Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
19.3.2014
Navettaviikko 10
Jaa siis piti blogimerkintäkin kirjoittaa? Eikö ne itsetuhoiset ja murhanhimoiset hiehot riittäneetkään?
 
Lähdin navettaviikolle täysin tietämättä siitä, mitä siellä tulee tehdä ja ylipäätään, mitä ne kuuluisat lehmät oikeasti olivatkaan. Heti ensimmäisenä aamuna päästiinkin jo lypsämään. Näitä navetta-aamuja ei ainakaan tästä suunnasta tule ikävä, vaikka sääliksi käykin Mikkoa, kun hän ajoi joka päivä kotoa sen tunnin päästäkseen kuudeksi navetalle. Ei pitäisi valittaa, kun itse heräsin vasta puoli kuudelta.
 
Kauheasti hommaa meillä kuitenkin oli, tai ainakin keksittiin. Lypsyn, kuivittamisen, ruokinnan, juoton, siivoamisen ynnä muun "perushommien" lisäksi pannoitimme ja klippasimme hulluja hiehoja (Amandan sanoin: "tää on hullumpi kuin toi potkija"), päästettiin lypsävät lehmät hetkeksi ulkoilemaan (lue: liukastelemaan kokoomatilassa, juoksemassa hullun lehmän lailla ulkona ja aiheuttamassa yleistä paniikkia kahden hullun hiehon, ruokasäkin, avoimen portin ja kahden klipperin kanssa), laitettiin yhdelle lehmälle utareliivit, tuotiin Joiku, ihmeellisen värinen lapinlehmä, opettelemaan lypsyasemalla käymistä sekä metsästettiin yhtä potkuraudallista lehmää MPT:n lypsyvuoron aikaan. Niin, ja sitten mietittiin, mitä tehdään, kun vasikoiden juottokone ei ollu toiminnassa, rehunjakaja reistaili, jauhot eivät kulkeneet ja viikonloppuna navetasta loppui rehu. Kriisiä ja ongelmaa ainakin riitti. Mää onnstuin järkyttymään jo heti ensimmäisenä aamuna, kun yksi hieho onnistui saamaan itselleen naamaan vekin, jonka seurauksena puolet tämän hiehon päästä oli veressä, ja samoin ruokintapöytäkin oli aika karun näköinen. Samana päivänä yksi hieho meni kauniisti selän kautta ympäri parresta käytävälle panikoidessaan pannan laittamista. Mietin suuresti, että mitä tästä navettaviikosta nyt tulee, mutta hyvinhän se loppujen lopuksi meni.
 
Mielestäni opin nopeasti navetan tavoille, vaikka hitaaksi itseni kyllä koin, ja koen edelleen. Etenkin, kun Mikko ja Tuomas olivat kummatkin olleet navetassa aikaisemmin. Lypsyllä Mikko hoiti kaksi lehmää, kun minä hoidin yhden, ja Tuomas hoiti samassa ajassa vähintäänkin kolme. Perjantaiaamuna Ellinoora poiki kauan odotetun (6 päivää myöhässä syntyneen) holsteinvasikan, jonka sain nimetä. Sonnista tuli Leonard, eikä Mikolla ollut mitään päätäntävaltaa tämän asian suhteen, mitään Lorttoa tai Lörttöstä sille nimeksi!
 
Kaikin puolin oli kyllä navetassa mukavaa, ja saatiin sopuisasti kaikki työtkin jaettua. Myös taukotupa ja Secret Combination Unon ohella tulivat tutuiksi :)

Ohessa uusi (ja pian vanha) ystäväni, Leonard, joka ihastutti ihmisiä olemuksellaan etenkin Mustialan avoimissa ovissa. Kuvissa pikkuinen on vain päivän ikäinen.
  

- Anu HallamaaPääaineeksi nautakarja????    JH
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021