Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu


 
4.3.2015
Sikalavuorot 10.2.-11.2.2015
10.2.
Olimme koulusta muutaman päivän Loimaalla sikalassa. Sikalassa oli reilut 50 emakkoa, 2 hajukarjua, yli 10 lihasikaa ja paljon porsaita, joista nuorimmat olivat syntyneet edellisenä päivänä.

Aamulla klo 8.00 aloitimme sikalassa emakoiden ruokakaukalojen putsaamisella ja uuden rehun laittamisella. Rehunjaon jälkeen kuivitimme emakoiden ja pikkupossujen karsinat. Kuivikkeeksi niille annettiin lapiollinen purua ja kourallinen olkea. Oljet ja purut heitettiin vain karsinoihin ja possut huolehtivat niiden levittämisestä. Näiden jälkeen kuivitimme vieroitettujen osaston, jossa possut olivat jo isompia. Possuja oli 6-9 samassa karsinassa.

Seuraavana oli vuorossa tiineytysosasto. Siellä emakot ruokittiin ja lannat kolattiin, kuivikkeeksi osa emakoista sai turvetta ja siemennetävät purua. Tiineytysosastolla oli myös iso, valkeakarvainen karju, jolla oli oma karsina hallin nurkassa.

Tiineytysosaston vieressä oli pihatto, johon suuntasimme seuraavaksi. Siellä emme tehneet muuta kuin ruokimme emakot, niitä oli siellä 10. Kuivikkeena niillä oli runsaasti olkea.

Sitten menimme joutilaiden osastolle, jossa oli muutama emakko ja yksi karju. Karju oli omassa karsinassaan. Ruokimme ne ja samalla kuivitimme. Tämän osaston vieressä oli lihasikoja, joita syystä tai toisesta ei ollut voinut lähettää välitykseen. Niille tuli automaattiruokinta, joten meidän tehtäväksi jäi vain lantojen poisto ja kuivikkeen lisäys. Lannat jouduimme poistamaan lapiolla, koska niiden karsinoiden ritilät menevät helposti tukkoon (ja tukossahan ne olivat). Tämän jälkeen seurasimme kun viisi emakkoa siemennettiin.

Ruokailun jälkeen merkkasimme yhdestä pahnueesta kaikki karjut ja annoimme niille kipulääkettä kastrointia varten. Eräs työntekijä kastroi pikkupossut sillä aikaa kun yritimme saada seuraavia, vielä kastroimattomia porsaita kiinni. Tämän jälkeen annoimme useille muutaman päivän ikäisille possuille lisärautaa, ja vähän isommat saivat rokotteita ja matolääkkeen. Jossain vaiheessa se rokotteiden ja pistosten määrä alkoi jo hirvittää, että kuinka paljon suuremmassa sikalassa joutuu niiden kanssa toimimaan.

Anniina
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021