Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu

Kaikki merkinnät

 
11.9.2014
Pirtulassa tapahtuu; Rivit harvenivat, mieli katkeroituu

Tänään ymmärsin, ettei minusta voi koskaan tulla koirienkasvattajaa, otan kaiken liian tunteella.
 

Aamu alkoi normaaliin tapaan, narttupennut söivät mahansa täyteen ja kellistelivät pulleina pentulaatikossa, mutta urospennut olivat taas toisessa nurkassa kuin muut, laihoina ja viileinä. Punnitsin pennut ja kaikki olivat saaneet vuorokaudessa lisää painoa, suurimmat lähes 100 grammaa, pikku urokset vain vajaa 50 grammaa. Urospennut eivät vieläkään imeneet nisistä itse, vaikka ikää pennuilla tuli tänään jo viisi päivää ja ne taas piti pakkojuottaa tuttipullosta. Soitin tutulle kasvattajalle, joka neuvoi käymään näyttämässä pentuja eläinlääkärille. Kamppeet siis kasaan, koirat autoon ja menoksi.


Eläinlääkäri tutki ensin Pirtun ja totesi, ettei maitoa tule kovin kummoisesti ja lämpöäkin on hieman liikaa. Pirtu sai antibioottikuurin ja lääkkeitä kuumeen hoitoon, jotta se ei sairastuisi kohtutulehdukseen. Ruokintaa käskettiin lisäämään, myös veden juontia täytyy tarkkailla, jottei emo kuivu. Muut eivät olleet yhtä onnekkaita, vaan heti urospennut tutkittuaan, eläinlääkäri totesi, ettei pennuista ole eläjiksi, veltot ja imemättömät pennut jouduttiin lopettamaan. Pienin narttupentu sai kovasti kehuja, vaikka onkin muita melkein puolet pienempi, tarmokas pentu pärjää muiden joukossa hyvin.


Eläinlääkäri myös kertoi, että pentujen velttous todennäköisesti johtui istukoiden liian aikaisesta irtoamisesta ja siitä johtuneesta hapenpuutteesta, mikä saattoi selittää myös kuolleena syntyneet pennut. Istukat todennäköisesti irtosivat jo synnytystä edeltävänä yönä, kun Pirtulta valui vihreää limaa. Päivystävä eläinlääkäri sanoi, että vuoto on normaalia, mutta ”oma” eläinlääkäri sanoi, että jos Pirtu olisi silloin keisarinleikattu, kaikki pennut saattaisivat olla elossa. Mieli yrittää väkisin katkeroitua, vaikka kuinka yrittää taistella vastaan. Ehkä ”oma” eläinlääkäri olisi voinut pelastaa pennut.


Kotiin tultua puhdistimme ja desinfioimme pentulaatikon eläinlääkärin ohjeiden mukaan, jotta kuolemaa tehneistä pennuista jääneet mahdolliset bakteerit saataisiin hävitettyä. Illan ohjelmassa olisi vielä urospentujen hautaamista ja surussa rypemistä. Vaikka pennut eivät ehtineet elää kuin vajaat viisi päivää, niihin ehti kiintyä koko aikaisen hoitamisen seurauksena. Kaikkeni tein, mutta se ei riittänyt. Katkeruus ja suru valtaavat mielen. Onneksi Pirtu ei yritä etsiä pentujaan, ehkä se ei huomaa niiden katoamista tai vaistot kertoivat sille pentujen hiipumisesta.
 - Jenna, Pirtu ja viisi pientä tarmokasta tyttöä
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021