Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
21.10.2014
Hevosten käyttäytymiserot

Aivan kuten jokainen ihminen, myös jokainen hevonen on aivan omanlaisensa yksilö. Vaikka joskus olisikin helppo toivoa, että kumpa kaikki hevoset käyttäytyisivät yhtä kiltisti kuin joku tietty, ei hevosesta voi koskaan olla aivan 100% varma, mitä sillä on mielessä tai mitä se aikoo tehdä. SIksi hevosten kanssa aina on oltava varuillaan.
Oman kokemukseni ylipäätään hevosista alkoivat jo syntymästä lähtien. Meillä on kotona ollut hevosia jo ennen syntymääni, joten nuo kauramoottorit ovat tulleet vuosien mittaan tutuiksi, joskin yksilöt ovat vaihtuneet vuosien kuluessa.
Voisin omista/perheeni hevosista kertoa hieman enemmän, sillä niiden käyttäytymisestä olen luonnollisesti enemmän perillä, kuin vieraiden. Meillä on tällä hetkellä neljä suomenhevosta, omakasvatit Jake, Vili ja Hilma, sekä Vilin ja Hilman emätamma Hellu. Kaikki ovat tai ovat olleet ravikäytössä, mutta Jakella ja Hellulla voi myös ratsastaa.
Jake on ollut meillä pisimpään, ja vaikka ikää on jo 13 vuotta, käyttäytyy ruuna vieläkin välillä hieman varsamaisesti. Tai kuten Helsingin sanomien artikkelissa mainittiin, välttämättä ratsastaja (tai tässä tapauksessa ohjastaja) ei huomaa mitään eroa maastossa, on hevonen varma, että jotain muutoksia viime kerran jälkeen on tapahtunut. Jake huomaa pienetkin erot, ja toisaalta ne samat tutut puupinot, rehupaalit ja katkenneet oksat, jotka ovat aina olleet lenkkimaaston varrella. Myös kuralätäköt ovat aivan kauhea juttu, eikä niihin voi astua millään, vaikka sataisi samalla ja olisi jo muutenkin märkä. :D Jake on silti todella kiltti ja nöyrä sekä varma käsiteltävä. Välillä sille tosin iskee joissakin rutiinijutuissa pakki päälle, ja vaikka raveissa on käyty lähes sata kertaa, niin välillä koppiin meno saattaa tuntua aivan ylitsepääsemättömän hankalalta. Ainakin silloin, kun ollaan lähdössä kotoa. 
Hellu tuli meille keväällä 2008 ja oli kantavana tuolla hetkellä. Hellusta sanottiin, ettei sillä oltu koskaan ennen ratsastettu, ja ettei se tule toimeen toisten hevosten kanssa. Olimme aluksi hieman kauhistuneita, että mihinkäs tamman sitten eristää, kerran ei toisten seurassa voi olla. Kotiin kun päästiin, Hellu laitettiin omaan tarhaan, mutta seuraavana päivänä se pääsi sen Jaken ja senaikaisen ponini, Hatin kanssa samaan aitaukseen. Ja kuinka ollakaan, Hellu ystävystyi ruunien kanssa, ja ongelma oli ratkaistu. Tehtiin myös äitin kanssa Hellusta ratsu oikeastaan vaan hyppäämällä selkään. Tuntui, kuin sillä olisi ratsastettu aina. Luonteeltaan Hellu on tomera ja iloinen, aina intoa täynnä. Tarhassa se on hyvin rauhallinen eikä oikein jaksa välittää mistään tavallisesta poikkeavasta, mutta ratsastettaessa se on varuillaan ja korvat heiluvat jatkuvasti. Hellu kuitenkin menee sinne minne ihminen käskee ja on varma liikkeistään, ei pompi vesilätäköiden yli tai pelkää tuttuja rehupaaleja tien vieressä.
Kuten jo sanoin, Hellu oli kantavana ostohetkellä, joten kesällä syntyi liinakkotamma Hilma. Hilma oli varsana tosi utelias ja oli aina katsomassa, että mitä ihmettä ihmiset oikein tekivät. Se tuli aina luokse, kun meni itse kyykkyyn. Nykyään Hilma on melko itsenäinen ja joskus vähän jääräpäinen. Se on peruslaiska eikä jaksa välittää monistakaan asioista, mitä ympärillä tapahtuu. Tietysti, jos tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa, saattaa tamma vähän säpsähtää, muttei ole heti kauhuissaan.
Myös Vili on Hellun varsa, joka syntyi 2010. Vili oli varsana selvästi ujompi kuin täyssiskonsa Hilma, se tykkäsi olla "äidin helmoissa" ja kurkki sitten sieltä, että mitä ympärillä tapahtuu. Mutta nyt asiat ovat kääntyneet päälaelleen: siinä missä Hilma tykkää olla hieman omissa oloissaan - paitsi jos ruokaa on lähellä - Vili tulee heti nuuskimaan ja on kiinnostunut kaikesta. Vili on silti hieman säikky ja ujo, tosin on ollut vieroituksesta asti Jaken kanssa samassa aitauksessa, ja Jake on heti alistanut toisen orhin. Vili on vielä nöyrempi käsittelyssä kuin Jake ja Vilistä huomaa, että se nauttii, kun saa palvella ihmistä. Vilin riesana on kesäihottuma, jonka takia sillä on oltava kesäisin ötökkäloimi. Se haittaa Vilin elämää ainakin kesäisin. Oripoika aristeleekin etenkin korvien seutua melko paljon. Vilin kohdalla pyrimme lievittämään oireita erilaisilla suihkeilla sekä sillä loimella. Heti kun suihketta levitetään, pojasta huomaa, kuinka se auttaa.
Entinen emätammamme, Ana tuli meille keväällä 1999 (synt. 1991). Anasta haluan kertoa asian, joka tuli mieleen HS:n artikkelin luettuani. Kun Anan aikaisempi omistaja tuli käymään meillä joskus 2005-2006 vuosien paikkeilla, Anasta huomasi selvästi, että se muistaa tuon ihmisen. Se hörisi tuolle miehelle iloisesti ja tuli samantien tarhan toisesta päästä meidän luo. Olin aina tiennyt, että hevosella on hyvä muisti, mutta tuon tapahtuman jälkeen tietämykseni vahvistui.
Tuossa nyt muutamia pointteja näistä meidän hevosista. Lisäksi ravimaailmassa ja -valmennustalleilla olen törmännyt monenlaisiin erikäytöksisiin hevosiin. Jotkut ovat todella arkoja ja säikähtelevät pieniäkin asioita, jotkut jopa kävelevät itse koppiin, kun vain ohjaa hevosen kävelemään oikeaan suuntaan. Mutta niin paljon, kun on hevosia, niin paljon on eri tavalla käyttäytyviä hevosia. Hevonen toden totta oppii asioita, joita ihminen haluaa sen oppivan. Minusta tosin tuntuu välillä, että hevonen kunnioittaa ihmistä, ja tietää että pääsee helpommalla, kun hetken aikaa tottelee tätä. Hevosen käyttäytymiseen vaikuttaa kuitenkin hyvin paljon, millainen omistaja/valmentaja/hoitaja sillä on. Hevonen on yleisesti ottaen herkkä eläin ja ainakin minun mielestäni aistii ihmisen luonteen melko nopeasti. Oikealla kasvatuksella ja valmennuksella hevosesta saa todella nöyrän, tottelevaisen ja kiltin kaverin pitkäksi aikaa, mutta valitettavasti joillakin on tapana pilata hyvä hevonen omalla käytöksellään.

 
 
 
2 kommenttia
 
1Sari L.22.10.2014 13:38

Hyvä kirjoitus! Edellinen omistaja on selvästi pitänyt Anasta hyvää huolta :)

2Emmi22.10.2014 19:28

Kiitos :) Laitan vielä tän kommentin, että myöhemminkään ei tarttee arvella kenen teksti tää on :D

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021