Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Opinnäyte - Hanna Olkkonen MPT
Kengättömyys
Kuolaimettomuus
Pihatto

 

Kuolaimettomuus


MIKSI VALITA KUOLAIMETTOMAT SUITSET?

Suu on yksi herkimpiä paikkoja hevosen kehossa. Jopa vain pienikin paine suussa aiheuttaa kipua. Jos kuolainta käytetään liian kovasti, hevonen yrittää paeta suussa olevaa kipua ja saattaa mennä paniikkiin. Paniikissa hevonen voi pukittaa, ryöstää silmittömästi ja aiheuttaa vaaratilanteen itselleen, ratsastajalle ja ympäristölle.

Kuolain häiritsee monia normaaleja elintoimintoja; hengityselimistä ruuansulatukseen ja niin edelleen.
 

KUOLAIMIEN VAIKUTUS HENGITYKSEN JA LIIKUNTAELIMISTÖN TOIMINTAAN

Hengitys ja liikuntaelimistö ovat tärkeimmät urheilusuorituksessa. Jos hevonen ei voi hengittää ja liikkua vapaasti, sen ei voi olettaa pystyvän parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Kuolain häiritsee hyvin paljon ruuansulatusta. Kun hevonen tuntee kuolaimen paineen suussaan, se yrittää päästä siitä eroon. Hevonen "pureskelee" kuolainta ja sylkeä erittyy runsaasti, hevosen yrittäessä poistaa kuolainta suustaan. Suurin osa ihmisistä ajattelee, että hevosen suun pitää vaahdota, kun suu toimii oikein.

Vapaana, luonnossa juostessaan hevosella on kuivahko suu, eikä se normaalitilassa vaahtoa.

Koska hevonen on ruohonsyöjä ja pakoeläin, se ei kilju kuin sika, kun sillä on kipuja. Hevonen pysyy hiljaa vaikka se olisi hyvinkin kipeä, ettei se herättäisi huomiota saalistajissa.

Hevosmiesten täytyy pitää tämä hevosen tyyneys aina mielessään, koska hevosen signaalit ohitetaan helposti, jos ei huomioida pienempiäkin muutoksia hevosen käyttäytymisessä.

Vaikka kuolain vain lepäisi hevosen suussa, se aiheuttaa vahinkoa hevosen suuhun. Mutta kun kuolainta käytetään, se tuhoaa hevosen suussa olevien luiden luukalvon. Pitkällisessä käytössä luu voi kuoleutua ja syöpyä pois.

Se mitä kutsumme ikeneksi, on 2 mm paksua kalvoa, joka on tiiviisti kiinni toiselta puolelta alla olevaan luuhun ja toiselta puolelta hyvin ohueen limakalvoon. Todellisuudessa se on eräänlaista luukalvoa, eli "luun iho". Sen takia mikä tahansa vaurio ikenessä on vaurio luussa. Luu on riippuvainen luukalvon toiminnasta, koska se ravitsee luuta.

Hevosen hengitystiet ja ruuansulatuskanava ovat anatomisesti erillään, paitsi kurkussa. Tämä piirre on sama kaikilla nisäkkäillä ja kurkun pitäisi pystyä molempiin toimintoihin.

Hevonen hengittää ainoastaan nenänsä kautta, eikä se voi valita, että se hengittäisi suunsa kautta. Kurkun oikeanlainen toiminta on erittäin tärkeää hevosen selviämiselle. Ruoka ei saa minään hetkenä mennä keuhkoihin. Tämä tasapaino on hyvin herkkä, joskin ihminen on häirinnyt sitä hevosen kesyttämisen alkuajoista saakka.

Eläinten elintoiminnot ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. Yhteys voi olla suora lihasten, jänteiden tai nivelten kautta tai epäsuora hermokeskusten verisuonien ja aineenvaihdunnan kautta.


Kuvassa kuolaimettomat Bittless Bridle suitset

Robert Cook on tehnyt tutkielman aiheesta ja todennut että hevonen ei voi hengittää syvään (kuten rasituksessa) ja sulattaa ruokaa, mutta tämä on juuri se, mitä kuolaimen käyttö vaatii sen tekemään. Kun hevosen suuhun laittaa kuolaimen, se käynnistää automaattisesti sen ruuansulatus järjestelmän. Kun hevonen rupeaa syömään ja sen ruuansulatus järjestelmä toimii -> hevonen rentoutuu. Elimistö saa siis hyvin ristiriitaisia viestejä, kun hevosen suuhun laitetaan kuolain.

Kun hevonen on liikkeessä, se tarvitsee paljon happea. Hengittääkseen kunnolla hevosen pitää saada ojentaa niskaansa, jotta hengitystiet ovat kunnolla auki. Ainoastaan ori kosiskellessaan tammaa tekee hetkellisesti sellaisen liikkeen, mitä hevoselta vaaditaan korkeassa muodossa. Kun ilmatiehyt on osittain tukossa, se vähentää hapen saantia ja hiilidioksidin poistumista -> hevonen väsyy nopeammin. "Vajavainen" hengitys vaurioittaa keuhkoja ja kuolaimen ja vääränlaisen pään asennon takia kurkunpää voi muodostua epänormaaliksi.

Hengitysteissä voi olla jatkuva pieni tulehdus jos kurkunpää rupeaa falskaamaan sen ollessa epämuodostunut.


Hanna Olkkosen opinnäytetyö

Lähteet

Kirja: Metal In The Mouth
Kirjoittanut: Dr. Robert Cook 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019