Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 
10.3.2015
Luokkaopiskelusta suojakeliin
Vaikka yleisesti luulisi konemiehen kaihtavan luokassa istumista, niin Ilmajoen kampuksella välillä lämmitellään sisätiloissa. Konepuolen teoriaopinnoista talvikaudella mieltä lämmittävät moottorin, tehonsiirron, sähkölaitteiden, kasvinviljelykoneiden, maatalouskoneketjujen ja hitsauksen teoriakurssit.

Konepuolen teoriakurssit eivät ole läpipääsemättömiä vaikka niillä välillä on kyseinen maine. Aktiivinen osallistuminen tunneille on Ilmajoentiellä parhain lääke. Valmiita ja laadukkaita (nykyaikaisia) koulukirjoja juuri maatalousalan konepuolen perusopetukseen on todella rajallisesti olemassa. Tämän takia opettajien on pysyttävä ajanhermoilla ja pyrkiä olemaan materiaaleillaan kehityksessä mukana. Pääsääntöisesti opiskelijat kokoavat itse opiskelumateriaalinsa opetuksesta, kuten esimerkiksi opetuksen muistiinpanoista, monisteista, filmeistä, ryhmätöistä ja yms. tunneilla käytävistä asioista.


Työaikalaskennan perusteita

Maatalouskoneketjut

Monen vuoden ajan on erilaisissa maataloustieteellisissä julkaisuissa puhuttu maatalouden rakennekehityksestä ja siitä, kuinka maaseutuyrittäjän tulisi vastata jatkuvaan maaseudun murrokseen, kuten tilakokojen-, eläinmäärän-, konekokojen- ja viljelypinta-alojen- yms. kasvuun.
Maatalouskoneketjut kurssilla opiskelijat perehtyvät koneketjusuunnittelun perusteisiin. Pääpaino on koneketjujen suunnittelulla ja ketjun osien toiminnalla sekä vaikutuksella tilalla tehtäviin töihin. Tunneista suurin osa kuluu työaika- ja konekustannuslaskennan perusteisiin. Opiskelijalle muun muassa tulevat tutuksi käsitteet: peltotehokkuus, työaika, työnormi, työnmenekki ja työsaavutus. 


Opiskelijat suunnittelevat tilansa säilörehunkorjuuta ryhmätyönä.UUSI VUOSI, UUDET KUJEET

Vaikkakin keli tällä hetkellä Ilmajoentiellä onkin hyvin keväinen. Uutta vuotta jatkettiin huoltamalla oppilaitoksemme kasvinviljelykoneita, kuten ruiskua, tarkkuussilppuria, niittomurskainta, lautasäestä jne.

Ruiskun huolto

Ruiskun huoltoa pitkitettiin talvisydämen aikana niin kauan, että tuli suojakeli, jotta ruiskunpesu onnistui pihalla. Konehallin pihalla puomiston kunto ja toiminta on opiskelijoiden kivempi tarkistaa, kun on + 2 lämmintä kuin olisi -20 pakkasta.


Ruiskun puomiston levitys

Oppilaitoksemme ruisku on malliltaan Amazonen UF 1000, joka on varustettu 15m puomilla. Ruiskun huoltoon kuuluu: painemittarin toiminnan varmistaminen, kokonaisvaltainen pesu, pumpun kunnon-, letkujen- ja puomistontarkistus, pumpun öljyjenvaihto, suuttimien pesu sekä puomiston kunnon tarkistus. Puomiston rasvaus ja puomiston "hissin" öljyäminen tehdään myös. Ruiskun pumppuun emme jäätymisen varalta kierrätä jäähdytysnestettä, koska ruiskua säilytetään oppilaitoksemme lämpöisessa varastossa.Suutinmutterit sisuskaluineen puuttuvat. 
 
 
2 kommenttia
 
1Annika M17.3.2015 15:30

Kyllä oli taas kiva blogiteksti! :)

Paljon terkkuja sinnepäin!

2Juha25.3.2015 12:26

Kiitokset kommenteista ja terkuista:)

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021