Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Opinnäyte - Hanna Olkkonen MPT
Kengättömyys
Kuolaimettomuus
PihattoKENGÄTTÖMYYSKENGITYKSEN HISTORIA

Hevosilla alettiin käyttämään kenkiä kaupungistumisen myötä, kun hevoset siirrettiin ulkoa talleihin. Vähäinen liikunta sekä virtsaiset aluset heikensivät hevosten kavioita niin, etteivät kaviot kestä ilman kenkää. Esimerkiksi keskiajan ritarit eivät käyttäneet hevosillaan kenkiä, vaikka ratsut kantoivat oman sekä ratsastajan haarniskan, ratsastajan lisäksi.

Suomessa kengittäminen aloitettiin sotien jälkeen, koska autot yleistyivät, teitä aurattiin ja rekihevosille haluttiin maksimaalinen pito jäälle -> hokkikengät. Myös maankäyttö muuttui ja eläimet eivät voineet olla enää niin vapaasti ulkona -> tallissa pito yleistyi.


KENGITYKSEN TARVE

Kengityksen tarve heijastuu suoraan pito- ja käyttöolosuhteista. Tallissa seisominen, sekä märät/kuivat kuivikkeet heikentävät kaviota. Virtsaiset kuivikkeet hautovat kavion pehmeäksi ja kuivat kuivikkeet kuivattavat liikaa. Vähäinen liikunta heikentää myös kaviota. Osaamaton kavionhoito; kengittämällä pystytään korvaamaan vuolun virheitä. Myös pohja, missä hevosta käytetään (esim. jäinen ravirata) vaikuttaa kengityksen tarpeeseen. Kengätön ei pysy pystyssä peilijäällä.

 

 

KENGITYKSEN HAITTAVAIKUTUKSET

Kengitys on aina haitallista, mutta joissakin tapauksissa pienempi paha kuin jättää kengättä. (kts. yllä)

Kenkä heikentää koko jalan iskunvaimennuskykyä, estää kaviomekanismin toiminnan ja sitä kautta heikentää verenkiertoa.

Kengitetty kavio kasvaa väärään muotoon ja kavion kasvu hidastuu. Oikein vuoltu kengätön kavio on muodoltaan pyöreä, mutta kengitetty kavio kasvaa pitkulaiseen ja suppeaan muotoon.

Taitavasti tehdyn kengityksen haittavaikutukset tulevat esille hitaammin kuin taitamattomasti tehdyn kengityksen. Raudan värinätaajuus (50 Hz) tuhoaa kudosta ja sama aiheuttaa esim. seppien ja metsureiden valkosormisuus taudin.

Kengän naulat johtavat lämmön ulos hevosen kaviosta, joka aiheuttaa hammassäryn kaltaista vihlontaa hevosen jaloissa.KENGÄTTÖMYYDEN EDUT JA HELPPOUS

Hevosen pito on helpompaa kun ei tarvitse pyytää kengittäjää jatkuvasti lyömään irtokenkiä, eikä eläinlääkäriä hoitamaan jalkavaivaista hevosta.

Hevosia voi pitää laumassa turvallisemmin, koska hevosilla ei ole kenkiä, millä voisivat vahingoittaa muita hevosia, ihmisiä tai itseään.

Kun kaviomekanismi toimii, kavioon ei kerry siinä määrin likaa ja tilsoja kuin kengälliseen kavioon.

Kengättömän hevosen kavionhoito on edullisempaa kuin kengällisen.

Koska kengättömällä hevosella on tunto kavioissa, se reagoi nopeammin kaikkiin jaloissa oleviin vaivoihin ja niitä päästään hoitamaan lähes välittömästi, eikä vasta sitten, kun vaiva on jo vakava.

Kengätön hevonen on varmajalkaisempi kuin kengällinen.Hanna Olkkosen opinnäytetyö

Lähteet
Strasser vuolija Terho Rajakankaan haastattelu, sekä omakohtaiset kokemukset.

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019