Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Rakennukset ja alueet
Valkoinen talo
Ruokala
Asuntolat
Koulurakennus
Museo
Taimisto
Kasvihuoneet
Peltoviljely
Konehalli
Navetta
Ymparisto
Metsat
Puisto
Puistohalli

Kasvihuoneet


Otavan koulutilan kasvihuoneetOtavan koulutilalla on kasvihuonepinta-alaa 3500 neliötä. Näistä 2400 neliötä käsittää moderneinta kasvihuonetekniikkaa edustavat blokkikasvihuoneet. Ne valmistuivat vuonna 2002. Loput viljelytilasta ovat käytössä taimikasvatuksessa ja viherkasvihuoneena. Niiden tekniikka on peräisin 1970-luvulta. Myös kasvihuoneen myymälä-pakkaamon on peräisin 1970-luvulta ja sen korvaa uusi Myymälä-pakkaamo, joka on tarkoitus perustaa vanhan kasvihuoneen paikalle blokkihuoneiden yhteyteen.


Kasvihuoneiden kasvivalikoima ja viljelytekniikka


Blokkihuone on jaettu kolmeen osastoon: leikkoruusu, ruukkukasvit  ja kasvihuonevihannekset. Keskeisenä suomalaisena kasvihuonekasvina leikkoruusu puoltaa paikkaansa. Lajikkeita on viljelyssä 16 kpl, mm. Red Giant, Solero ja Decora. Viljelytekniikkana on käytössä taivutusviljely ja ruusun taimet kasvavat kivivillassa. Kastelu ja lannoitus tapahtuu automaattisesti tippukasteluna.          Ruukkukasviosasto täyttyy kesäkaudella kesäkukkien taimista. Osa kesäkukista kasvatetaan myös vanhoissa kasvihuoneissa, joissa myös taimikasvatus aloitetaan. Kesäkukkia viljellään vuosittain n. 20 000 kpl ja lajivalikoima on erittäin laaja käsittäen kaikki keskeisimmät kesäkukat sekä vuosittaiset uutuuslajit. Loppukesällä ruukkuosaston valtaavat syksyn ja joulun kasvilajit. Pääkasvina on joulutähti, joita tällä hetkellä on viljelyssä 6000 kpl. Lisäksi ruukkuosastolla viljellään syksyisin tulilatvaa ja syklaamia, kumpiakin joitakin satoja. Ruukkukasvit kasvatetaan vuoksi/luode-kasvatuspöydillä, joissa kastelu ja lannoitus tapahtuvat automatiikan avulla.


Vihannesosastolla kasvatetaan vuorottain tomaattia ja kurkkua, alueellisen kysynnän mukaan. Tällä hetkellä viljelyssä oleva tomaatti on istutettu turvelevyihin (vihanneslevy) ja tomaatilla on alaslaskuviljely. Kastelu ja lannoitus tapahtuvat automaattisesti tippukasteluna. Pölytyksestä vastaavat mehiläiset ja tuholaistorjunta tapahtuu biologisesti torjuntaeliöillä. Kaikissa blokkihuoneosastoissa on suurpainelamppuihin perustuva tehokas valaistus, jolla on merkittävä rooli myös huoneiden lämpöenergian tuotannossa. 


Vanhoissa kasvihuoneissa tapahtuu taimikasvatus, sekä sipulikellarissa alkukasvatuksensa saaneiden sipulikukkien hyötö. Sipulikukkia kasvatetaan vuosittain 70 000 kpl. Päälajina on tulppaani, mutta myös narsissia ja iiristä viljellään jonkin verran. Joulusesonkiin viljellään myös hyasinttia, amaryllistä ja pikkutulppaaneja.Kasvihuonetuotteiden myynti ja markkinointi


Otavan koulutilan kasvihuonetuotteita voi ostaa Myymälä-pakkaamo-rakennuksen myymälästä. Osittain myyntityöstä vastaavat päivystysvuorossa olevat puutarhaopiskelijat. Viljelytuotteiden lisäksi myymälästä voi tilata kukkalaitteita, joita tehdään sidonnan opetuksessa ja puutarhurien toimesta.

Valtaosa kasvihuoneen tuotteista myydään Mikkelin seudun kukkakauppoihin ja marketteihin. Koulutilan oma pakettiauto käy tilausten mukaan vähintään kolme kertaa viikossa kauppakierroksella Mikkelin seudulla.
Kesäkukkien kohdalla tehdään vuosittain viljelysopimuksia lähikuntien viherosastojen kanssa. Kunnat järjestävät yleensä suurempin kasvierien noudon itse.


Markkinointi tapahtuu osin puhelinmyyntinä, mutta pääosin myynti tapahtuu olemassa olevan tutun kauppaverkoston jäsenille. Erilaiset tapahtumat ja lehtijutut, sekä Etelä-Savon ammattiopiston nettisivut pitävät kasvihuonetuotteita esillä.
      
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021