Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu


 
24.2.2015
Sikalavuoro 26.-27.1.2015
  Sikala vuoro alkoi tilan haalareiden pukemisella ja saappaiden jalkaan laittamisella.

Sikalan puolelle päästyämme työntekijä kertoi työtehtävistä ja hommat alkoivatkin emakoiden ruokakaukaloiden tyhjennyksellä. Kun ruoka-astiat olivat tyhjät, jaettiin niihin rehut, kaksi kauhallista jokaiselle.

Samalla, kun emakot söivät, kolattiin niiden alusta, ennen kuin aloittivat imettämisen. Niin sanotun pikakierroksen jälkeen kolattiin karsinat perusteellisemmin. Kun emakoiden karsinat olivat puhtaat siirryttiin vieroitettujen porsaiden karsinoihin, jossa lanta kolattiin vain ritilöiden päälle ja possujen tarkoitus oli sotkea lanta alas lantakouruun.

Kolaamisen jälkeen aloitettiin kuivituskierros. Jokaiselle emakolle karsinaan laitettiin lapiollinen purua ja kourallinen olkea ja porsaat hoitivat levityksen. Vieroitetuille porsaille annettiin yksi lapiollinen kahteen karsinaan purua, joka heitettiin karsinoiden väliseinien kohdalla, jotta purumäärä puolittui. Olkea annettiin lähinnä virike merkityksessä kourallinen.

Vieroitetuilla porsailla oli ruokinta-automaatti, joten niitä ei tarvinnut ruokkia.

Seuraavaksi oli vuorossa joutilaspihatto. Sinne laitoimme kuulosuojaimet päähän, sillä rautatelineistä lähti aika hyvin ääntä, kun emakot ryntäsivät kaukalon viereen ruokaa odottamaan. Jokaiselle emakolle annettiin kauhallinen rehua. Pihatossa oli käytössä kestokuivikepohja, joten sitä ei tarvinnut siivota.

Sikalassa oli kaksi tiineytysosastoa. Toiseen niistä laitettiin myös kuulosuojaimet, sillä emakoita pidettiin häkeissä toisessa ne olivat pihatossa. Myös näille annettiin kauhallinen rehua. Tiineytysosastoilla oli myös hajukarjut joille annettiin hieman ekstramäärä rehua. Karsinat ja häkit siivottiin ja kuivitettiin, ja käytävä, johon lannat kolattiin, puhdistettiin lantalaan.

Vielä piti siivota ja kuivittaa välitykseen lähtevien porsaiden karsinat sekä tarkistaa, että ruoka-automaatti ei ollut tukossa. Ruoka-automaatit myös täytettiin.

 

Ruokailun jälkeen teimme porsaiden alkutoimenpiteitä, eli anoimme rautalisää, kuohittiin karjuporsaita, ja tatuoitiin. Avasimme myös välitysporsaiden karsinoista ritilöitä kuumalla vedellä.

Tiistaina siirrettiin myös kolme ensikkoa porsituskarsinaan. Ennen karsinaan laittoa ensikot pestiin huolella ja oli ilo katsoa kuinka ne nauttivat vedestä.

 

 

Vuorosta jäi hyvä mieli ja innostunut fiilis. Ennakkokäsitykset sikojen hoidosta oli kyllä aika eri todellisuuteen verrattuna. Eivätkä siat ollutkaan niin pelottavia ja hyökkääviä kuin kuvittelin. Kuvia en ehtinyt ottamaan, sillä tein vuorot työntekijän kanssa melkein yksin.


Sinna

 
 
 
1 kommentti
 
1Menna5.3.2015 10:48

Mielenkiintoista luettavaa. Saiko siellä lainkaan kuvata, olisi ollut kiva nähdä myös kuvia. Erityisesti possuista pesulla :)

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021