Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu

Kaikki merkinnät

 
10.9.2014
Pirtulassa tapahtuu; Vilskettä vuorokauden ympäri

Taas parin tunnin yöunien jälkeen voin kertoa, että koirien kasvatus ei todella ole vain pentujen ihastelua ja sylissä pitämistä. Vaikka pennut eivät vielä tee muuta kuin nukkuvat ja syövät, niitä täytyy hoitaa kellon ympäri vähintään parin tunnin välein. Aamu alkaa kello kuusi, ennen ruokailua pentuja täytyy auttaa ulostuksessa ja virtsaamisessa eli Pirta nuolee pentujen peppuja ja sukuelinten aluetta ja minä autan hieromalla pentuja kosteutetulla pumpulitupolla, matkimalla emon nuolemista. Aamupalalle pääsevät ensin pienimmät ja heikoimmat pennut, ne laitetaan nisille ja annetaan imeä (jos suostuvat imemään) niin pitkään kuin jaksavat. Sitten isommat pennut siirretään nisille ja pienimmät pennut saavat lisäravintona kädenlämpöistä vuohenmaitoa tuttipullosta. Tämän jälkeen Pirtu-emo pääsee käymään pihalla tarpeillaan ja hieman jaloittelemassa hihnassa, mutta pennut eivät pärjää kauaa ilman emoaan ja Pirtunkin pitää mennä takaisin nukkumaan.Emoa täytyy hieman auttaa pentujen hoidossa.
 

Parin-kolmen tunnin unien jälkeen pennut alkavat olla taas nälkäisiä. Taas ennen ruokailua pentuja hierotaan, jotta ne tekisivät tarpeensa. Isoimmat pennut menevät itse nisille ja huolehtivat ruokailustaan itse, mutta kolme pienintä pentua pitää taas ruokkia vuohenmaidolla. Pienimmät pennut punnitaan ennen ja jälkeen ruokailun, isoimmat pennut vain ruokailun jälkeen. Punnitustulokset merkataan ylös, jotta voidaan seurata pentujen kasvua. Pentujen siirtyessä takaisin nukkumaan, emo saa ruokansa, ravitsevaa penturuokaa ja maidontuotantoa lisäävää piimää, kermaa ja kananmunia sisältävää seosta. Emo pääsee taas tarpeilleen ruokailunsa jälkeen.
 

  
Emon ruokaan kuuluu penturuokaa ja piimä-kermaseosta.
 

Koko päivä menee samalla rungolla. Pennut syötetään ja ulostuksessa autetaan parin-kolmen tunnin välein yötä päivää, Pirtu saa syödä päivällä neljän tunnin välein ja ulkoilla usein, pennut punnitaan aamuin illoin. Lisäksi päivään kuuluu pentuhuoneen lämpötilan tarkkailua, kuumavesipullojen täyttöä (lämmittää pentulaatikkoa), kärpästen hävittämistä sekä pentujen isän ulkoilutusta. Myös emon piimä-kermaseos on tehtävä vähintään kerran päivässä ja pentujen tuore vuohenmaito pitää pakastaa ja sulattaa aina vain tarvittava määrä, sillä maito menee nopeasti pilalle jääkaapissa. Myös hygieniasta täytyy huolehtia eli pentulaatikko täytyy putsata aina tarvittaessa ja tuttipullot pestä joka ruokinnan jälkeen, sillä pennut sairastuvat helposti.

Ja seuraavana aamuna kaikki alkaa alusta! Vaikka pentujen hoito on välillä raskasta, on se myös palkitsevaa, saan seurata pentujen kasvamista ja opin tuntemaan ne kaikki yksilöinä :)


Vuohenmaito ei säily hyvänä jääkaapissa vuorokautta pidempään, siksi se pitää pakastaa.
Pakastaminen ja juuri sopivan määrän sulattaminen on helppoa, kun maito on jääpalapussissa. 
Emon täytyy päästä usein ulkoilemaan. Tarpeiden teon lisäksi emo lepuuttaa aivojaan ja kasvattaa ruokahaluaan ulkoillessaan.


 
Pentujen kasvun seuraaminen on myös hyvin palkitsevaa.

Pennun tuoksuisin terveisin,
Jenna, Pirtu ja seitsemän pientä nyyttiä


 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021