Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Syyskuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2015:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu


 
16.9.2015
Syyshybridiohra Wootan

Yleistä

Koulutilalle ostettiin kokeilumielessä uutta syyshybridiohra Wootan:ia, joka aiotaan kylvää kuluvan syksyn aikana koulun pelloille. Tämä Syngentan jalostama lajike on tanskalaisten lajikekokeiden mukaan tuottanut parhaimmillaan noin 9000 kg hehtaarisatoja. Tarkoituksena on tämän blogin kautta seurata Wootan:in selviytymistä aina kylvöstä puintiin saakka.


Voimme asettaa itsellemme jo tässä vaiheessa kysymyksiä; Miten syyshybridiohra selviää Etelä-Pohjanmaalla talvesta ja keväästä? Kuinka hyvin lajike kilpailee rikkakasvien kanssa, kun kylvömäärä on hehtaaria kohti pieni? Onko syyskylvöisellä ohralla herkkyyttä taudeille, kuten lumihomeelle? Piinaavatko tuholaiset lämpimänä syksynä oraita? Riittävätkö lämpösumma ja sademäärät, niin syksyllä kuin ensivuoden aikana? Tietenkin kaikki tämä kulminoituu kysymykseen siitä, onko syyshybridiohran viljely taloudellista?


Kylvökokeemme on täysin tilatasoista käytännön koetta, josta saatava tieto ei täytä tieteellisen tutkimuksen perusteita. Haluamme kuitenkin jakaa tietoa kokeilusta asiasta kiinnostuneille, jolloin omien päätösten tekeminen helpottuu.


Hybridilajikkeilla ei puhuta varsinaisesti kiloista, vaan yksiköistä, kun niitä ostetaan ja kylvetään. Koulutilalle ostettiin 12 yksikköä eli 470 kg syyshybridiohraa. Kun yhdelle hehtaarille kylvetään kaksi yksikköä, niin kylvömääräksi tulee vajaa 79 kg/ha. Hybridilajikkeilla on suuri pensomiskyky, jolloin ne kykenevät täyttämään kasvutilansa ja muodostama
an suuren sadon.