Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
31.3.2015
Viimeiset päivät vanhassa navetassa
Navettaviikkoni osui maaliskuulle viikolle 12. Olin tyytyväinen tästä, sillä aamut olivat valoisia jo kuuden aikaan, joten ei tarvinnut pimeydessä hapuilla navetalle. Aluksi petyin hieman, kun kuulin, että lehmät ovat vielä vanhalla navetalla. Totesin kuitenkin jo ensimmäisen aamun aikana, että navettavuoroni ei olisi voinut osua parempaan kohtaan, sillä saimme Leenan kanssa kunnian olla viimeiset harjoittelijat vanhalla navetalla, pääsimme navettavuorojen aikana käymään myös uudella navetalla ja sain olla mukana auttamassa kun ensimmäiset lehmät lähtivät karja-autolla uudelle navetalle.

Torstai aamuna ilmassa leijui pieni jännitys, millaisia töitä pääsisin tekemään ja ylipäätään siitä, millaista työskentely navetalla on. Minulla ei ollut lainkaan aiempaa kokemusta navettatöistä ja aiemmat navettavierailunikin oli laskettavissa yhden käden sormilla. Kokemuksen puutteesta huolimatta, pääsin heti töihin, sillä minut laitettiin ajamaan lehmiä kokoomatilaan lypsyä varten. Tämän jälkeen siivosin ja kuivitin pihaton Amandan ohjeiden mukaan ja jatkoin vasikoiden karsinoiden ja umpilan siivouksella. Pääsin myös pudottamaan heiniä vintiltä ja pesemään kokoomatilaa painepesurilla lypsyn jälkeen. Huomasin, että aamu kului nopeasti, sillä töitä oli koko ajan tehtävänä. Töiden tekeminen oli kuitenkin todella mukavaa ja hyvää vaihtelua tavallisille koulupäiville.

Pääsin ensimmäisen kerran lypsylle perjantai aamuna. Olin etukäteen panikoinut, että lypsäminen olisi vaikeaa ja epäonnistuisin siinä täysin. Kauhukuvani osoittautuivat kuitenkin heti vääriksi, sillä ainut ongelma alussa oli vain vasenkätisyyteni, mutta opin pian senkin, millä kädellä kannattaa mitäkin tehdä, jotta en ole täysin solmussa lypsimen kanssa.

Ylitin myös itseni navettavuoromme aikana, sillä piikitin lehmälle kipulääkettä lihakseen ja toiselle lehmälle magnesiumia ihon alle. En ole koskaan aiemmin pistänyt mitään, joten tilanne oli hyvin jännittävä, mutta Tiinan hyvien neuvojen avulla selvisin ja lehmät tuli lääkittyä. Kädet kyllä tärisivät hetken operaation jälkeen.

Navettavuoromme aikana opin paljon uutta navetan rutiineista ja pääsin tekemään monia uusia asioita, kuten esimerkiksi lypsämään, ajamaan rehunjakovaunulla, lääkitsemään lehmiä, juottamaan vasikoita ja ylipäätään työskentelemään navetassa. Oli mukava huomata, että näinkin lyhyen työskentelyn aikana töiden tekemiseen tuli hieman rutiinia ja aina ei tarvinnut kysyä, mitä seuraavaksi tehdään, kun muisti jo itsekin mikä homma milloinkin tehdään. Opin myös lopulta, ainakin melkein, miten lantatykkejä ja -raappoja käytetään ja miten jumiutuneen raapan saa umpilan puolella liikkeelle.

Minulle navettavuoro oli hyvä alkuopastus tulevan kesän työharjoittelua varten. Mielestäni navetassa oli mukavaa ja meillä oli hyvä työilmapiiri. Lisäksi lehmät olivat paljon ystävällisempiä kuin olin kuvitellut. Erityisesti suomenkarjan edustajat jäivät positiivisesti mieleeni. Työn mielekkyydestä kertoo myös se, että lupauduin tekemään yhden ylimääräisen vuoron maanantai aamuna lehmien muuttopäivänä.

Anniina Makkonen
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021