Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen
Hevosen päivittäiset hoitotoimenpiteet
Hevoselle vuosittain tehtävät hoitotoimenpiteet
Hevosen terveydenhoito
Vammat ja sairaudet
Lisääntyminen
Tallityöt
TURVE/OLKIPATJAKARSINAN SIIVOUSPerustaminen

Patja perustetaan laittamalla karsinaan kuiviketurvetta 10-15cm kerros. Päälle puhdasta olkea.

Patjan paksuus ja muodostuminen
Toimiakseen patjan tulee olla tallaantuneena vähintään 5cm paksu, erityisesti hokkiaikaan. Patja lähtee muodostumaan tiivistyessään tallaantumisen seurauksena. Turvetta ei vaihdeta.

Karsinan päivittäinen hoitaminen
Karsinasta poistetaan päivittäin lanta. Virtsan annetaan imeytyä alkuvaiheessa niin pitkään, että se muodostaa selkeästi läpimärän kohdan. Läpimärkä kohta poistetaan ja lisätään kuiviketta.

Turve imee itseensä paljon nestettä. Nestettä imiessään se muuttuu tummaksi. Tumma, kosteannäköinen turve on vielä erittäin imukykyistä. Turve poistetaan karsinasta vasta kun se on kastunut läpimäräksi.

Turpeen happamuus vähentää taudinaiheuttajabakteerien kasvua. Turve sitoo ammoniakin hajua erittäin tehokkaasti ja kosteanakaan patjana turve ei haise. Talli-ilma pysyy raikkaana.


Patja
Karsinan pohjalle muodostunutta tiivistä turvekerrosta kutsutaan patjaksi. Patja alkaa syntyä viikon, parin sisällä sen perustamisesta. Patja voi olla karsinan pohjalla 1-3kk ja se poistetaan vasta kun se on kastunut virtsasta läpimäräksi.

Lanta
Patjaa käytettäessä lantalaan viedään vain pelkkä lanta, läpimäräksi kastunut turve sekä likaiset oljet. Hyvää, imukykyistä kuiviketurvetta ei hukata ja vähennetään turpeen pölyämistä minimoimalla sen käsittely. Hyvin hoidettu turvepatja vähentää työtä sekä säästää kustannuksia.

Talli
Kuiviketurvepatjaa käyttävässä tallissa on hevosen hyvä olla. Karsinan hoitoon käytettävä aika on vähäisempi. Tallin ilma on raitis.

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2018