidalla ja kentällä oli sitten sitäkin mieleenpainuvampaa. Tosin tässä hyväksytyssäkin suorituksessa ehdin jo sanoa kentän laidalla sen sanan jota äidit eivät osaa, kun hevonen kieltäytyi kerran.


 Kuvat este- ja koulukisoista keväältä 2006. Esteillä hevosena Helokki ja kouluradalla Rätvänä.

Lokakuussa 2006 mentiin taas eteenpäin: B-merkin kouluohjelma omissa kisoissa. Ohjelmassa on pohkeenväistöä ja askeleen pidennystä sekä ravissa että laukassa.  Tuomarin  kommentitPääosin siistiä ratsastusta. Käsien asento ja käyttö vakaammaksi. Ajoittain eleettömämmät avut. Oikeiden teiden seuraaminen  melko täsmällistä, pientä oikomista. Tähän merkkiin kuuluvat sitten 80 cm:n esteet!


 Hevostaidot eli heppakerho 

Tallilla pidetään Nuori Suomi heppakerhoa kerran viikossa elokuun lopulta kesäkuun alkuun asti. Kerhossa opetellaan hevosasioita niin teoriassa kuin käytännössäkin. Tieto karttuu niin hevosen rakenteesta, väreistä ja merkeistä kuin hevosen ja varusteiden hoitamisesta. Kerholaiset osallistuvat vuosittain valtakunnaliseen ja alueellisiin hevostaitokilpailuihin.  Osaamista hevostaidoissa on mahdollista osoittaa merkkisuorituksin

Minimerkissä pitää osata mm. tallin säännöt, hevosen harjaaminen ja kavioiden puhdistaminen ja hevosen taluttaminen. Perushoitomerkissä on lisäksi mm. satulan ja suitsien laittaminen hevoselle sekä hevosen sitominen tallisolmulla. Hoito I-merkissä lisäksi loimet ja loimittaminen, varusteiden huolto, perustiedot ruokinnasta, hevosen rakenne, värit ja merkit. Hevostaitokilpailuissa 13 vuotiaat tai sitä nuoremmat kilpailevat taidoissa, jotka ovat hoito I-merkin vaatimuksissa.

SRL:n vinkkejä  tehtävien järjestämiseen.
Kilpailussa on teoriakoe (max 40 p) ja
käytännön tehtäviä 4-6 kpl (max 60 p).
Valtakunnallisessa hevostaitokilpailussa vuonna 2006
Anna sijoittui 11 (pisteet 35,5 + 43 = 78,5)
ja aluekilpailussa Tamperella sijoitus oli 3.Sijoittuneiden on helppo
hymyillä kisan jälkeen.


Heppakerhossa ja leireillä harjoitellaan myös kärryillä ajamista, vikellystä ja hiihtoratsastusta. Joulun ajan tunnelmiin vievät pikkujouluesitykset ja jouluaaton aamuratsastus, jossa kerholaiset käyvät hevosten kanssa laulamassa lähitaloissa.

Vikkellyksen perusliikkeet ovat

  •  selkäänhyppy
  • perusistunta
  • polvivaaka
  • mylly
  • sakset
  • seisonta
  • lankku

Kuvassa polvivaaka

 


Muuta kivaa hevosten kanssa

Pollux-kerho. Hevoskirjat ja hevosiin liittyvät pikkutavarat kätevästi kotiin kerran kuukaudessa kerhopakettina.

Hevosten valokuvaaminen. On mukavaa ottaa valokuvia erilaisista näyttelyistä ja hevostapahtumista sekä kuvata kaikkia tuttuja hevosia.


Ellun Voi Farmarissa 2006

 

         

      
     

Muska-Maija Farmarissa 2006

Essin hevoset

 

 

 
 
©Virtuaalikylä