Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Joulukuu

Vuosi 2015:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu

Vuosi 2014:
Syyskuu
Heinäkuu
Toukokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
29.4.2014
Kultivointi
Toinen muokkauspäivä alkoikin pienellä vesisateella, joten happiraikas keli oli hyvä kultivaattorin säätämiseen. Jukan ja Nikon alkupäivän epistolana oli säätää Lemkenin Kristal kultivaattori muokkausta varten ja tarkistaa vetovarsien nostotankojen mitta, jottei pellolla tarvitse säätää kuin korkeintaan työntövarrella kone suoraan. Kultivaattori oli varustettu siipiterillä, sekoitin lautasilla ja kahdella pakkerikelalla. Vetokoneena toimi samainen Jontikan 6620, jolla pojat edellisenä päivänä vetivät lautasäestä.


Haisee ihan multaukselle

Vaikka pojat epäilivätkin Jontikan vetokykyä, niin hyvin traktori suoriutui tehtävästä. Ajonopeus oli siinä 13-14km/h. Kolme metrisen Lemkenin kultivaattorin painoa voidaan verrata nelisiipisiin paluuauroihin, joten varsinkin peltojen päisteissä ja siirtoajossa tiellä  traktorin etupää kevenee merkittävästi. Tämän vuoksi vetokoneen "noukka" on syytä varustaa etupainoilla ellei vetokoneena ole mitään "mörköä". 

Muokkaustyössä Jontikka ja kultivaattori toimi hyvin tasapainossa. Kultivaattori säädettin suoraan työntövartta lyhentämällä ja työsyvyys määritettiin yhdellä testiajolla koeruudun ulkopuolella. Kolmas koeruutu muokattiin reilun 10 cm syvyyteen, koska kyseessä oli kevät muokkaus. Lohkon pohjahan oli jo syksyllä kertaalleen lautasäestetty.

Kultivaattorin toiminnan oleellisin asia oli saada kone suoraan ja se tapahtui varsin helposti työntövartta säätämällä. Mikäli työsyvyyttä olisi haluttu kasvattaa, niin se olisi käynyt varsin vaivattomasti paria pakkerissa olevaa tappia siirtämällä eri loviin. Mihinkään säätötoimenpiteisiin pojat eivät tarvinneet työkaluja.
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021