Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

Etusivu

Puutarha-ala

Maatalousala

Luonto- ja ympäristöala

Puuala

Mol'lin mäellä

Rakennukset

KarttojaYmpäristönhoitajat järjestävät työssään ympäristöneuvontaan liittyviä tilaisuuksia. Lisäksi käytännön hoitotöitä tehdään erilaisissa kohteissa: maaseudulla tai taajamissa, kulttuuri-perinne- tai luonnonympäristöissä. Ympäristönhoitajat osaavat mitata ympäristön tilaa ja laatia erilaisia selvityksiä, ohjelmia ja suunnitelmia työhönsä liittyen, esimerkiksi vesihuoltoasioista tai materiaalien valinnasta, kierrätyksestä, uudelleenkäytöstä ja jätehuollosta.

Luonto-ohjaajat toimivat ihmisten kanssa opastus- ja ohjaustehtävissä. Lisäksi luonto-ohjaajien työhön kuuluu järjestelyä ja ylläpitotehtäviä.
Luonto-ohjaajilla voi olla myös erityisosaamista eläinten kanssa toimimiseen.
Riistanhoidon, metsästyksen, vesistöjen hoitamisen ja kalastamisen asiantuntemus muiden luonto- ja ympäristötietojen ohella täydentävät luonto-ohjaajan osaamista.

Luonto- ja ympäristökasvattajan työkenttänä on luontoon ja ympäristöön liittyvien tietojen ja taitojen välittäminen eteenpäin.
Kädentaidot ja luonnonmateriaalit ovat luonto- ja ympäristökasvattajan työvälineitä, aivan samoin kuin erilaisten ryhmien ohjaus- ja neuvontataidot.

                  


Opiskelijoiden kertomaa:

Tulin Jami kooli aastal 2008 ja see oli mu esimenekord Soomes. Ala mille valisin oli keskkonna kaitse. Esimene aasta suhtlesin õpetajate ja teiste õpilastega peamsielt ainult ingliskeeles. Oskasin siis väga vähe keelt ainult mõndasi põhisõna. õppetöö meeldis ja klassikaaslased olid toredad. Väga meeldib see ,et palju veetsime aega väljaspool klassiruume ja looduses ja igas erinevates paikades. See, et praktilist tööd on palju on ainult hea. Prkatiline töö aitab asju paremini ja kiiremini mõista. Teine aasta on juba palju kergem, kuna keel on suhtlustasemel selge ja saab teistega vabamalt suhelda. Ka kooli eluga olen paremini harjunud ja sellesse sisseelanud. Vabal ajal või siis nädalavahetustel saab käia spordihoones erinevaid alasi harjutamas ja mängimas, samuti on ka olemas jõusaal. õpetajad ja koolitöötajad on alati viisakad ja äärmiselt abivalmis. Samuti kooli reisid erinevatesse kohtadesse on alati hästi organiseeritud ja läbimõeldud. Kooli õppesüsteem on hästi korraldatud ja samuti vaheldurikas. Praktiline koolitöö on olnud äärmiselt efektiivne ja hariv. Palju on olnud erinevaid kursse, kus saab endale töökohtadel vajalike kaarte omastada. Kooliga olen väga rahul ja mul on hea meel, et siia õppima tulin! - KK -


Hardin kouluaika


Tulin JAMI kouluun 2008 elokuussa yhdessä kolmen ystävän kanssa.

 
Siim, Kristjan, minä Virossa Pärnun koulumessulla.

 

Tulimme minun autolla, jossa toisena päivänä romahti generaattori. Tulimme opiskelemaan luonnon ja ympäristön alueelle. Yksi kaveri Siim oli oppinut täällä koulussa jo vuoden. Minä ja kaksi Kristjani tulimme ensimmäistä vuotta. Minä en ollut aikaisemmin käynyt Suomessa ja suomen kieltä ei osannut. Onneksi ensimmäisenä vuonna sai koulussa opiskellut myös englannin kieleen. Suomi-koulu on hyvin erilainen kuin Viron. Opettajat ovat erittäin ystävällisiä ja oppiminen on hyvin stressivapaa. Ensimmäisenä vuonna koulussa oli hyvin mukava, koska meillä oli luokassa kuusi virolaista ja monia muita mielenkiintoisia hahmoja.. Ensimmäistä vuotta on hyvin mielessä syysmarkkina, koulun oppimisen retket metsiin ja myös kauempana kaupunkeihin. Ensimmäinen vuosi oli myös varsin mielenkiintoinen asuntola asua.

  

Poikien asuntola.

 

Tällä välin oli jotkut ongelmia Venäläinen poikiin, koska niitä on siellä paljon ja ne ovat suhteellisen meluisa. Aloimme käydä liikunnan kuntosalin. Pelasimme paljo lentopallon ja teimme paljon voimaa. Koulun kuntosalia saa käyttää ilmaiseksi. Myöhemmin alkoivat Siim ja kaksi Kristjani pelaamaan koripalloa Vimpelissa. Viikonloput olivat hyvin hauskoja. Tutustuimme uusiin ihmisiin ja saanut paljon hauskempaa. Täällä työskenteli sitten myös paljon virolaisia, jotka asuivat myös tässä lähellä. Niihin sai viikonloppuisin hauskaa, ja he auttoivat minua koko ajan autoa korjata. Aika meni nopeasti. Huhtikuussa menin virossa työharjoittelu.
Sitten minulla oli sellainen auto.


Ensimmäinen vuosi kului siten, välillä myös rutiininomaisesti. Nyt on meneillään toinen kouluvuosi. Tällä lukuvuonna tulin koulun kuukautta myöhemmin, koska minulla oli virossa olosuhteiden pakosta hieman pidempään työelämässä. Puhun nyt jo hieman suomen kieltä. Meidän luokka on muuttunut paljon, paljon oppilaita on päättynyt ja on myös paljon ilmaantunut. Ja meillä on jäljellä vain yksi opettaja.  Virolaisia on nyt vain kaksi. Kaksi on lopettanut ,yksi on toisessa koulussa ja yksi on virossa sairas. Tämä vuosi on koulussa vähän tylsää viime vuoteen verrattuna, mutta silti hauskaa. Tänä vuonna on ollut myös useita matkoja kouluun ja liiketoimintaa.  Nyt on aika tehdä lopputyö, ja pian onkin koulu läpi. Olen erittäin tyytyväinen suomen koulusta saadut kokemusta.

- HT -Opiskelen Alajärven ammatti-instituutissa, Kurejoen toimipisteessä luonto-ohjaajaksi. Kiinnostus alaa kohtaan syntyi alun perin siitä kun toimin koulussa koulunkäyntiavustajana ympäristölinjalla.

Ensimmäinen päivä koulussa oli helppo sen takia että osa koulun ihmisistä ja opettajista oli jo ennestään tuttuja, joten sopeutuminen ”uuteen” kouluun oli helppoa.

 


 

Ympäristöpuolen opiskelijat siistimässä kiviaidan edustaa.


Linjallemme saapui 3 uutta opiskelijaa viime syksyllä 2009. Ympäristöpuolella opetusryhmä ei

ole koskaan kooltaan liian suuri, joten opetuksen laatu on aina hyvä. Myös opiskeluilmapiiri on erittäin hyvä, tässä porukassa kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat.

 

Ympäristölinjalla opiskelu on mielestäni ollut mielenkiintoista senkin takia että suuri osa opiskelusta on myös käytännön työtä, joten vaihtelua on mukavasti pelkän luokassa istumisen lisäksi.

 

Tämä ei ole ensimmäinen tutkintoni. Aikaisempi koulutukseni on datanomi ja opiskelin Järviseudun ammatti-instituutissa, Alajärven toimipisteessä eli ns. ”kauppiksessa”. Aika outoa ajatella näin jälkeenpäin että ala jolle alun perin kouluttauduin ei kiinnostanut minua oikeastaan ollenkaan, en vain tiennyt sitä aikaisemmin. Myös työttömyysputki vaikutti siihen että tulin opiskelemaan tänne, koska omalta alaltani ei löytynyt työtä, mutta toimin koulunkäyntiavustajana tässä koulussa ennen tänne tuloani.

 

Voisin kertoa tässä vaiheessa meidän koulutyöskentelystä. Tehtävämme ovat monipuolisia. Teoriatuntien ja muutamien atk-tuntien lisäksi koulutehtäviimme kuuluvat: maanmittaus, lumilinjamittaus, riistakolmiolaskelmat, erilaisten soiden tutkimiset, metsätyyppien tutkimiset ja opettelu melkein kaikki luontoon liittyvät jutut mitä vaan tulee mieleen. Peruslajien tuntemus ja kasvilajien tuntemus kuuluvat myös opintoihin. Ehkä yksi tärkeimmistä tavoitteista/teemoista on kestävällä tavalla toimiminen, joka tarkoittaa että toimitaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

 

Nyt kun olen opiskellut täällä, olen huomannut että viihdyn luonnossa erittäin hyvin ja ajatus siitä että joutuisin tulevaisuudessa työhön, jossa istun tietokoneen ääressä jossakin 1,5 m x 1,5 m kopissa nostaa selkäkarvat pystyyn. Olen myös miettinyt jatko-opiskeluja samalla alalla.

 

Täällä opiskelu on myös avartanut ajatusmaailmaani… -JP-


Hain tänne jamin luonto- ja ympäristöpuolelle melkeimpä vain hetken mielijohteesta. Asun koulun päärakennuksen asuntolassa (keittiökoppi, oleskelutila, yhden ja kahden hengen huoneita). Yleensä viikonloppuisen menen siskoni kanssa kotiin (Lempäälässä).

 
Suoritan täällä kaksoistutkintoa ja taidan olla vasta toinen joka käy samalla lukiota, ehkä siitä johtuu, että se on ollut huonosti järjestetty. Minulla se kuitenkin on niin että pari jaksoa vuodessa käyn lukiossa ATTO- aineita ja muuten opiskelen täällä ammattiaineita.

 
Täällä opiskelu on aikalailla erilaista, kuin peruskoulussa tai lukiossa. Täällä on vapaampaa ja keskustellaan paljon, mutta se voi johtua ryhmän pienestä koosta.

 
Tunneilla teemme erilaisia asioita kuten esim. kirjoitetaan tämmöisiä tekstejä tai retkeillään tai ympäristönhoitoa eli siivotaan ja kunnostetaan koulun pihaa. - KS  -


 

В феврале 2009 мы посетили национальный парк «Seitseminen» . 3 суток мы провели в большом уютном коттедже. Мы готовили еду на костре, ходили на снегоступах, катались на лыжах по красивым местам парка. По вечерам можно было погреться в сауне. Нам повезло с погодой, было не холодно, и можно было проводить много времени на улице.
Площадь парка занимает в 45,5 километров ². Национальный парк был создан в 1982 году.
Поверхность площади 4180 га, из которых площадь поверхности воды в 180 гектаров.
Разнообразный ландшафт, болотный и лесные массивы и горные хребты. Подземные болота, болота занимают чуть больше половины территории парка.
В походах мы знакомимся ближе с финской культурой, обычаями финнов.  - EK -Hei!

Nimeni on Ekaterina Vasyukovich. Olen 22-opiskelija Alajärveltä. Olen kotoisin Petroskoista, Venäjältä. Opiskelen Alajärvellä Järviseudun ammatti-instituutissa. Tulin Suomeen 2007 ja kolmen vuoden jälkeen valmistun toukokuussa 2010 ympäristönhoitajaksi / luonto-ohjaajaksi.

Koulussa aika menee tosi nopeasti, me teemme paljon erilasia asioita. Jamissa olen oppinut paljon tehtäviä mitä en ollut oppinut missään. Ensimmäisellä kurssilla minä opin hitsausta, ajamaan traktorilla, metsätöitä: sahaamaan, teen kirvestyöt, opimme metsän kasvit, sienet, marjat. Joskus talvella olimme järvellä kalastamassa. Se oli tosi odottamaton matka. Sitten me teemme katiskat, se oli vaikeaa, mutta me onnistuimme. Toisella kurssilla me valmistamme pyyntivälineitä, linnunpönttöjä, sitten laitoimme ne ympäristöön. Järjestämme ruokintapaikat koulun ympäri, pellolle, metsään ja hoidamme ne koko ajan, laitamme ruokaa, siivoamme, jos on tarvinnut. Tutkimme eläinten jäljet metsän maassa ja talvella lumessa. Tutkimme jätehuoltoasiat, tyhjennämme ompeluluokan Lappajärvellä, ja laitamme jätteet oikeaan paikkaan. Opimme ympäristösuojelusta ja ilmastonmuutosprosessista. Tutkimme riistanhoitajan tehtäviä, ja olimme asentamassa metsässä riistakameran, sitten oli hauskaa katsoa kuvat, tänä talvena meidän vieras oli hirvi. =) Tänä syksynä meidän iso projekti oli tehdä maalaustyö ” Tulivuorikeskuksessa”, me teimme ekologian oppipaikan. Maalasimme seinälle vuodenajat tapahtumat, lopuksi onnistui tosi mahtavasti, ja nyt Alajärveläiset lapset voivat oppia luonnon asioita yhdessä paikassa. Koulun aikana me paljon retkeilemme. Joka vuosi meillä oli joku reissu, kansallispuistot ja erilaiset museot ja näyttelyt.

Koulussa on mukava opettaja ja ryhmä, ja ulkomaalaiset voivat rauhassa opiskella, opettajat myös osaa englantia ja ruotsia. Huhtikuu alussa meillä on työharjoittelu 10 viikkoa. Se on tosi hyvä mahdollisuus oppia vieläkin uusia asioita, tutustua ihmisten kanssa, saada palkkaa ja löytää työ koulun aikana, että sitten voi jatkaa töissä koulun jälkeen.

Meidän koulussa nuoret ihmiset voivat saada hyvän ammatin, ja aikuiset.

Jamissa on kaikki mahdollisuudet saada hyvä ammatti! Tervetuloa Jamiin! – EV –


 
Kurejoki
 

 

Minun nimeni on Yana. Olen 24-vuotias opiskelijanainen. Olen kotoisin Venäjältä. Opiskelen Järviseudun ammatti-instituutissa Luonto- ja ympäristöalaa toista vuotta.

Minä en ollut aikaisemmin käynyt Suomessa ja suomen kieltä ei osannut.

Ensimmäisenä vuonna koulussa oli vaikea, koska minä en ymmärrä ei mitään.

 

Keväällä minä olin harjoittelussa lastentarhassa, kirpputorilla ja mansikkamaalla.

 

 

Tällä hetkellä Suomen kielen ymmärtäminen, puhuminen ja kirjoittaminen ovat melko hyvällä tasolla.

 

 

 

 

Toisena vuonna on kiinnostanut. Kaikki ymmärrän. Opettajat ovat erittäin ystävällisiä.

 

 

 

 В этом году мы ездили в Luontokoulu(Vaala) и националный парк  (Oulu).
Я рада, что пошла учиться на на эту профессию. - YB -


 

Elämää ymppilässä

 

 

15. elokuuta armon vuonna 2007. Löydän itseni harhailemasta Järviseudun ammatti-instituutin pihalta. Olen tullut opiskelemaan Kurejoelle luontoyrittäjäksi/luonto-ohjaajaksi. Papereissa luki, että koulu alkaa kello 9.00, mutta pihalla ei näy ristin sielua. Epäilen erehtyneeni päivästä, mutta paperien tarkistus varmistaa, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan.


Vähän ennen kymmentä alkaa pihalla syntyä liikettä. Kirkassilmäiset, uudet opiskelijat astelevat innokkain askelin kohti uutta opinahjoa. Vasta kello kymmenen minulle selviää, että koulu alkaakin kello kymmenen. Ei se mitään, olinpahan ajoissa. Rehtori pitää lyhyen tervetuliaispuheen (eli käy näyttäytymässä etuovella). Sen jälkeen suunnistamme opettajamme johdolla kesällä peruskorjattuun ymppilään.


Luokassa tuoksui uudelta se oli sekoitus maalia, uusia muovipintoja, puuta ja lattiamattoliimaa. Joku olisi sanonut sitä tyrmääväksi, mutta minusta se oli vain hmm... siis oli vain. Tiesin heti ovesta tultuani... tai oikeastaan nähtyäni luokan kahvinkeittimen, että pitäisin luokasta. Kahvinkeitin oli vanha ja nuhruinen, mikä sai sen häpeillen kyyristymään pöydänkulmalle. Kuitenkin ensimmäinen lataaminen paljasti, että ulkonäkö ei kertonut totuutta.


Ymppilässä on yleensä mukavaa. Porukka on harvinaisen erilaista ja persoonallista. Jos astut

ymppilään saatat törmätä todelliseen kielien sekamelskaan. Välillä kuulet leveää pohojalaasta haastelua, toisinaan taas Tamperetta, jonka r-äänne saa ei-tamperelaisen miettimään, miksi kieltä pitää vääntää niin vaikeasti, vaikka helpommallakin pääsisi. Toisinaan taas et ymmärrä ollenkaan, jolloin kyseessä on venäjänkieli. Joskus luulet olevasi juovuksissa, kun suomenkieli kuulostaa niin hauskalta ja käsittämättömältä, mutta se onkin viroa.


Kielimuuria ei ymppilässä ole. Toisinaan vain on kieliaita, jonka lävitse näkee, muttei pääse ylitse. Tylsänäkin päivänä kulttuurierojen kummastelu ja asioiden selittäminen erilaisten kiertoteiden avulla pitää ympit hereillä. Ja jos sekään ei riitä... voit juoda kahvia.


Ympit ovat yleensä aktiivisia... tosin ei opiskelemaan. Voit löytää ymppilästä paljon aktiivisia ymppejä. Viisi pelaa korttia, kaksi lueskelee kiinnostavia lehtiä ja kirjoja, kolme surffaa netissä, kaksi pähkäilee yhdessä mongolialaisten sotatekniikan heikkouksia peittoisessa maastossa ja se yksi reppana miettii mitä tuli viikonloppuna tehtyä tai hajoilee muuten vain.


Kaikkein mukavinta on retkeillä ymppien kanssa. Varsinkin elo-syyskuun aurinkoisina päivinä metsässä kulkeminen ja kasvien, sienten, sekä erilaisten metsän örvelöiden tunnistus saa kasvoille leveän hymyn. Ilman korvia hymy olisi koko pään ympäri, onneksi ihmisellä on korvat. Metsäretken kohokohta on aina nuotion sytyttäminen (silloin kun metsäpalovaroitus sen sallii tai vaikkei sallikkaan). Yleensä mukana on kahvia ja leipää, joten nautiskellessa vierähtää jokunen tovi.


Kerran vuodessa (noin) ympit lähtevät opintomatkalle. Olemme käyneet eri kansallispuistoissa ja nyt minulla on plakkarissa ymppireissuilta Salamajärvi, Seitseminen ja Rokua. Majoittuminen on hoidettu mökissä ja sauna lämmitetään joka ilta ja toisinaan jo päivällä. Kun pakolliset toimet ovat valmiina on aikaa kansallispuistoissa kiertelyyn, paikkojen tutkailuun ja maailman parantamiseen mökin tuvassa tai saunan lauteilla.


Ympit osaavat monenlaista (kun viitsivät). Vesinäytteiden otto rutner-noutimella on lastenleikkiä, vaikka toisinaan sen käyttö tuottaa pientä päänvaivaa. Myös maanmittaus ja lumilinjan tekeminen tuottavat huomattavan määrän masokistista tuskaa, mutta onneksi Ympit osaavat nauttia elämästä, joten nämäkin vastoinkäymiset ja tuskat otetaan uraa-huudoin vastaan.

Ymppilän opettajat ovat sitten aivan oma lukunsa. Niitä heiluu ymppilässä vaihteleva määrä ja aina et voi olla varma onko kyseessä opettaja, työtön opettaja vai tuttava, joka on tullut muuten vain mestoille. Ymppilässä opetus on yleensä hyvin vapaata ja toisinaan keskustelut ajautuvat hyvinkin kauaksi alkuperäisestä aiheesta. Pitkän harhailun jälkeen opettaja taas havahtuu ja palaa alkuperäiseen aiheeseen tai passittaa meidät välitunnille.


Niinkuin yllä oleva osoittaa on ymppilässä todella hienoa opiskella. Erilaiset ihmiset, kulttuurit ja kielet laajentavat ajattelua ja saavat katselemaan asioita uusin silmin. Toisinaan opiskelu on tylsää ja homma on pelkkää papereiden odottelua, mutta toisinaan painetaan sata lasissa ja nautitaan. - AK -

 

 


 

 

 

Tapahtumaloki
18.8.2015
Valokuva

18.8.2015
Valokuva

18.8.2015
Valokuva

Kaikki tapahtumat RSS
Perustiedot
Järviseudun ammatti-instituutin Kurejoen toimipiste on lämmin, kodikas ja turvallinen oppimisympäristö Alajärven välittömässä läheisyydessä.  Mahdollisuus maatalouden, puutarhatalouden, luonto- ja ympäristöalan sekä puualan opintoihin.  Kaikilla linjoilla mahdollisuus hevosalan opintoihin.  Toimipisteessä on asuntolat kauempaa tuleville. Opiskelijoiden harrastustoimintaa tuetaan eri tavoin.

Tuotantosuunnat:
maidontuotanto
hevostalous
kasvinviljely
kasvihuone, kukat
kasvihuone, vihannekset
viherrakentaminen
marjat
luomutuotanto

Yhteystiedot:
Kurejoentie 390
62710 Kurejoki
etunimi.sukunimi at jamin.fi

KeKe-tilanne tilalla

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021