Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
22.10.2014
Hevoseni käyttäytymien
Omia kokemuksia Komppi hevoseni kanssa.

Tarkka omasta ympäristöstään:
Jos tallin edustalle tai kentän reunalle on tullut uusi esine, tai jokin on vaihtanut paikkaa, Komppi kyllä huomaa sen. Yleensä Komppi jähmettyy paikalleen ja tuijottaa esinettä. Sen jälkeen se varovasti lähestyy esinettä. Joko se uskaltaa mennä esineen ohi ja kaikki on sen jälkeen kunnossa, tai sitten se peruuttaa tai yrittää mennä karkuun. Jos näin tapahtuu, että Komppi ei itse uskalla mennä katsomaan pelottavaa esinettä, minä menen esineen luo jolloin Komppi rentoutuu kun huomaa että se ei ole vaarallinen. Sitten se yleensä tulee nuuskimaan esinettä.

Säikähtäminen:
Kun olemme olleet maastoilemassa, ja Komppi on säikähtänyt jotakin asiaa tietyssä kohdassa, se muistaa sen. Muutaman kerran ennen sitä kohtaa se on ruvennut hermoilemaan, ja ei välttämättä suostu jatkamaan matkaa. Mutta kun olemme muutaman kerran menty kohdan ohi ettei uutta järkytystä ole tullut, niin ei Komppi ole sen jälkeen jaksanut hermoilla siinä kohassa.

Hevonen muistaa ikävät kokemukset:
Komppi on aina mennyt nätisti traileriin. Noin 2 vuotta sitten vaihdoimme Kompin talli paikkaa, ja vuokrasimme trailerin. Traileri oli suht siisti eikä mitään ylimääräistä siellä ollut. Komppi oli rauhallinen kun laitoin sille kuljetussuojia ja loimen. Lähdin normaalisti taluttamaan Komppia traileriin ja nätisti se lähti nousemaan lasaussiltaa pitkin, mutta sitten se teki stopit. Se nosti pään trailerin kattoon ja haisteli seiniä, sitten se lähti vauhilla peruuttamaan pois. No sitten vain yritin uudestaan. Nätisti tuli taas samaan kohtaan kunnes taas se peruutti pois. Tämä sama toistui monta kertaa. Lopulta koko homma meni riehumiseksi kun ei millään suostunut tulemaan ja kokoajan vain hyppi pystyyn ja peruutti tai yritti kääntyä. Ajattelimme että Komppi vain pelleilee, joten juoksutin sitä kentällä, että se väsyisi vähän. Mutta se ei auttanut. Viisi tuntia yritimme sitä lastata tuloksetta... Lopulta tallin isäntä tuli ja vetäisi sen yhdellä nykäisyllä koppiin, mutta väkisin.... Ja sen ikävän asian se muistaa, eikä sen jälkeen ole suostunut traileriin menemään.
Vasta sitten kun veimme trailerin takaisin saimme kuulla että trailerissa oli kuletettu härkiä. Sen hajun takia Komppi ei suostunut trailleriin menemään.Sanotaan että "Kun hevonen kieltäytyy tekemästä asioita, monet ajattelevat, että hevonen ei kunnioita ihmisen johtajuutta vaan on ottanut johtajan paikan."
Tämähän ei aina mene näin...Ainakaan kaikilla hevosilla.
Komppi kieltäytyy tekemästä asioita, jotka pelottavat sitä tai mitkä ovat epämiellyttäviä sille. Toisalta Komppi testailee paljon olenko minä vielä johtajan paikalla. Sillä minulla on hevonen, joka ei kunnioita ihmistä, ellei ihmisellä ole oikeanlainen ote hevoseen tai jos joku antaa periksi tälle kaverille. Komppi on vielä ihan penska ja hyvin tarkka rajoistaan ja sen kanssa saa olla tarkkana mitä tekee. Pienikin asia missä annan periksi niin se muistaa käyttää samaa tekniikkaa ensikerralla ja paikkani johtajana häviää, silloin olen pulassa niin ison eläimen kanssa. Luottaminen ja kunnioittaminen on hyvin erillaista. Hevonen ei kunnioita jos se ei luota. Sinun itse pitää olla hevosen luottamuksen ja kunnioituksen arvoinen.

Minä itse käytän Kompin kohdalla meetelmää "mielummin porkkanalla kuin raipalla" koska herra on niin herkkä. Jos minä hermostun, Komppikin hermostuu ja siitä ei tule yhtään mitään. Uusia asioita opettelemme rauhassa ettei tuskastumista tulisi, jos hevonen tekee väärin, en rupea lyömään sitä raipalla ja huutamaan. Vaan yritän uudelleen ja kun Komppi tekee vähänkin jotain oikein kehun sitä ja joskus taputan kaulalle. Käytän tietysti negatiivisa käskyjä, mutta ääritapauksissa.  Yhteistyötä yritämme tehdä posiivisella mielellä!(:

Kirjoittaja: Maria
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021