Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
25.4.2015
Navetta blogi

Vk8

Aloitin navetta vuoroni vasta 18.2 koska vk8 oli kiireinen tenttien ja muiden koulutöiden takia. Navettatyöt eivät ole entuudestaan tuttuja joten en oikein osannut aavistaa mitä työnkuvaan kuuluu muuta kuin lypsy. Kun keskiviikko iltana menin navetalle jo pian työvaatteiden vaihdon jälkeen pääsi työn makuun. Aluksi siivosin sairas/poikima karsinoita ja vaihdoin kuivikkeet. Sen jälkeen jaoimme rehut umipinavetan puolelle josta nopeasti pääsikin jo lypsy hommiin. En ollut koskaan aikaisemmin lypsänyt joten asia oli melko uutta minulle. Nopean opastuksen jälkeen homma alkoi kuitenkin luonnistaa melko hyvin ja lypsykone tuli tutuksi ilta lypsyn aikana. Itse lypsy oli melko yksinkertaista hommaa kun siitä pääsi jyvälle. Enemmän hikeä ohimolle aiheutti lehmät jotka eivät suostuneet menemään haluamaani suuntaan.

Aika navetassa kului melko nopeasti koska tehtävää oli kokoajan.  Erityisesti ensimmäisestä navetta päivästä jäi mieleen kun ratsastin lehmällä.

20.2 Oli taas vuoro iltanavetan. Navettavuoro alkoi samalla kaavalla kuin edellinenkin mutta hommat ja ympäristö oli jo tutumpi joten alun häsläystä ei tarvinnut enää toistaa. Hommat navetassa sujuivat hyvin vaikka perjantai ja tuleva hiihtoloma painoi jo päälle. Itse lypsyyn en tällä kertaa osallistunut mutta lannan lappausta ja kuivikkeiden levitystä riitti hyvin.

Koska navetta viikko jäi vajaaksi pääsen suorittamaan loput navettavuoroistani uudessa navetassa.

Vk16

17.4 korvasin puuttuvia navettavuorojani uudessa navetassa. Aamulla seitsemän aikoihin alkoi navettahommat parsien siivouksella ja kuivikkeen levittämisellä. Homma oli jo tuttua entuudestaan vanhasta navetasta. Uutta mielenkiintoa navetta touhuihin toi uudennavetan lypsyrobotti ja rehunjakojärjestelmä. Iltapäivällä työt jatkuivat samalla kaavalla. Suuremmitta ongelmitta selvittiin vaikka uusissa laitteissa oli vielä hieman uutuuden kankeutta. Vektori tahtoi puskea rehun aivan päähän ruokintapöytää koska pöytä oli liian liukas.

Vk17

Kolme navettakertaa oli jäänyt vielä viimeiselle viikolle. Navettahommat alkoivat luonnistaa jo melko hyvin  ja tulivat kokoajan tutummiksi. Lyhyt navetta jakso opetti tutustumaan navetanperustöihin ja sen aikana oppi tuntemaan miten eri lehmät käyttäytyivät eri tilanteissa. Navettavuorot olivat mukavaa vaihtelua peruskoulun käynnille mutta en pysty vielä tällä näkemyksellä kuvittelemaan itseäni lypsykarjan omistajana. Eikä nykyinen maidon tuottajahinta kannusta investoimaan uuteen navettaan, mutta koskaan ei voi sanoa varmasti ei..


 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021