Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu


 
31.1.2015
Sikalan tautisuojaus
 Lähdin etsimään tietoa tähän tekstiin aivan ummikkona sillä käsitykseni sijoista rajoittui emimmäisen vuosi kurssin sika tuntien lisäksi kotieläin tilojen possuihin ja eläin aktivistien sala videoihin,mutta jos nyt kuitenkin itse asiaan :) 
  
Tautisuojaus on osa sikalan joka päiväistä arkea jotta vältyttäisiin taudin aiheuttajien ja vieraiden microbien pääsyltä siklaan ja saataisiin sikojen tauti paine pysymään mahdollisimman pienenä.
Hyvä tautisuojaus on huomioitava jo sikalan rakennus vaiheessa esim ilmastointia ja osastoiden kokoa sekä lastaus ja henkilöstö tiloja suunniteltaessa.

kohteita tautissuojauksessa:

Sikalaan saapuminen: 
Jokainen sikalaan tulia  niin vierailia tilanväki kuin eläin lääkärikin kulkee sikalaan tuleessaan tautisulun läpi yksin kertaisimmillaan se on tuulikaapin keskelle asetuttu penkki jonka toiselle puolelle jätetään omat ulko vaatteet ja kengät ja toiselta puolelta otetaan päälle sikalan varusteet. Hienoimmillaan tauti sulku käsittää tuulikaapin lisäksi kolme muutakin huonetta joista ensimmäisessä riisutaan omat vaatteet toisessa peseydytään ja kolmannessa puetaan päälle sikalan varusteet. 

Rehut:
Tauti suojaukseen on kiinnitettävä huomiota myös rehujen osalta sekä hankinta vaihessa että niiden säilytyksessä tilalla. Rehut tulee hankkia luotettavalta toimittajalta jotta ne ovat puhtaita tuoreita ja mahdollisuuksien mukaan koti maisia sillä suomalaisessa rehussa tauti riski on ulkomailta tuotua pienempi.
Tilalla rehut tulee säilyttää niille varatuissa asian mukaisissa siiloissa joihin ei pääse kosteutta tai tuho eläimiä jotka voisivat saastuttaa rehun. liemirehu siilot tulee puhdistaa aina rehu erien välissä minkä vuoksi tilalla olisi hyvä olla kaksi siiloa kutakin rehulaatua varten,myös ruokinta laitteisto tulee puhditaa säännöllisesti etteivät microbit pääse lisääntymään vanhentuneessa rehussa.

Eristys sikala:
Mikäli tila hankkii uudistus eläimiä on sillä oltava eristys tila jonne tilalle tuleet eläimet voidaan eristää ilman minkään laista kosketusta(ilma,lanta) muihin sikatiloihin eristys siklaan kujetaan oman tautisulun kautta ja se tulisi hoitaa viimeisenä muiden sikojen jälkeen.

Sairaat.
Sairaskarsinoissa olevat siat tulisi hoitaa terveiden sikojen jälkeen ja pestä desinffioida saappaat sairaskarsinaan mennessä ja sieltä poistuttaessa sekä käyttää erillisiä työ välineitä.

Lastaus:
Lastaus tilan tulee olla sellainen ettei sieltä synny ilma tai muuta yhteyttä sikalaan lastauksen aikana ja kaikki lähtevät siat mahtuvat sinne kerralla, lastaus tilassa ja sitä pestäessä käytetään saappaita ja vaatteita joita ei käytetä muualla sikalassa.lastaustila pestään ja desinffioidaan jokaisen eläinten lastauksen jälkeen.

Sikalan pesu ja desinffiointi:
Sikala pestään ja desinddioidaan lattiasta kattoo jokaisen eläin erän jälkeen jotta saapuvien porsaiden tauti paine olisi mahdollisimman pieni.


Reitit:
Tilalla pitäisi olla erilliset reitit tilalla kulkevalle liikenteelle. Teuras ja henkilö liikenteen ei tuli si kulkea samaa reittiä niinkuin ei myöskään lietteen ajo reitti ja rehu auton kulkureitti.
Raato kontti ja raatoauton kulkureitti tulisi olla kokonaan erillään sikalasta.


Jenna
 
 
 
1 kommentti
 
1Menna5.3.2015 10:49

Paljon on huomioitavia asioita.

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021