Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
16.12.2014
Navettaviikko Mustialan koulunavetassa

Ensimmäisessä navettavuorossa muutamien aikaisempien navettapäivien kokemuksella kaikki tuntui hieman epäselkeältä, milloin ja missä olisi pitänyt olla  ja mitä olisi pitänyt tehdä. Kahden opiskelutoverin kanssa kuitenkin suoriuduimme opastuksen puutteesta ja kaikki meni hyvin. Pääsimme siis oikeaan paikkaan ja vielä jopa oikeaan  aikaan... Ensimmäisten päivien jälkeen jotkin työt alkoivat kuitenkin tuntumaan jopa rutiininomaisilta.

Viikko oli monipuolinen ja opettava, sillä pääsimme kokeilemaan / näkemään normaalien hoitotöiden eli aamu- ja iltapäivälypsyjen, pihaton raappauksen / kuivituksen ohella. Myös sorkkahoitopäivän töitä ja järjestelyjä ja jopa auttamaan uuden Leevi vasikan synnytyksessä. Synnytyksessä piti hieman avittaa vasikkaa ja emoa vetämällä vasikan takajaloista ja ohjaamalla emoa oikeaan asentoon, jotta vasikka saataisiin syntymään kivuttomasti ja terveenä. 
Navetassa oli myös mielenkiintoista ja jopa välillä haastavaa juottaa vasikoita tuttiämpäristä ja korvamerkitä vasikoita samalla, kun ne yrittivät rimpuilla erisuuntiin välttääkseen tilannetta. Tilanteen haastavuutta tietenkin lisäsi se, että korvamerkki piti saada puristettua suunnilleen oikeaan paikkaan.
Loppuviikolla pääsimme myös ulkotöihin korjaamaan kesäisiä aitalankoja talvisäilöön. 
Oli myös hieno päästä jakamaan säilörehua Varmoliftillä, vaikka sen automaattisen rehunjakovaunun toimintaakin olisi ollut mukava seurata, tämä laite kuitenkin otettiin käyttöön vasta myöhemmin syksyllä. 
Vanhojen navettatilojen ja jopa vanhan sikalan eli nykyisen lehmien umpilan yhdistelmä ei ollut paras vaihtoehto töiden sujuvuuden ja ergonomian kannaklta, mutta onhan se aina haastavaa, kun yhdistetään vanhaa ja uutta ja yritetään saada siitä nykykäytäntöihin sopiva työskentelytila. Ja pian on mukava päästä seuraamaan ja vertailemaan  Mustialan uuden nykyaikaisen robottinavetan toimintaa. On mukava nähdä kuinka radikaalisti toiminta muttuu / helpottuu.

Aarni Alanne AGMANU14  vko. 38
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021