Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 
13.2.2015
Tehonsiirron opinnot
Valmet 702 kytkinremontti
Etukuormaimella varustetun 702 kytkinremontti lähti käyntiin, kun 1M14MAAB:n eli teknolinjan ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsivät tehonsiirron opinnoissaan ratkaisemaan ongelmaa.

Vaihdetta ei enään voinut kunnolla vaihtaa ja kytkimen säätö oli vedetty ääriasentoon.
Tämän vuoksi ainoaksi keinoksi tuli Valmetin katkaisu, johon ryhdyttiin poistamalla ensiksi etukuormain ja sen tukirakenteet pois. Kun etukuormain oli poissa tieltä, niin moottorin kehto tuettiin etuakselin kohdalta puukiiloin ja rungon alle asetettiin katkaisukelkka.


Tuennan jälkeen aloitettiin traktorin katkaisemisen valmistelu, jossa moottorin osuus ja hytin osuus kytkimen kohdalta erotetaan. Tarkoittaen käytännössä sitä, trakorista poistetaan akku ja moottorilta hyttiin kulkevat johdot sekä vivustot irrotetaan. Lisäksi täytyy irrottaa ohjausventtiilille tulevat  hydrauliikkaletkut ja hydrauliikkapumpun imuletku. Kun kaikki tämä lyhykäisyydessään on tehty, niin voidaan aloittaa rungon katkaisu avaamalla vauhtipyörän kohdalta pultit.
Ylläolevissa kuvissa on traktori nyt katkaistuna ja kytkinasetelma on kokonaan poistettu vauhtipyörältä. Suurin syyllinen vaihteenvaihto ongelmiin löytyi painelaakereita siirtävästä siirtoholkista, jonka runkoon sitova osa oli hajonnut kahteen osaan. Tästä aiheutui vaihtamisongelmat painelaakereiden ottaessa kytkinasetelman irrotuskäpäliin epätasaisesti, kun samalla hajonneet metallinpalat estivät siirtoholkin liikkumista.

Opetuksen vuoksi kuitenkin asetelma otettiin pois ja purettiin osiin. Samalla osat puhdistettiin ja uudet levyt ajovoimalle sekä voimanulosotolle laitettiin paikoilleen. Kytkin on tyypiltään parikytkin, jossa on omat vipumekanismit vaihteenvaihdolle ja voimanulosotolle. Kaksoiskytkimissä hallitaan molempia samalla polkimella, kun sitä painetaan eri korkeudelle. Kuvasssa ollaan juuri säätämässä korjausoppaan mukaista korkeutta irrotuskäpälille. jotka painelaakeilla painettaessa vetävät painelevyn irti kytkinlevystä ja voimansiirto katkeaa.

Kytkinasetelma laitettiin paikoilleen ja ruuvattiin momenttiin vauhtipyörälle. Tämä onnistui käyttämällä akselin pätkää, jolla voimanoton kytkinlevy keskitettiin ja pidettiin paikoillaan silmälaakeriin nähden. Jos hieman yksinkertaistetaan seuraavaa työvaihetta, niin se on käytännössä traktorin kasaaminen ja kytkinten säätöä. Kuten ylläolevassa kuvassa näkyy, niin traktori on taas palveluskäytössä.
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021