Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Ilmakuvalinkit
1. Växthus
2. Plantskola
3. Frilandsodling
4. Demonstrationsland grönsaker
5. Kryddgården
6. Parken
7. Margretebergsparken
8. Internat
9. Kansli & matsal
10. Gamla skolhuset
11. Parkskolan
12. Hönshuset
13. Margreteberg gård
14. Grundträsket


               

Växthusen på Överby har en sammanlagd areal på 3400 m2 och består av 8 olika avdelningar. Några av avdelningarna är utrustade med belysning.  Uppvärmningen sker med fjärrvärme.  Växthuset är utrustad med modern teknik. Växtskyddet sköts så långt som möjligt biologiskt.   Växthusen används som inlärningsplats för trädgårdsmästar-studeranden, här får de bekanta sig med olika typer av växthusjobb i praktiken. Allt som produceras säljs i parti på fria marknaden.

Tomat produceras på 300 m2 och gurka på dryga 200 m2, båda ger en medelskörd på 35 kg/m2. Tomatodlingen startar i mitten på januari med sådd och planteringen av plantorna sker i början på mars, de första tomaterna skördas vanligen i mitten på maj och de sista i november. Odlingen sker på upphöjda bäddar.  Gurkplantorna planteras i slutet på april och börjar ge skörd i mitten på maj.

Bienner som övervintrar i skolas växthus och säljs tidigt på våren är bl.a. vivor (Primula), förgätmigej (Myosotis) samt tusensköna (Bellis). På våren produceras dessutom violer och penséer för tidig utplantering samt blommande lökväxter främst till påsken.

Av de traditionella sommarblommorna produceras det 30 000 krukor med pelargoner och nästan 40 000 krukor med övriga utplanteringsväxter som stjärnöga (Osteospermum), femtunga (Scaevola), Lavendel, Bägarranka (Mandevillea), Lobelia, snöflinga (Bacopa), nejlikor, sommarljus (Gaura), petunia, hängpetunia samt sommardahlia. Årligen produceras det dessutom 4600 amplar med olika sommarblommor.  Dessutom odlas det endel strukturväxter samt speciella sommarkulturer som vialer, anisisop, pampasgräs, rudbeckia och krasse.

För höstförsäljning odlas ca 15 000 krukor med bollkrysantem och till julen knappt 30 000 krukor med julstjärna, varav ca 2/3 är av ministorlek.

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021