Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
21.11.2012
Nyt se alkaa! Joulumaa 2012!
Heissan kaikki karvakuonot. Nyt on päässyt käymään sillä lailla, että reilun kuukauden päästä on joulu.
Joko taas? Kyllä, oi kyllä. Sieltä se taas tulla jolkottaa tuhansien ledivalojen, ällöttävän makuisien suklaakalentereiden ja milloin missäkin tonttulakkipakkojen kera.

Mutta onko joulu jotain muutakin kuin kulutushysteriaa ja pari ylimääräistä vapaapäivää vuodessa? Tuntuuko se enää miltään? Osaammeko me kiirepäissämme rauhoittua pyhien ajaksi ja nauttia ihan oikeasti joulun rauhasta?
Minulla on teille asiaan liittyen pieni salaisuus. Kenties jopa ratkaisu!
Mäntsälän Saaren kartanon Joulumaa-tapahtuma.

Saaren joulumaa on lyhyen historiansa aikana ehtinyt niittää mainetta ainakin tunnelman ja hyvän mielen kohottajana. Vuonna 2012 starttaa 14. Joulumaa. Teema vaihtuu joka kerta ja tänä vuonna se kantaa nimeä: Joulun tuoksuja ja makuja.

Tähän väliin tietämättömille tiedoksi, että Saaren kartano toimii tätä nykyään Keski-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymän yhtenä koulutusyksikkönä. 
Aina ensimmäisestä Joulumaasta alkaen paletin kasaamisesta, eli rakennus-kasaus-ja koristelutöistä ovat vastanneet opiskelijat ja opettajat.
Saaren kartanosta valmistuu vuosittain maatalous-puutarha ja luonnonvara-alan moniosaajia ja jokaisena vuonna nämä eri alojen opiskelijat ovat onnistuneet saamaan aina vain hienompia Joulumaan tiloja aikaiseksi.

Mutta kuka keksi alunperin Joulumaan? Kuka on tämän kaiken takana?

Allekirjoittaneella oli tänään aikaisemmin suuri kunnia tavata idea isä, Puutarhuri Ari Laukkanen.
Vietettyäni pienen juttutuokion Arin kanssa sain selville yhtä sun toista.

Joulumaa rakennetaan vuosittain Saaren koulutusyksikön isoille kasvihuoneille.
Ennen ensimmäistä Joulumaata kasvihuoneet olivat talvesta toiseen enemmän tai vähemmän tyhjillään, sillä kukat ja kasvit korjattiin pois aina syksyn myötä. Talvikausien aikana kasvihuoneet huusivat tyhjyyttään. Se ei sinänsä ollut ongelma. Eivät kasvihuoneet tyhjyydestään pahastuneet.
Mutta tässä vaiheessa Ari astui mukaan kuvioihin. Vuosi oli 1999.

- Lähdetään siitä liikkeelle, että minä olen aina ollut laulumiehiä. Tyhjällä kasvihuoneella pyöriessäni ja arkiaskareiden lomassa laulaessani totesin, että hei, täällähän on aivan uskomaton akustiikka, Ari toteaa.
- Aloin pyörittelemään mielessäni ideaa joulukirkosta. Suurien tilojen salliessa sain myös ajatuksen tuoda kirkon lisäksi sisätiloihin jouluisen metsän lapsien iloksi.

Eikä aikaakaan, kun Saaren kartanolla pistettiin iso pyörä pyörimään ja ideaa ihka ensimmäisestä Joulumaasta lähdettiin viemään eteenpäin.
Kirkko pistettiin pystyyn, metsä tuotiin eläimineen sisätiloihin ja olipa jo heti alkumetreiltä asti mukana suomalaisten käsityöläisten joulutori.
Tälläisena Joulumaa on yleisölle ensi kerran esitelty ja tätä perinnettä noudattaen käynnistämme nyt 14. Joulumaan rakennuksen.

                                                   
                             Kuva: www.mantsala.fi/asukkaille/kulttuuri/tapahtumat/joulumaa


Tähän loppuun heitän vielä pienimuotoisen esittelyn itsestäni.
Olen Nora, ensimmäisen vuoden eläintenhoitajaopiskelija. Olen ensimmäistä kertaa tekemässä ja kokemassa Saaren kartanon Joulumaata.
Tulen tekemään tätä blogia tästä hetkestä alkaen aina Joulumaan viimeisiin tapahtumapäiviin saakka.
Aisaparina ja hovivalokuvaajana toimii luokkatoverini Tuija.

Luokkamme on saanut kunnian vastata tämän vuoden metsäosuudesta, joten kirjoitukseni tulevat suurilta osin painottumaan joulumetsän eri rakennus-ja suunnitteluvaiheisiin. Toki pyrin mahdollisuuksieni mukaan karkaamaan aina sopivan paikan tullen vieraalle tontille ja tirkistelemään joulukirkon, joulutorin ja koko yleisilmeen toteutusta. Tulen jakamaan prosessin parhaimmat palat tässä blogissa ja onpa itsellänikin hakusessa se aito ja oikea joulufiilis. Katsotaan miten käy.

Pysykää siis tutkalla! Ensi kerralla katsotaan menikö eläintenhoitajilla sormi suuhun, kun koko porukka iskettiin tyhjään kasvihuoneeseen kynät, paperit ja lattialiidut kourassa...


 
 
 
9 kommenttia
 
1KanervaK21.11.2012 23:55

Ai kun kivaa nähdä teidän taitoja tulevassa joulumaa tapahtumassa.

Aion tulla katsomaan ja ihastelemaan aikaansaannoksianne.

Tsemppiä muuten koko joulumaa projektiin kuin koulutukseenne.

2Vakituinen Joulumaakävijä23.11.2012 09:54

Tämä blogi ja virtuaalikylän avaus ovat hieno juttu. Kehitys on mennyt huimasti eteenpäin. Joulumaa elää perinteineen nykyaikaa. Jatkakaa samalla tavoin!

3Juha Ope25.11.2012 20:50

Marraskuu lähenee loppuaan ja lumesta ei ole tietoakaan. Meillä on aikaa kolmisen viikkoa saada Joulumetsä "kasvamaan" ja jouluinen tunnelma puutarhan ympäristöön. Väkisinkin tulee mieleen, että kuinkahan käy?

Työtä on paljon ja kokemus on osoittanut, että kiire tulee kuitenkin. Porukalla hyvällä fiiliksellä tehden uskon, että meillä on Joulumetsä eläimineen 14.12. valmiina ottamaan vastaan vieraita vauvasta vaariin. Toivotaan hartaasti, että silloin on myös lunta...

JL

4KL28.11.2012 13:41

Toivotaan sitä lunta, mutta ilman luntakin Saaren Joulumaassa on aina päässyt oikeaan joulutunnelmaan. Kaikille aisteille on tarjolla joulun tuntua. Kiitos taas kaikille järjestelyissä mukana oleville. Tämä blogi on mukava, uusi ja nykyaikainen lisä ennestäänkin oivalliseen pakettiin!

5JL28.11.2012 19:07

Tällä viikolla olemme vihdoin päässeet varsinaiseen rakennusvaiheeseen. Paljon on tavaroita jälleen kaiveltu varastoista ja traktorit ovat kuljettaneet useita kuormia mm. Joulumaan kirkon penkkejä, Joulutorin pöytiä sekä tietysti Joulumetsän puita sekä muuta kasvillisuutta. Välillä on pistäydytty rautakaupassa tarvikeostoksilla ja hoidettu muutenkin "juoksevia asioita".

Olen huomannut, että kaikesta kiireestä ja "säätämisestä" huolimatta opiskelijoilla on tekemisen meininki ja sehän yleensä lupaa hyvää lopputulosta ajatellen. Jatketaan samalla kaasulla kohti valmista Joulumaata 2012, joka aukeaa 14.12.2012.

6Jepä29.11.2012 19:10

Kiitos kaikille joulumaa reippailijoille tästä päivästä!!!! Näin homma etenee yhteistyössä. Olette loistavia!

7Nora K - BLOGIN PITÄJÄ2.12.2012 22:38

Suuri kiitos kommenteista ja ennen kaikkea kiitos myös koko Saaren kartanon väelle yhteen hiileen puhaltamisesta ja yleisestä "jokapaikanhöyläämisestä". Jännityksellä ja mielenkiinnolla jatkoa odotellen :)

8Jukolankaari11.12.2012 19:28

Hei!

Meiltä huolettaa joulupukin paikalla olo. Onko Joulupukki paikalla joka päivä joulumaan aukioloaikoina? Jakaako joulupukki karkkia? Jos jakaa niin, mitä karkkia?

Kiitos lisätiedoista.  Teette upeaa työtä. Käynti joulumaassa on ollut aina meille elämys.

Yst.

Jukolankaaren väki

9Arja19.12.2012 09:04
Käytiin su 16.12 seuraamassa lehmän poikimista. Ei ehtinyt syntyä, kun lähdettiin. Menikö kaikki hyvin?

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021