Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu

Kaikki merkinnät

 
22.2.2014
Ystävämme koira


Koiran ja ihmisen välinen suhde on jotakin ihan erityistä, mikään muu laji tässä maailmassa ei pysty samalla tavalla kommunikoimaan ihmisen kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei olekaan. Mitään muuta eläintä ei myöskään käytetä niin monipuolisesti ihmisen apuna. Koirasta tekee erikoisen myös se, että minkään muun eläinlajin sisällä ei ole yhtä erinäköisiä ja erilaisia yksilöitä. Juuri tämä monimuotoisuus mahdollistaa sen, että koiraa voidaan käyttää niin moninaisissa asioissa ihmisen apuna.

Käytiin Otson kanssa markkinoilla harjoittelemassa väkijoukossa liikkumista. Tämäkin on tärkeä taito, joka pitää harjoitella. Ulkona on kaikenlaista kiinnostavaa, eikä koiran voi olettaa jättävän kiinnostavia asioita huomiotta ja kulkevan nätisti, ellei sitä ensin opetella.

Paettiin markkinoiden pakkassäätä teelle, samalla harjoiteltiin rauhoittumista taas vähän erilaisessa ympäristössä. Aivan ihmisen ja koiran yhteiselämän alkutaipaleella koiria on käytetty apuna metsästyksessä, vartioinnissa ja ihmisten ja tavaroiden kuljettamisessa paikasta toiseen. Jo tuolloin suhde on perustunut molemmin puoliseen hyötymiseen, eiväthän koirat olisi hakeutuneet ihmisten luo, elleivät olisi siitä itsekin hyötyneet. Nykyään koira auttaa työssään niin poliiseja, rajavartijoita kuin tullitarkastajiakin. Koira voi myös etsiä ihmisiä, jotka ovat jääneet esimerkiksi lumivyöryn tai sortuneen rakennuksen alle. Opaskoira mahdollistaa sokealle ihmiselle itsenäisemmän elämän ja koirat toimivat apuna myös liikunta- ja kuulovammaisten ihmisten arjessa. Koira voi myös olla koulutettu varoittamaan tulevasta sairaskohtauksesta tai tunnistamaan esimerkiksi syövän. Useilla karjatiloilla koiria käytetään apuna eläinten siirtelyssä tai vartioinnissa, helpottamassa tilallisten työtä. Näiden lisäksi koirat auttavat lapsia lukemaan, tuovat seuraa ja hyvinvointia vanhainkotien asukeille ja houkuttelevat myös liikkumaan. Myös puhtaasti seurakoirina pidettävien koirien määrä kasvaa jatkuvasti, ja seurakoiran työ nykyisessä elämänrytmissä on varmasti yksi vaativimmista koiran viroista. Onneksi on olemassa myös tähän hommaan soveltuvia koirarotuja, ja nämä koirat voivat tuoda elämään tärkeää sisältöä esimerkiksi yksinäisille vanhuksille ja opettavat lapsille vastuuta ja suhtautumista muihin eläviin olentoihin. Koiraa voidaan siis hyvin syin sanoa ihmisen parhaaksi ystäväksi.  
Tyytyväisenä nukkuva koira on näky, joka palkitsee kaikesta siitä vaivasta, joka koiran hyvinvoinnin eteen täytyy joka päivä nähdä. 

 


Erinomaisen elämän perusasioiden opettajan koirasta tekee se, että koira on ehdottoman rehellinen. Se on ystävällinen ihmisille, jotka osoittavat olevansa ystävällisiä sille, se on kiinnostunut seurastamme ja haluaa tehdä asioita kanssamme, mikäli kokee sen kannattavaksi. Se puolustaa itseään tai poistuu paikalta mikäli kokee tilanteen epämiellyttäväksi tai uhkaavaksi. Ja se ei tee ihmisen kanssa yhteistyötä, jollei se itse hyödy siitä mitään.

 

Herkkujen eteen kannattaa Otson mielestä tehdä hommia. Tässä ollaan treenaamassa Pallohallilla vieraiden koirien ja ihmisten seassa.Ihmisen tehtävä tässä koiran ja ihmisen välisessä suhteessa onkin ottaa mallia koirasta ja olla samalla tavalla rehellinen ja reilu. Emmehän voi vaatia koiraa olemaan paras ystävämme ja tekemään asioita hyväksemme, ellemme itse osoita olevamme ystävä tai ellei miellä ole tarjota koiralle mitään vastineeksi sen avusta. Jotta voisimme osoittaa ystävyytemme, on meidän ymmärrettävä koiraa eläimenä ja kohdeltava sitä sen mukaan. Meidän täytyy myös muistaa olla luotettavia ja johdonmukaisia, opettaa koiralle rajat ja säännöt, joita sen toivotaan noudattavan ja pysyä niissä. Mikään ei ole epäreilumpaa koiralle, kuin se, että välillä jokin asia on sallittua ja välillä siitä rangaistaan. Koirat asuvat meidän kanssamme ja meidän luomien sääntöjen mukaan, meidän vastuulla on tehdä siitä koiralle mahdollisimman helppoa ja ymmärrettävää.

 

Siispä yritetäänhän parhaamme mukaan kaikki olla koiraystävillemme reiluja ja luotettavia tyyppejä – ystäviä. 


Mukavaa talven jatkoa, ollaan ystäviä toisillemme!


Terveisin Niina ja Otso 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021