Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 
8.9.2014
Tekno 2:sten moottorikurssin aloitus
Taustaa

Perjantaina 29.8 aloitimme tekno2.sten kanssa moottorikurssin käytännön harjoitukset, joissa huollamme kaikki koulutilamme traktorit ja puimurit läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa vuosihuollon tekemistä opiskelijavetoisesti.
Huollon kohteeksi valikoitui Valmet 900 vuosimallia 98, joka palvelee koulutilalla yhtenä etukuormain traktoreista. Kyseessä tekniikaltaan hyvin perusmallikone, jossa hallintalaitteet ovat mekaanisia vipuja ja vaihteisto on peruslaatikko synkronoiduilla vaihteilla. Etukuormaimen hallinta on kuitenkin sähköinen.

Harjoituksista

Ensimmäiseksi tehtäväksi tuli selvittää aikaisemman huoltohistorian pohjalta, mitä traktorille oli aikaisemmin tehty. Tämän jälkeen käyttöohjekirjaa tukena käyttäen opiskelijoiden piti kertoa tulevan huollon tarpeet ja perustella ne opettajalle. Seuraavaan vaiheeseen lähdettiin vasta sitten, kun huollon tarpeesta päästiin perille. Päätimme tehdä traktorille 2000 h eli joka toinen vuosi tehtävän huollon.

Toisena tehtävä aloitettiin huollon valmistelu pesemällä kone konehallin pesuhallissa puhtaaksi, jotta huoltotyö olisi mukavampaa. Traktorin kuivumisen aikana käväistiin aamukahvilla virkistäytymässä.

Opiskelijoita kehoitettiin jakautumaan työpareihin ja keskittymään tiettyihin kohtiin, jotta huolto sujuisi tehokkaasti. Huollossa moottorin puolelta vaihdettiin jäähdytinneste, moottorinöljy ja -suodatin, polttonestesuodatin esisuodattimineen ja puhdistettiin moottorin pääilmansuodin. Hytin raitisilma suodatin jouduttiin puhdistamisen sijaan vaihtamaan.

Kuvassa moottoriöljyä vaihdetaan.Jakajapumpullisen moottorin ilmaus suodattimien vaihdon jälkeen ei ole kovinkaan nopeaa toimintaa, mutta kärsivällinen siirtopumpun käyttö tuottaa tulosta :-)

Viime vuoden keväällä traktorimme sai uuden vaihteiston, kun aikaisempi vaihteisto rikkoutui. Syynä oli ilmeisesti voitelun puute, sillä yksi voiteluputkista puuttui tai löytyi vaihteistolaatikon pohjalta paloina. Tämän vuoksi vaihdoimme nyt niin hydrauliikan kuin vaihdelaatikon öljyt suodattimineen. Tässä mallissa öljyt ovat erikseen omissa koteloissaan.


Kuvassa pudotetaan hydrauliikan ja vaihteistonöljyä.

Lopuksi rasvattiin nipat, puhdistettiin hytin sisus imurilla ja hieno säädettiin voimanulosoton kytkentävipua pysymään valitussa nopeudessaan (1000/540 r/min).

Nyt traktorilla taas kelpaa ajella huolettomasti. Valmista tuli 1.9 iltapäivällä.

 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021