Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Toukokuu
Huhtikuu

Vuosi 2010:
Elokuu


 
30.4.2014
jalkojen hoitaminen
Jalkojen hoito 
 
Yleisimmät hevosten jalkojen ongelmat ovat rasitusvammat. Rasitusvammat kuitenkin useasti johtavat johonkin vakavempaan vammaan tai siihen, että yksi jalka on muita heikompi. Hevonen käyttää muita jalkoja enemmän vähentääkseen kipeän jalan rasitusta.
 
Nivelvammat, niveltulehdukset ja rasitusvammat:
Niveltulehduksen aiheuttajia ovat rasitus ja tulehdukset. Tulehduksen merkkejä ovat paksuuntunut nivelkalvo ja paksuuntunut nivel. Jossain tapauksissa nivel vaan turvottaa, kipuilee ja hevonen saattaa olla jäykkä. Hevosella saattaa olla myös liikerajotteita, turvotusta, ontumista sekä se aristaa taivutusta. Eläinlääkäri Olli Mäkelä kertoo, että oikella kengityksellä on suuri syy jalkojen ja kavion hyvinvointiin. Myös nivelten kylmäys on tärkeää varsinkin raskaamman rasituksen jälkeen. 
 
Jännevammat:
Jänne pitää käytännössä koko jalkaa pystyssä. Jännevamman havaitsemisessa ja alkuvaiheen hoidossa täytyy olla erityisen tarkkana. Tulehduksen pysäyttäminenen on tärkeää ettei myöhemmässä vaiheessa se vaan pahene. Kyseessä voi olla jännetulehdus, jännevaurio tai venähdys. Hyvä vaihtoehto vammalle olisi kantasoluhoito, jolla tulee yleensä hyvä lopputulos. Jänteiden hoidossa pitää olla myös tarkkana, koska joistain hoidoista ei ole hyötyä (jänteen polttaminen, viillot, laser, jänteen sisäiset lääkitykset). Vaurioitunut jänne on puristusarka, turvonnut ja lämmin. Näitä oireita huomatessasi on jalan kylmäys erityisen tärkeää. Hyvä apu on myös paineside, joka vähentää yleensä turvotusta.


Jalkojen kylmäys mahdollisuudet:
 
  Jalkoja olisi hyvä kylmätä ja hoitaa jokaisen isomman rasituksen jälkeen. Kylmäys ja hoito ennaltaehkäisee isompien vammojen syntymistä sekä laskee turvotusta, vähentää kipua ja tulehduksia. Kylmäys vaikuttaa hevoseen positiivisesti pitkällä aikavälillä.
 
Vedellä kylmäys:
Vedellä jalkojen kylmäys on suosituin ja tehokkain tapa. Vesiletkulla voi tietysti kylmätä jalka kerrallaan jalat, mutta helpompi ja säästeliäämpi tapa on laittaa kylmäysletkut, jotka kylmäävät kaikkia jalkoja samaan aikaan. Vettä ei tässä tarvitse valuttaa täydellä teholla. Hevonen täytyy totuttaa letkuihin.
 
Kylmäyssuojat:
Kylmäyssuojat ovat kätevä vaihtoehto jalkojen kylmäykseen. Ne ovat helppo käyttöisiä ja helppo säilyttää pakkasessa. Suojat täytyy saada laitettua tiukasti jalan ympäri, jotta teho on mahdollisimman hyvä. Ainoa miinus suojissa on se, että niiden avulla ei saada kylmättyä ylempiä kohtia jaloissa. On olemassa kylmäyssuojat, jotka pitää vaan kastella vedellä. Suojan jalan väliin pitää laittaa jokin esim. Kangas väliin, jotta vältytään paleltumisilta.
 
Linimentit: 
Linimenttejä on monia erilaisia eri käyttö tarkoituksiin. Linimenttiä levitetään kuiviin jalkoihin rasituksen jälkeen. Linimentti kylmää, hoitaa ja ennaltaehkäisee erilaisia vammoja. On olemassa kylmääviä linimenttejä, jotka laskevat turvotusta, lämmittäviä linimenttejä, jotka edistävät verenkiertoa ja aineenvaihduntaa lihaksissa, nivelissä ja jänteissä. Kaksiteholinimentti on vaihtoehto missä on sekä kylmäävä ja lämmittävä vaikutus. Se hoitaa hevosen lihaksia, niveliä ja jänteitä ja laskee turvotusta ja ennaltaehkäisee tulehduksien syntyä. Tämän jälkeen linimentti vaikuttaa lämmittäen. Linimentin tehoa voidaan lisätä käyttämällä lämpökääreitä. 
 


Meri Grönroos pk12ravi
 
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021