Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Opinnäyte - Hanna Olkkonen MPT
Kengättömyys
Kuolaimettomuus
Pihatto

Valitse tietokortti vasemmalta Valitse tietokortti vasemmalta

JOHDANTO

Ihmisen historian alkuajoista asti hevonen on ollut ihmisen käytössä. Kivikaudella se oli ruuanlähde, noin 5.000 eaa Euraasiassa se ensimmäisenä kesytettiin ja sieltä lähtien hevonen on toiminut taakankantajana, vetojuhtana ja myöhemmin ratsuna koko maailmassa.

Lähihistoriassa hevosta on valikoivasti jalostettu eri käyttötarkoituksiin.

Hevonen ja ihminen ovat jakaneet pitkän historian yhdessä, joten luulisi että hevonen ja sen tarpeet olisivat niin hyvin tiedossa, että ihmisen hoivissa asuva hevonen eläisi paremman, terveemmän ja pidemmän elämän kuin mihin se olisi koskaan pystynyt elämään villissä luonnossa.
 

Kuitenkin raaka totuus on juuri päinvastainen. Ihmisen hoivissa olevilla hevosilla elinennuste on vain murto-osa siitä, mitä se olisi jos ne asuisivat villeinä. Sen sijaan että ne eläisivät 30-vuotiaiksi tai jopa pidempään, monen kesyhevosen elämä on ohitse ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan. Yleisin syy hevosen lopettamiseen on jokin ongelma liikuntaelimissä, eli ontuminen.
 

Näiden tosiasioiden pitäisi aiheuttaa ihmetystä ja intoa tutkia asioita. Mitä ihminen tekee väärin? Mitä ihminen tekee niin paljon väärin, että kesyhevosen elämä on huomattavasti lyhyempi kuin villien lajitovereidensa?

On tärkeää ymmärtää, että hevonen, joka eli jääkaudella, tämän päivän villihevoset ja tämän päivän huippukilpahevoset ovat anatomisesti, fysiologisesti ja psykologisesti samanlaisia.

Tämä tarkoittaa että mustangilla, hannoverilla, quarterilla, täysiverisellä, falabellalla ja shirellä on kaikilla samat biologiset perustarpeet terveyteen ja selviytymiseen. Jos nämä perustarpeet täyttyvät, hevosella on mahdollisuus terveeseen ja pitkään elämään.
 

Miten hyvin nämä tarpeet täytetään, riippuu kesyhevosella täysin sen omistajasta. Ilmiselvästi yksi pääasia, joka vaikuttaa siihen, miten hevosta nykypäivänä pidetään, on sen omistajan mukavuudenhalu. Karsinatallit, loimittaminen ja hevosten kengittäminen, joita monet meistä pitävät täysin normaaleina, jopa tarpeellisina, ovat kytkettävissä suoraan hevosten omistajien mukavuudenhaluun.
 

Niiden haitalliset vaikutukset hevosen terveyteen on unohdettu tai ajoittain jopa kiihkeästi kielletty. Kuitenkin se on tosiasia, että kesyhevoset kärsivät usein monista terveysongelmista, sekä elävät lyhyen elämän. Se on vahva todiste, että ihmisen hoivissa olevan hevosen perustarpeet laiminlyödään vakavasti.

Hanna Olkkonen 2014

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019