Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Joulukuu

Vuosi 2015:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu

Vuosi 2014:
Syyskuu
Heinäkuu
Toukokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
1.9.2014
Puinti lähestyy
Jotta koelohkojen puinti sujuisi mahdollisimman jouhevasti ja ilman ylimääräistä säätöä, koeruutujen ympäristö eli ns. muu peltoalue puitiin koelohkojen ympäriltä ennen varsinaista koelohkojen puintia. Tämän toimenpiteen on tarkoitus helpottaa ja nopeuttaa koeruutujen puintia.
Vaihtoehtojahan koelohkojen sadonmäärittämiseen on riittävästi, kuitenkin tämänpäiväinen työskentelyryhmämme (Ketola&Ketola) muutamien pohdintojen  ja näkökulmien jälkeen päätyi siihen, että meille riittävä sadonmäärittämisen tarkkuus saadaan aikaiseksi suoristamalla koelohkoalueen reunat niin pituus kuin leveyssuunnassa. Koska koelohkojen leveys tilanhoitajallamme ja konelehtorillamme oli jo selvillä, mutta pieni epävarmuus lohkojen pituudesta vaivasi tutkimusryhmämme mieltä oli ainoa mahdollisuus lohkojen pituuden varmistamiseksi "harppa", jolla äijjänköriläämme mittauksen varmistivat. Pientä heittoa oli koelohkojen pituudessa, mutta se saatiin helposti korjatuksi.

Tämän jälkeen kukin koelohko tullaan puimaan niin monella pöydän leveydellä eli täydellä pöydällä kuin vain mahdollista. Kaikki kolme koelohkoa puidaan kukin omalle kärrylle, jotka sitten ajetaan oppilaitoksemme kuivaajaan, jossa saamme selville lohkojen sadonmäärän eli lohkokohtaisen sadon välisen suhde-eron.


Olosuhteisiin nähden kasvusto on hyvin pystyssä

Puimurin hytistä katsottuna koelohkoalue näytti varsin hyvälle. Ottaen huomioon, että kuivan heinäkuun jälkeen vettä onkin tullut useampana elokuun päivänä. Juolavehnää ja muita rikkakasveja ei juuri ollut havaittavissa. Ainoa silmiin pistävä huomio oli, että lakokohdat olivat lautasmuokatulla lohkolla. Kultivoitu ja kynnetty lohko oli pystyssä. Asia voi johtua muokkaussyvyydestä ja lannan multaussyvyydestä kuin mitä kynnettäessä ja kultivoitaessa tapahtuu tai sitten lannanlevityksen epätasaisuudesta, jolloin tähän lakokohtaan on tullut "sairaan paljon" lantaa. Kuitenkin puolitoista kuukautta sitten mitatuissa näytteissä juuri lautasmuokatulla lohkolla oli pidempää kasvustoa, joka puoltaisi sitä asiaa, että lautasmuokatulla oleva ohra on saanut karjanlannan kasvuravinteita hyvin.


Lakopaikka näkyvissä.

 
 
 
2 kommenttia
 
1melina3.9.2014 13:00
kuinka vanha ihminen voi jatkaa maatilaa jos on kiinnostunut maatilan jatkamisesta ja itse asiassa haluan itse jatkaa vanhempieni maatilaa ja he ei ole varmoja että voiko minä joka olen 15 vuotta vanha ja haluan jatkaa maatilaa ja missä voisin hyvin opiskella maataloutta jos satut tietään minkä keskiarvon jotta voin teille tulla opiskeleen siis mustialaanHTML
2Vastaus Melinalle9.9.2014 12:54

Pääsyvaatimuksista Mustialaan en osaa vastata, sillä tämän blogin kirjoittana työskentelen Sedu Ilmajoentien maatalousoppilaitoksessa, joka siis sijaitsee Ilmajoella eikä lähelläkään Mustialaa. Toisinsanottuna vastaan kysymyksiisi Ilmajoentien näkökulmasta.

Maatilaa pystyy jatkamaan kun on vähintään 20ov laajuinen viljelijän ammattitutkinto alla, jolloin on ns. tukikelpoinen. Meillä täällä Ilmajoella pystyy suorittamaan tuon viljelijän ammattitutkinnon aikuiskoulutuksena. Jos kuitenkin haluat laajempaa teoreettista ja käytännön tietotaitoa voit tulla meille suorittamaan toisen asteen perustutkinnon. Meillä on valittavissa kaksi eri linjaa maatilatalouden koulutusohjelma ja maatalousteknologian koulutusohjelma, joista molemmat antavat hyvät ja laadukkaan perustietämyksen maatilayrittäjyyteen. Yleensä sukupolvenvaihdoksen tehneet ovat 18 vuotta täyttäneitä.Meille tänne Ilmajoentielle tulevat opiskelijat sijoittuvat keskiarvoltaan 6-10, joten keskiarvon ei pitäisi olla ongelma. Ja meiltähän täältä Ilmajoentieltä pystyt jatkamaan opintojasi aina yAMK ja yliopistotasolle saakka. Joten, jos haluat saada mahdollisimman ajanmukaista ja laadukasta oppia nykypäivän maatalousyrittämisestä, niin tervetuloa tänne Ilmajoelle.

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021