Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Kasveja
Erikoiskasvit
Nurmirehut
Puistokasveja
Viljat
Yrttejä
Nurmirehut


Rehunurmia viljellään usean nurmikasvilajin seoskasvustoina. Tällä pyritään takaamaan mahdollisimman hyvä sadon määrä ja laatu, sekä kasvuston talvenkestävyys. Nurmet ovat       monivuotisia ja hyvin talvehtineista kasvustoista saadaankin korjattua satoa perustamisvuoden jälkeen 3-4 vuonna.
Nurmi korjataan säilörehuksi tai kuivaheinäksi, jotta eläimille saataisiin maittavaa, hyvin sulavaa ja ravitsevaa rehua ympäri vuoden. Kotieläimet, kuten esimerkiksi naudat ja hevoset, syövät pääasiassa juuri nurmirehuja.
Rehun laatu on tärkeä asia ja siihen vaikuttaa suuresti nurmirehun korjuun onnistuminen.

 
 
               Säilörehu:
Säilörehua tehdessä nurmi korjataan kasvuston ollessa nuorta, lehtevää ja tähkimisen alussa.
Esikuivattua säilörehua tehdessä nurmi niitetään niittomurskaimella, annetaan kuivua hetki karholla ja korjataan sitten esimerkiksi tarkkuussilppurilla tai noukinvaunulla. Myös esikuivattuun säilörehuun lisätään säilöntäaine korjuun yhteydessä.
Tuoresäilörehua tehdessä kasvusto korjataan kela- tai kaksoissilppurilla tuoreena. Korjuun yhteydessä rehuun lisätään myös säilöntäaine.
 Rehu säilötään siilossa, tornissa, aumassa tai muovitetuissa paaleissa.


 

Kuivaheinä:
Kuivaheinä niitetään myöhemmällä kasvuasteella, kun kukinnot alkavat tulla esille. Niitetyn heinän kosteusprosentin tulisi laskea alle 20 %, jotta se säilyisi pilaantumatta. Perinteisesti heinä nostettiin pelloilla seipäille kuivumaan. Nykyään heinää kuivatetaan maassa, tai laidoissa latokuivurin avulla. Maassa kuivattaessa heinää pöyhitään tasaisen kuivumisen varmistamiseksi ja lopuksi heinä ajetaan karhoille, josta se voidaan paalata.
 

Laidun:
Laidun on edullisinta karkearehua, joka kannattaa hyödyntää hyvin. Laitumen hoidosta, lohkotuksesta ja oikeanlaisesta laidunkierrosta huolehtiminen on tärkeää. Hyvä ennakkosuunnittelu auttaa hyödyntämään laitumen tehokkaimmin.

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019