Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 
7.10.2014
Moottori-kurssin harjoitukset, osa3
Tausta

Huoltoon valikoitui Jonh Deere 6620 ja Valtra 865, jotka palvelevat koulutilan täysiverisinä koneina eri tehtävissä. Valtralla tehdään pienempiä kevyempiä töitä, kun suorituskyky on vaatimattomampi verrattuna järeämpään JD:hen.

Jonh Deere 6620

Traktoriin tehtiin täysi määräaikaishuolto, jossa vaihdettiin kaikki suodattimet ja öljyt niin moottori- kuin hydrauliikkapuolelle. Lisäksi vaihdettiin jäähdytysneste ja etu- sekä napa-akselin öljy.Pojat vaihtavat kuvassa JD:hen moottoriöljyä.

Vasemalla olevassa kuvassa vaihdetaan JD:hen moottoriöljysuodatinta (musta), joka sijaitsee Valtrasta poiketen moottorin oikealla puolella. Suodatinpatruunassa on sisällä kierteet, joten sen saa suodatin avaimella kiertymään auki.

Öljynsuodattimia saa muovi- ja metallikierteisinä, joista varsinkin muovikierteinen suodatin on hyvin tarkka kierteellelähdöstä. Metallikierteisen saa menemään huomattavasti helpommin. Tämän takia koululla suositaan metallikierteisiä suodattimia, vaikka muuta eroa niillä ei ole.


Oikealla olevassa kuvassa vaihdetaan Commom Rail-moottorin polttoainesuodattimia. Sähköisen siirtopumpun ansiosta moottori tekee ilmauksen itse, kun siirtää avaimen virta-asentoon. CR-moottoreissa polttoaineen paineet ovat niin suuria, että järjestelmän putkien avaaminen on ehdottomasti kielletty. Vanhoissa moottoreissa vain ruiskutuspumpulta ruiskutussuuttimille lähtevissä putkissa paineet ovat 200-400 bar, kun CR:ssä korkeapainepumpun jälkeisissä putkissa vallitsee 1000-2500 bar:n paine. Neste kykenee siis leikkaamaan vuotokohdissa.
Kuvassa on hytin sisäilman suodatin, joka on ollut yhden vuoden ajan käytössä. Kun rinnalle asettaa vertailuksi puhtaan suodattimen, niin ero likaisen ja puhtaan välillä korostuu melkoisesti. Muistettava on, että maatalouden ammattitauteihin kuuluu ns. pölykeuhko. Kannattaa siis suojata omakin terveys.


Valtra 865

Traktoriin tehtiin samanlainen vuosihuolto kuin JD:hen. Suurimpia ongelmia tuotti hydrauliikan painesuodattimen pitävyys, joka vuoti huollon jälkeen jonkin verran. Suodatin kuitenkin saatiin pitämään kun sinne lisättiin toinen puuttuvista tiiviste
istä ja kiristettiin.

Kuvassa on juuri moottoriöljy valumassa punaiseen astiaan. Valkoisena näkyvät ylempänä polttoaineensuodatin ja alempana moottoriöljyn suodatin, jotka vaihdettiin myös samalla kertaa. Tässä traktorissa on jakajapumppu ruiskutuspumppuna, joka rajoittaa enemmän viritysintoa kuin rivipumppu. Koulun koneet ovat kuitenkin kaikki peruskoneita, joiden tehoja ei ole nostettu polttoaineensyöttöä lisäämällä. Myöskään uudempien moottoreiden ohjausta ei ole ns. "lastutettu".


Hydrauliikan painesuodatin on uudemmissa Valtroissa siirretty takaa (vertaa 05-sarja) rungon alle, oikealle puolelle. Muuten avaus tehdään samalla tavoin suurella kiintoavaimella tai hylsyllä. Kun suodattimen saa käteen, niin vanha suodatin laitetaan valumaan, tiivisteet heitetään öljyjätteen kerätykseen ja metallikuppi pestään polttoaineella puhtaaksi. Tämän jälkeen kuppia hieman kuivataan ja laitetaan uusi patruuna sisälle, jota painaa jousi ylöspäin kupista. Uudet tiivisteet laitetaan paikoilleen ja ne kostutetaan hydrauliikkaöljyllä. Lopuksi suodatinkuppi kierretään paikoilleen ja varmistutaan siitä, että tiivisteet menivät kunnolla. Onnistumisen kertoo se, että öljyvuotoa ei esiinny, kun traktori laitetaan käyntiin.

Vasemalla olevassa kuvassa on avataan hydrauliikkapumpun imusiivilän koteloa tarkistusta ja puhdistusta varten. Imusiivilä tehtävänä on suojata traktorin hydrauliikka pumppua suuremmilta roskilta, jotka aiheuttaisivat muuten isoa vahinkoa pumpulle.
Imusiivlä tarkistetaan ja puhdistetaan polttoaineella sekä puhalletaan ilmalla puhtaaksi. Jos nämä toimenpiteet eivät onnistu, niin tällöin siivilä vaihdetaan uuteen.
Siivilän sisällä on magneetteja, jotka keräävät metallilastut talteen. Myös ne pitää muistaa puhdistaa.

Oikealla olevassa kuvassa lisätään etuakseliin vetopyörästön öljyä, kun vanha on pudotettu pois. Pumppukannu on kätevä tapa lisätä öljyä tasaisesti, kun samalla tarkkaillaan tarkistusaukkkoa. Öljyn pinta pitää olla tasaisella maalla tarkistusaukon alareunan tasolla. Ei vähempää, eikä enempää. Kannattaa myös tarkkailla tuleeko vanhan öljyn joukossa metallia, onko öljy vaahtoutunut tai muuten harmaata. Kaikki viittaavat mahdollisiin ongelmiin ja tulevaan kunnostus tarpeeseen.
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021