Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

Etusivu

Ajankohtaista

Navetta

Vasikkala

Talli

Pelto

Metsä

Koneet

Historiaa

MAATALOUSOPETUSTA KITEEN KOIVIKOLLA JO VUODESTA 1877 LÄHTIEN


Koulutoiminnan aloittaminen

Koivikon vanha päärakennusKarjanhoitokoulutuksen tärkeys korostui 1860-luvun katovuosien jälkeen. Tällöin alettiin perustaa ensimmäisiä karjakko- ja meijerikouluja, joiden tarkoituksena oli jakaa tietoa sekä maitotaloudesta että karjanhoidosta. Suomen ensimmäinen meijeri- ja karjanhoitokoulu perustettiin Liperiin vuonna 1869. Toisen karjakkokoulun Pohjois-Karjala sai vuonna 1871, kun Lieksan Hovilaan perustettiin koulu A.J. Mustosen tilalle. Hovilan koulun toiminta jäi lyhytaikaiseksi, kun viiden toimintavuoden jälkeen Mustonen ilmoitti maanviljelysseuralle irtisanovansa sopimuksen koulun ylläpidosta, koska koulun kustannukset eivät vastanneet toiminnasta tulevaa hyötyä.

Maanviljelysseura katsoi, että toinen karjanhoitokoulu on tarpeellinen Pohjois-Karjalassa, joten vuonna 1876 se julistettiin hakuun kahdessa sanomalehdessä.

Axel Emil Brander (1839-1924) haki ilmoituksen perusteella karjakkokoulua Koivikolle ja tutustuttuaan tilaan maanviljelysseuran johtokunta hyväksyi Koivikon ainoana hakijana koulutilaksi. Kun senaatilta saatiin hyväksyntä, oli koulun alkaminen Koivikolla varmistunut.

Koulun perustamissopimus kirjoitettiin maaliskuun 31. päivänä 1877 ja toiminta päästiin aloittamaan marraskuun ensimmäisenä päivänä 1877. Ensimmäisenä vuonna kouluun otettiin mukaan kuusi oppilasta.

Koulun johtajana toimi Axel Brander aina vuoteen 1910 saakka, jonka jälkeen hänen poikansa Akseli Brander otti koulun johdettavakseen.

(Lähde: Kiteen Koivikko - 120 vuotta maaseutuopetusta, Suvi Tanskanen, 1996)
 

Tapahtumaloki
24.9.2017
Video

24.9.2017
Video

21.8.2017
Valokuva

Kaikki tapahtumat RSS
Perustiedot

Perustiedot

Kiteen Koivikolla toimiva opetusmaatila on kouluttanut opiskelijoita pian 140 vuotta. Maatilan päätuotantosuunta on maidontuotanto. Tilalla on hyvätuotoksinen laadukasta maitoa tuottava noin 100 lehmän lypsykarja. Pellolla tuotettavat nurmirehut, rehuviljat sekä herne, käytetään pääsääntöisesti lypsykarjan ja hevosten ruokintaan. 1.5.2010 opetusmaatilan toiminnallinen vastuu siirtyi Koivikon Kartano Oy- nimiselle yhtiölle, jonka vastuulla on kehittää maatilaa ja maidontuotantoa edelleen mahdollistaen opiskelijoille nykyaikaisen oppimisympäristön. Opetusmaatilan yhteydessä toimii

Koivikon Ratsutalli Oy. Yritys tuottaa hevosalan koulutus-, hoito-, valmennus- ja asiantuntijapalveluita alan harrastajille ja ammattilaisille. Lisäksi oppilaitoksen pihapiirissä toimivat  Koivikon Opetusteurastamo Oy ja Puhoksen Puutarha sekä Koivikon Kievari Oy. Syksystä 2014 myös maatalousalan teoriaopetus on järjestetty Kiteen keskustan tuntumassa Savikon toimipisteessä.


Tuotantosuunnat:

maidontuotanto

Yhteystiedot:

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Kitee

Koivikon toimipiste

Koivikontie 82430 PUHOS

Puh. 013 244 3300

etunimi.sukunimi@pkky.fi
KeKe-tilanne tilalla

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019