Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Huhtikuu


 
23.4.2015
Työssäoppiminen Yli-Tokon luomutilalla
Aloitin työssäoppimisen 13.4.2015 Yli-Tokon luomutilalla, Tammelassa. Tilalla on vuonohevosten kasvatusta, villasikoja ja simmental-angus -lihakarjaa.

Olen tähän mennessä saanut joka aamu hoidettavaksi sikojen ja sonninen ruokinnan. Siat saavat jauhoa ja sonnit säilörehua ja perunaa. Lisäksi katson että kaikilla sioilla on vettä ja että lehmillä on riittävästi rehua ruokintapöydällä, lisään sitä jos tarve vaatii. Muuten olen käynyt läpi aitoja ja joka toinen päivä siivonnut sikojen karsinat. Lisäksi kaikennäköistä yksittäistä hommaa on ollut mm. hevosten siirtämistä ja paalien kuskausta.

Tilan neljä sonnia kasvatetaan lihoiksi.

22.4. syntyi ensimmäinen vuonohevosvarsa, punahallakko tamma. Se on tosi söpö. Lisää varsoja on tulossa lähiaikoina. 24.4. syntyi päivällä uusi tammavarsa, sillä on todella pitkät jalat, nyt on ainakin ensimmäisellä varsalla leikkitoveri. 

Nyt kun pari viikkoa on työssäoppimista kulunut, niin hommat hoituu helpommin. Olen oppinut ajamaan pienkuormaajaa niin ettei se sammu koko ajan ja rehupaalin jako sujuu jo nopeasti. Traktorillakin olen ajanut, peräkärryillä ja ilman. 


Kasvattamon puhdistaminen pienkuormaajalla sujuu hyvin, kun naudat on päikkäreillä ulkona. 

(7.5.)  Olen päässyt hevoshommiinkin tällä viikolla kun olen nyt ainoa harjoittelija tilalla (aiemmin täällä oli yksi toinen tyttö, joka huolehti vain hevosista). Neljä varsaa on nyt syntynyt (ja kolme olisi vielä tulossa), kolme tammaa ja yksi ori, tosin luulimme sitä oria tammaksi, se oli niin pieni ja ennenaikaisesti syntynyt. Sillä oli vähän ongelmia nielemisessä ja emällä oli jäänyt jälkeiset kohtuun, mutta molemmat saatiin kuntoon.

 

Lempi ja parin tunnin ikäinen tammavarsa.

Pipsa ja possut.

Vasikat rinteellä ottamassa aurinkoa.

(24.5.) Mennyt viikko oli vaihteleva kun toinen tilan isoista emakoista alkoi porsimaan. Se oli ollut aiemmin vähän kipeä, mutta sai porsittua kolme aika pientä possua. Seuraavina päivinä se sai pari kuollutta porsasta ja eläinlääkäri kävi vetämässä siltä myös pari possua ulos. Tilan emäntä ja minä saimme/jouduimme myös kokeilemaan samaa. Se on todella pieni väli mistä sitä porsasta joutuu ulos vetämään. 

Pena (emakko, vaikka nimestä voi päätellä muuta) ja parin tunnin ikäiset possut.


Pipsa ja possut rentoutuu. 

Varsoja on tähän mennessä syntynyt 5 ja kaksi pitäisi vielä tulla. Muuten viikko ei pahemmin ollut erikoinen, mitä nyt pari tammaa varsoineen karkasi, mutta onneksi ne saatiin takaisin laitumelle orinsa seuraksi. Peltohommiin en pahemmin ole päässyt, mutta tilan isäntä on ollut kylvämässä joitain lohkoja vanhalla Fortilla, siinä ei ole turvakaarta, joten en saa ajaa sitä :( .

(30.5.) Mennyt viikko oli monipuolinen. Heti maanantaina pääsin ottamaan maanäytteitä 27 lohkolta. Pari peltolohkoa jäi vielä, kun maanäytepurkit loppui kesken. Muuta jännitystä on tuonut hevosten karkailemiset ja aitojen teko sellaisilla laitumilla, jossa hevoset laiduntaa vieressä. Vasikoitakin on putkahdellut maailmaan. 


Parin minuutin ikäinen vasikka kiinnostaa jo muita laumassa olijoita.Pienkuormaaja Norcar ja olkipaali.

Kesäkuun ensimäisellä viikolla oli säpinää, kun seitsemän kesäpossua oli tullut. Ja viikko ei ole kunnon viikko, ellei yksi ori karkaa laitumelta (taas). Aidassa on kyllä sähkö ja korkeakin se on, mutta silti se tulee läpi, vaikka sen seurana on pari tammaa ja aitauksessa lääniä riittää. Muitakin aitauksia on tullut tehtyä (rankkasateessa ja auringonpaisteessa), että kaikki hevoset saataisiin laitumelle ja pois pihapiiristä.


Seitsemän kesäpossua.

Näpsä, pieni, ruohonleikkuri leikkaa vaikeimmatkin paikat (tilan suurin hevonen)

(12.6.) Mennyt viikko oli mukava ja monipuolinen. Heti maanantaina pääsin perunaa kylvämään. Se oli ihan kivaa, mitä nyt vantaat meni kokoajan tukkoon mullasta (ja kyyti oli epätasainen, koska kuski yritti irrotella niitä) ja liian suuret perunat pysäyttivät koneet. 
Perunan kylvökone.

Muina päivinä sain raivata raivaussahalla pellonreunassa aitojen paikkoja ja tehdä aitoja. Laitoimme myös villasiat ja kesäpossut ulos. Myös lehmät pääsivät ensimmäistä kertaa pellolle. Se meni muuten hyvin, paitsi vasikat eivät seuranneetkaan emoja, vaan jäivät navetan nurkilla patsastelemaan. Emot kyllä hakivat vasut myöhemmin mukaansa.
Raivattua väylää pellonreunassa.


Aidanteko seuraa.

Pipsa (löytänyt suurimman kuraläven) ja possut tapaavat Jutin (karju).

 (21.6.) Juhannusta edeltävänä viikkona ei tapahtunut mitään kovin erityistä. Eläimet ovat voineet hyvin ja aitoja on saanut korjata. Sateinen sää ei ole ollut kovin hyvä niittorehun teon kannalta, joten lehmille on jouduttu syöttämään säilörehupaaleja. 
 
Tilan traktori New Holland                                                       Vesikuution vienti naapuriin täytettäväksi

Sonnit ja uusi olkipaali

Nipsu (sika) olkikasassa

(24.6.) Juhannuksen jälkeisenä viikkona ei säät ole suosineet rehuntekoa. Koko ajan on tullut vettä, paitsi tiistaina, jolloin oli ottamassa taas maanäytteitä ja huolsin pienkuormaajaa. Sisähommia on ollut vaihtelevasti, nyt kun lehmät muuttivat kokonaan laitumelle, niin kasvattamo piti puhdistaa kokonaan. 

Sonnit olivat karanneet juhannuksena lehmien sekaan. Ainakin tulevan vuoden vasikkasato on taattu!
 
Ruokapaikalla on tungosta.                                                     Järvenranta laidun.
 
Maanäytteenotto välineitä                                                          Maanäytteen ottoa
 
Pienkuormaajan huoltoa                                                          Rehupihtien nippojen rasvausta
Painepesurilla olen saanut myös hääräillä, pesten ruokointapöydän ja kasvattamoa. Se on märkää hommaa vaikka onkin navetassa sisällä. Myös aitoja olen saanut korjailla, kun hevoset ja siat tulevat niistä vuoroin läpi. Paalaajaankin pääsin hitusen tutustumaan kun piti sen automaattiseen rasvausjärjestelmään lisätä tavaraa. 
 
Ruokintapöydän pesua.                                                            Paalain huollettavana.

Onnelliset, luomupossut pääsevät halutessaan suurelle metsälaitumelle tonkimaan.

(5.7.) Mennyt viikko oli kelien puolesta hyvä, paitsi tiistaina, jolloin tuli vettä ja jyrähteli välillä sopivasti. Silloin olin tilan isännän kanssa raivaamassa sarkaojia pajuista ja muista puista. Se oli oikein märkää puuhaa, kun heinäkin oli metriä pitkää.

Muina päivinä olen tehnyt vähän sitä sun tätä ja enimmäkseen aitoja. 

 

Kesäpossuille tehtiin lisäaitausta ja ne tulivat innokkaasti tonkimaan portin toiselle puolelle

Kolme lankaa sikakorkeudessa

Pena ja kolme possua pääsivät jaloittelemaan metsälaitumelle

(12.7.) Kuluneella viikolla oli navetan/tallin siivousta ja pesua. Lisäksi oli pihan siistimistä, kun tulevalla viikolla alkaa heppaleirit. Oli myös aitojen korjausta, kun hirvet olivat tulleet niistä läpi.

Lehmät laitumella

Tuli tehtyä myös jotain normaalista poikkeavaa, sillä 11.7. (lauantai) oli Tampereella näyttely, johon oli matkalla seitsemän hevosta. Matkalle tarvittiin hevosenhoitajia, joten lähdin mukaan. Vastoinkäymiset alkoivat siitä, kun hevosenkuljetus rekka (johon mahtui viisi hevosta) hajosi parikymmentä kilometriä ennen Teivon ravirataa ja tietysti moottoritielle. Onneksi mukana oli vielä traileri jolla äkkiä vietiin kyydissä olleet hepat paikanpäälle ja osa porukasta lähti hakemaan matkalle jääneitä. 


Ruusunen ja Unna odottelemassa mittaukseen pääsyä

Opasteita raviradalla ei juurikaan ollut ja vierastallista ei kenelläkään ollut tietoakaan. Rankkasateessa tuli sitten varrottua tamman ja varsan kanssa, ennen kuin päästiin mittauksiin ja vähän katon alle. Talli löytyi vasta kun kaikki hepat oltiin saatu paikan päälle. Osa hepoista sijoittui ihan hyvin ja paras koko porukasta oli pikku Pilvi (varsa). 

  
Tuikkiva ja Pilvi                                                                           Pilvi rentoutuu kehässä olon jälkeen
 
Vuonohevoset odottamassa vuoroaan                                 Näyttely pidettiin Teivon raviradan viheriöllä
 
Vuonikset kehässä                                                                    Kolmen vuoniksen kantakirjausta

Muitakin heppoja siellä oli ja paljon. Vuonohevosten lisäksi siellä oli wellsh-poneja, settiksiä ja radan toisessa päädyssä oli meneillään hevosten estekisat. 

Tampereelta lähtö oli erilainen kuin tulo, sillä oli pakko tilata tuttavapiiristä kolme hevostraileria hakemaan hepat pois, kun rekka oli viety korjaamolle. Muuten reissu meni ihan hyvin.

(19.7.) Menneellä viikolla olen saanut olla remonttihommissa, kun navettaa on kunnostettu. Kasvattamon osaan on tehty paikat sonneille ja seinät kalkittiin. Kalkki on valoisaa ja hygienisempää, kuin pelkkä puu. Uusia aitoja olen myös saanut tehdä, kun hevosilta loppuu laitumilla ruoka, niin niille täytyy tehdä uudelle lohkolle aitaus. 

 
Rautaelementtien laittoa                                                          Seinän kalkitsemista


Siat ottavat rennosti

(26.7.) Kulunut viikko on ollut hyvin märkä ja aitapainoitteinen. Lehmät ovat myös muuttaneet takaisin navettaan, tosin ne pääsevät toki ulos jaloittelemaan. Niitä on nyt helpompi ruokkia sisällä.

Aitoja on tullut milloin korjailtua (kun koko heppa lauma on tullut läpi) ja milloin käytyä läpi vesurin kanssa (ruoho ja pajut ovat kasvaneet niin ettei virta kulje).

 
Paalin vienti hepoille                                                                  Lehmien jauhohetki


Jokapäiväiset sateet tekivät tulvan possu-aitaukseen
 
Lehmät navetassa                                                                     Lehmät kalliolla
 
Penan ja possujen kesämökki                                                 Possut ottamassa mutakylpyä

(2.8.) Tämän kesän viimeinen varsakin on sitten syntynyt. Heinäkuun viimeisellä viikolla olen päässyt rakentelemaan hevospihon seiniä. Aitojakin olen joutunut lähes joka päivä tekemään/korjaamaan, koska järvilaitumella asustelee hevosten lisäksi joutsenpariskunta, joka ajaa 15 päistä hevoslaumaa takaa monta kertaa päivässä, niin että aitalangat katkeilee. Eikä niille joutsenille oikein voi tehdä mitään. 

 
Hevospihaton seinää                                                                Puolivalmis seinä


Hildur ja varsa kentällä jaloittelemassa

(10.8.) Menneellä viikolla on tullut aitoja tehtyä ja maata kuskattua traktorilla. Lisäksi on ollut kaiken näköistä erillistä hommaa mm. kauran lapioimista siilossa.
 
Aitatolppia traktorin kauhassa                                                Traktori ja peräkärryt


Tilan kalustoa


Lehmät ja hepat sovussa järvilaitumella. Enää ei joutsenet uskalla kiusata eläimiä.

(16.8.) Menneellä viikolla on ainakin moottorisaha tullut tutuksi, sillä sain tehtäväksi raivata yhtä ojaa, jossa kasvoi kohtuullisen kokoisia puita. Raivaussahalla sinne ei olisi ollut mitään asiaa, sillä suurimmat puut olivat noin 30cm halkaisijaltaan. Lämmintä touhua se oli, kun aurinko paistoi koko ajan pilvettömältä taivaalta. 

Yhtä sikaakin olen saanut lääkitä, kun sen pitäisi porsia ensiviikolla. Ja olen myös kierrellyt monilla hevoslaitumilla (jotka eivät todellakaan sijaitse pihapiirissä) katsomassa miten hepat voivat ja ovatko aidat ehjinä. 

 
Oreilla riitti vauhtia uuden nuolukiven ympärillä                  Tammat laitumella 

 
Ojan raivausta                                                                            Moottorisahan tankkausta 

 
Onni-sonni maistelemassa nuoluämpäriä                            Naudat ja navetta 

(23.8.) Kulunut viikko oli aitojen tekoa ja eläinten hoitoa. Veimme myös yhden hevosen kengitettävääksi Ypäjälle. Eläinten siirtoa tuli, kun piti vaihtaa naudat ja osa hevosista eri laitumille. Yhtä emakkoa sain/jouduin piikittämään, aluksi se ei pitänyt siitä, mutta muutaman kerran jälkeen se ei ollut milläänsäkään. 

 
Onko lehmä kiimassa? Viisi sonnia ei voi olla väärässä!   Kuivuus on kuivattanut Penan mutaläven.

(30.8.) Mennyt viikko oli possu-painoittenen, sillä yksi emakko porsi maanantaina keskellä päivää. Se sai 11 porsasta ja on tähän menessä suurin villasikapahnue. Emakko sai porsia vapaana karsinassa. Ainoa haittapuoli vapaana porsimisssa on että emakko voi sotkea porsaita alleen. Niin kävi myös tällä kertaa ja 8 porsasta selvisi kolmanteen päivään. Tosin emakolla ei ollut kuin 10 nisää joten 11 porsaan huolehtiminen olisi ollut hankalaa. 
 
Nipsu ja 11 possua                                                                    Vastasyntyneitä porsaita

 
Pikkupossu käy tervehtimässä emoa                                     Possut lämpölampun alla possupesässä

Näytökin tuli tehtyä ja läpi päästyä. Heppanäyttönä valjastin hevosen ja ajoin sillä pienen lenkin pihan ympäri ja muut näytöt kaekustelimme läpi. Jos olisin alkanut tekemään kaikki näytöt erikseen siinä olisi mennyt koko päivä. 


Brita kärryjen edessä 

(6.9.) Nyt on sitten mennyt toiseksi viimeinen TOP-viikko ja silloinkin on sattunut ja tapahtunut. Remonttihommia on tehty, kun valettiin tilan isännän kanssa navetan lattian reikiä umpeen. Siat olivat talvella kaivautuneet 40 sentin syvyyteen karsinassaan. Loppuviikosta löysimme myös pari uutta porsasta, jotka olivat syntyneet alkuviikosta ulos pihattoon. Ne olivat vahinkoporsaita ja niiden emästä ei yhtään nähnyt koska olisi porsimisen aika.

  
Aamuisin on ollut sakea sumu                                               Parin päivän ikäiset karjuporsaat

 
Rakennushommia                                                                    Aidan purkuhommista tulossa ja orit seuraa


Hepat vallottaneet ruokintapöydän, niin ettei naudat uskalla tulla syömään

(11.9.) Nyt on sitten viimeinen työssäoppimisviikko hoidettu ja seuraavalla mennäänkin jo sitten kouluun. Jäisin kyllä mielelläni TOP-tilalle hommiin.
Viimeisellä viikolla oli aika paljon rakentamista ja sika-aitauksien tekoa. Aidoista piti saada sen verran pitävät, että siat voivat olla ulkona talvellakin. 


Paalit olivat märkiä ja liian painavia pienkuormaajalle, joten ne jouduttiin tuomaan traktorilla navettaan


Tämän vuoden viimeinen vasikkakin syntyi, kun Selma-lehmä sai sonnivasikan. 

 
Aidat piti saada sika korkeuteen                                            Valmis aitaus, vain portti puuttuu

 
Villasika-lauma                                                                          Possut nauttivat aamuauringosta


 Vanhasta vasikoiden syöttökaukalosta tuli hyvä ruokinta kaukalo sioille ottamalla siitä jalat pois

Tilan suurin karju, Juti, torkkuu purukasassa

 
 
 
3 kommenttia
 
1Menna6.5.2015 13:51

Olet hyvin päässyt töiden ja bloggauksen alkuu. Laita ihmeessä lisää varsakuulumisia, varsinkin jos olet itse päässyt osallistumaan varsomiseen.

2Menna21.5.2015 13:59

Mitä sinne tällä hetkellä kuuluu, onko kolea ja märkä kevät aiheuttanut jotakin esim. peltotöiden sujuvuuden kannalta?

3Menna26.6.2015 15:36

Hyvät kuvat maanäytteenotosta!

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021