Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Kasveja
Erikoiskasvit
Nurmirehut
Puistokasveja
Viljat
Yrttejä

Basilika (Ocimum basilium)  
Viljely: Kylvö huhtikuun alussa 2–4 siementä ruukkuunsa. Siemenet peitetään hyvin ohuella hiekkakerroksella tai vermikuliitillä. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa. Taimien karaisu on tärkeää ennen ulosistutusta. Viihtyy hyvin lannoitetussa, hikevässä ja ilmavassa mullassa, lämpimässä ja tuulettomassa paikassa kasvihuoneessa. Avomaakasvatusta kannattaa yrittää ainoastaan aivan eteläisimmässä Suomessa ja sielläkin harson alla. Taimi- ja riviväli 30–40 cm. Hallanarka: kärsii kylmyydestä jo +5 asteessa.
Korjuu: Kerätään nuoria lehtiä sekä kukkavarsia, kun kukintojen alimmat kukat ovat auki. Lehdet voi kuivata 35 asteessa. Parhaiten aromi säilyy pakastettaessa. 
Käyttö: Parasta tuoreena. Koko kasvin voi käyttää. Sillä voi maustaa lähes kaikkia ruokia, kuten liha-, kala-, muna-, juusto-, tomaatti- ja makkararuokia. Basilikaa pidetään yhtenä parhaista mausteista  suolaa vähennettäessä.
Härkäpapu (Vicia faba)
Viljely: Härkäpapu vaatii noin 110 vrk:n kasvukauden, joten se tulisi kylvää heti toukokuun alussa,sillä härkäpapu itää jo + 2-3 asteessa. Kylvötiheytenä käytetään noin 70kpl itävää siementä neliölle. Härkäpapu on hallan kestävä laji, sillä sen taimet kestävät n. 3-4°C:n hallaa.
Käyttö: Härkäpapua myydään ruoanlaittoon kokonaisena ja rouheena, joka on nopeaa valmistaa.Härkäpapurouheesta voi tehdä kasvispihvejä, kastiketta tai käyttää sitä pitsan täytteenä jauhelihan tapaan. Rouhetta liotetaan ensin vedessä noin kymmenen minuuttia ja maustetaan hyvin.

Ilmasipuli (Allium cepa var. viviparum)
Viljely: Istutetaan maahan n. 10 cm syvyyteen 25-30 cm:n välein, joko myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä. Menestyy parhaiten aurinkoisessa ja hyvin lannoitetussa kasvupaikassa.
Korjuu: Toisen kasvukauden lopussa saadaan varsinainen sato, jolloin korjataan sekä maassa olevat, että latvasipulit.
Käyttö: Sopii mm. pikkelssiin ja salaatteihin. Latvavanoja voi käyttää ruohosipulin ja latvasipuleita tavallisen sipulin tavoin. 
 


Kesäkynteli (Satureja hortensis)
Viljely: Valoisa, lämmin, niukkaravinteinen kasvupaikka. Etelässä voidaan kylvää avomaalle touko-kesäkuussa, pohjoisessa taimikasvatus. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa. Taimiväli 20 cm. Ei idä kylmässä maassa, Hyvissä olosuhteissa nopeakasvuinen. Hallanarka.
Korjuu: Koko kasvi kuivataan juuri ennen kukintaa. Tuoreena voidaan käyttää pitkin kesää. 
Käyttö: Sopii papuruokiin (saksaksi "Bohnenkraut" = papuyrtti), liharuokiin, keittoihin ja kastikkeisiin. Lisätään valmiiseen ruokaan. Tuoksu muistuttaa timjamin, salvian ja hiukan pippurin tuoksua. Suomessa ennen vanhaan käytetty makkaroiden ja keittojen mausteena. Tunnetaan myös nimellä roomalaisyrtti, pippuriyrtti.

Kirveli (Anthriscus cerefolium)
Viljely: Kuohkea, kevyt maa, pH n. 6. Viihtyy myös savimaalla. Kylvö avomaalle useita kertoja kesässä. Riviväli 20 cm, taimiväli 5 cm. Kompostia 2–3 kg/m2. Kerää herkästi nitraattia. Menestyy sisällä ruukussakin. Säännöllinen kastelu välttämätöntä. Ylivuotiset siemenet itävät heikosti. Varjoisalla paikalla lehtien aromi on parempi. Kylväytyy itse, jos pääsee siementämään.
 Korjuu: Korjataan ennen kukintaa, voidaan kerätä satoa jo 10–15 cm:n korkuisena. Varhaisesta kylvöstä voi kerätä 2–3 satoa. 
Säilytys: Pakastetaan. Aromiaineet häviävät kuivatuksen aikana, maistuu heinältä.

 
 
          Laventeli (Lavandula angustifolia)
Viljely: Menestyy aurinkoisessa, avoimessa kasvupaikassa, vettä läpäisevässä, kalkkipitoisessa mullassa. Kylvö maalis-huhtikuussa ruukkuun, kylvös peitetään hyvin ohuelti. Itäminen kestää kuukauden verran. Itäminen epätasaista: 4–6 viikon kylmäkäsittely edistää sitä. Itävyyden optimilämpötila +7 - +10 astetta. Hyviä tuloksia on saatu seuraavasti: Kylvöksen annetaan olla pari viikkoa huoneenlämmössä ja sitten pari viikkoa jääkaapissa. Jos itäminen ei ole onnistunut, toistetaan kierrokset: ensin lämpimään, sitten jääkaappiin. Kylvöastian päällä pidetään koko ajan rei’itettyä muovipussia! Taimiväli 20x20 cm. Voidaan lisätä pistokkaistakin. Mitä aurinkoisempi kesä, sen tuoksuvammat kukat.
Korjuu: Lehtiä poimitaan tarpeen mukaan. Kukkavarret korjataan heti kukkien auettua ja kuivataan kimppuina.
 Käyttö: Mausteena teehen ja leivonnaisiin. Tuoksusekoituksiin ja liinavaatekomeroon. Käytetty ennen rohtona päänsärkyyn, unettomuuteen, ilmavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen. Helpottaa stressiä. Kuivakukka. Käytetään paljon kosmetiikkateollisuudessa (Lavare = puhdistaa).Mäkimeirami (Origanum vulgare)
Viljely: Valoisa, lämmin, kalkkipitoinen kasvupaikka. Sietää kuivuutta. Suositellaan taimikasvatusta, koska siemenet ovat hyvin pieniä, mutta voi kylvää myös avomaalle touko-kesäkuussa. Siemeniä ei peitetä. Itää 20 asteessa 10–20 vrk:ssa. Taimiväli 30 cm ja riviväli 40–50 cm. Talvehtii hyvin vielä Keski-Suomessa. Voi lisätä pistokkaista.
Korjuu: Heti, kun punertavat kukat ovat auenneet, olisi hyvä ryhtyä sadonkorjuuseen. Kesän aikana voidaan saada kerättyä jopa kaksikin satoa, jos on ollut hyvä ja lämmin kesä. Maku säilyy melko hyvin kuivattaessakin.
Käyttö: Keittiössä erityisesti italialaiseen ja meksikolaiseen ruokaan: pizzaan, keittoihin ja liha- ja kalaruokiin. Kukkivista latvoista haudutettu juoma helpottaa yskää, irrottaa limaa ja laukaisee kouristuksia. Antiseptinen.

 
Nauris (Brassica rapa var. rapa)
Viljely: Siemenet kylvetään avomaalle kun maa on lämmennyt. Kylvösyvyyden oltava tasainen noin 0,5 cm, että mukula kehittyisi tasaiseksi.  Kylvös kannattaa tiivistää hyvin kylvön jälkeen, jotta siemenet saisivat tasaisesti kosteutta.  Kylvös harvennetaan, kun 1-2 kasvulehteä on kehittynyt, taimitiheys 10-12 cm ja riviväli 30-45 cm.
Korjuu: Sato korjataan, kun mukulat saavuttavat 4-8 cm läpimitan.  Säilytys 0-4 asteessa. Säilyvyys riippuu lajikkeesta.  Myös nauris voidaan pakastaa kevyesti ryöpättynä paloina. 
Käyttö: Kasvuajan perusteella nauriit jaetaan kevät- ja talvilajikkeisiin. Alkukesästä naurista syödään sellaisenaan, raasteina tai paistoksina. Erityisesti pienet kevätnauriit ovat mehukkaita ja raikkaita. Hunajanauriista on tullut kesätorien suosikkikasvis. Syksyllä korjattava talvinauris on voimakasarominen ja siitä valmistetaan yleensä pataruokia, paistoksia tai keittoja. Nauris sisältää runsaasti kivennäisaineita, kohtuullisesti C-vitamiinia ja paljon hiilihydraatteja.

 
 
Punakaali (Brassica oleracea)
Korjuu: Talvikaalit kerätään vasta ennen pakkasten tuloa. Kerät leikataan veitsellä maasta ja uloimmat lehdet poistetaan. Varo kolhimasta kaaleja.
Käyttö: Punakaali soveltuu samoihin ruokalajeihin kuin valkokaalikin. Siitä saa kauniin ja maukkaan salaatin punaviinimarjojen, appelsiini- tai ananaspalasten kanssa. Uunissa tai padassa haudutettu punakaali käy ruokien lisäkkeeksi. Sitä keitettäessä tulee keitinliemeen lisätä etikkaa tai sitruunamehua, että väri säilyisi mahdollisimman hyvin.
 
Rakuuna (Artemisia dracunculus)
Viljely: Aurinkoisella paikalla kehittyy parhaat aromit. Ravinteikas, syvämultainen, kosteutta pitävä, kalkkipitoinen maa. Pitää katteesta. Kylvö ruukkuun huhti-toukokuussa, siemen itää hyvin 20 asteessa 10–20 vrk:ssa. Kasvatusaika 5–6 viikkoa. Taimiväli 30x70 cm. Voidaan jakaa noin joka kolmas vuosi, mutta vasta kesäkuun puolivälissä, jolloin juuri on jo puutunut. Aikaisemmin jaettaessa juuri rikkoutuu.
Korjuu: Lehtiä voi korjata keväästä syksyyn, satokausi on pitkä, talven varalle poimitaan versonpäitä heinäkuusta lähtien. Leikkaa kerralla korkeintaan 2/3 oksista. Huolellinen kuivatus säilyttää miedon rakuunan maun, kuivatus 27 asteessa nopeasti. Lehdet voi pakastaa. Kuivuu hyvin narulle laitettuina kimppuina.
Käyttö: Hienoarominen yrtti, joka sopii salaatteihin, liha- ja kalaruokiin sekä vähäsuolaisiin tai suolattomiin ruokiin. Rakuunalla on ruokahalua kiihottava ja ruuansulatusta edistävä vaikutus. Lehdet sisältävät runsaasti jodia, kivennäissuoloja sekä A- ja C-vitamiineja.
 
Ruohosipuli, ruoholaukka (Allium schoenoprasum)
Viljely: Kylvö keväällä avomaalle. Itää 10–14 vrk:ssa. Alin itämislämpötila +4 astetta. Kylvöstä sadonkorjuuseen n. 80–100 vrk. Tavallinen multa, puolivarjoinen paikka. Jaetaan kolmen neljän vuoden välein.
Korjuu: Mätäs leikataan pari kertaa kesässä, jätetään 3–4 cm tyngät. Kukkia kerätään salaatteihin.
Käyttö: Lehdet mausteeksi. Kukat sopivat ruokien mausteeksi, koristeeksi ja kuivakukiksi. Sisältää rikkipitoisia eteerisiä öljyjä, allisiinia, paljon A- ja C-vitamiinia sekä myös jodia, rautaa ja muita kivennäisaineita.
  


 


Ryytisalvia (Salvia officinalis)
Viljely: Esikasvatus maaliskuussa. Itää 18 asteessa 1–3 viikossa. Taimettuminen hidasta. Istutus avomaalle hallojen jälkeen. Aurinkoinen kasvupaikka, kalkittu, hiekkapitoinen maa. Taimiväli 20x30 cm. Talvehtii peitettynä suojaisassa paikassa Etelä-Suomessa. Voidaan kasvattaa myös ruukussa.
Korjuu: Ennen kukintaa kerätyt lehdet kuivataan hitaasti tai pakastetaan. Voi säilöä myös öljyyn tai etikkaan.
Käyttö: Vahva mauste. Sopii varsinkin rasvaisten ruokien maustamiseen. Käytetään usein rosmariinin ja persiljan kanssa. Sopii sipuli-, papu- ja riistaruokiin; maustaa kanalintuja, piiraita, rahkaa ja olutta. Lääkeyrttinä antiseptinen: estää tulehduksia ja edistää ruoansulatusta. Ei suositella jokapäiväiseen käyttöön. Käytetty aikoinaan lemmenrohtona.
 


 


Timjami (Thymus vulgaris)
Viljely: Siemenet kylvetään toukokuussa turveruukkuihin (5 x 5 cm) muutama siemen kuhunkin. Siemenet itävät parhaiten valossa peittämättä. Taimikasvatusaika on 4-5 viikkoa. Avomaalla istutustiheydeksi sopii 30 x 30 cm.
Korjuu: Sato korjataan yhdellä kertaa juuri ennen kukintaa tai kukinnan alkaessa käyttäen terävää veistä tai suurilla aloilla leikkuukonetta. Kasvustoon jätetään 5-10 cm:n sänki. Elokuun jälkeen kasvustoa ei pitäisi leikata, jos sen halutaan talvehtivan. Matalaan kasvustoon kertyy helposti pölyä, joten suojainten käyttöä suositellaan kuivattujen yrttien käsittelyssä.
Käyttö: Kala-, kana- ja kasviskeittoihin, tomaatti- ja kasvisruokiin, pastan ja riisin mausteeksi, pitsoihin, liha-, kala-, kana- ja makkararuokiin, marinadeihin ja ruokien koristeluun.

   
 
          Tuoksuruuta (Ruta graveolens)
Käyttö: Ruudan lehtiä ja nuorten versojen latvoja voi varovaisesti käyttää kuivattuna mausteena liha-, muna- ja sieniruuissa sekä salaateissa. Tosin turvallisempiakin maustevaihtoehtoja ruudalle löytyy, ja sen voi hyvin korvata vaikkapa kyntelillä tai mäkimeiramilla. Suurina annoksina kasvi on myrkyllinen, mutta voimakkaan makunsa vuoksi sitä ei pysty käyttämään niin suuria määriä. Tuoksuruutaa on käytetty myös viinin värjäämiseen.
Käyttö rohtona: Ruuta on ikivanha rohtokasvi, jolla on hoidettu mm. reumavaivoja, kihtiä sekä hermostollisia sydän- ja vatsavaivoja. Nykyisin tuoksuruutaa käytetään lähinnä kuukautisia edeltäviin PSM-oireisiin sekä palauttamaan psyykkisistä seikoista pois jääneet kuukautiset. Korkein sallittu annos rohdosta on 1 g päivässä. Omin päin kasvia ei ole syytä käyttää sisäisesti. Ulkoisesti ruudalla on hoidettu mm. haavoja, ihotauteja, hermosärkyjä ja reumaa.
Varoitukset: Furanokumariinit aiheuttavat iholla auringon valossa kutinaa ja ihotulehduksia. Suun kautta nautittuna kasvin mehu voi johtaa kielen turpoamiseen, syljen erityksen lisääntymiseen ja maha-suolikanavan tulehdukseen. Se aiheuttaa myös sukuelinten ärsytystä veren kertyessä pikkulantion alueelle, mikä voi johtaa raskaana olevilla keskenmenoon. Vaikeissa myrkytystapauksissa seurauksena voi olla kuolema.

 


Vihannesportulakka (Portulaca oleracea subsp. sativa)
Viljely: Kylvö keväällä tai kesä-heinäkuussa avomaalle. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa. Multava maa, lämmin ja valoisa kasvupaikka. Sopii myös sisällä ruukussa viljeltäväksi.
Käyttö: Lehtiä ja latvaversoja käytetään tuoreena salaatteihin, maustevoihin, dippikastikkeisiin sekä keittoihin. Lisätään ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Versot sopivat lisäksi etikka- ja suolasäilykkeiden mausteeksi ja ruokien koristeeksi. Lehdet maistuvat kirpeän happoisilta ja hieman suolaisilta.
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019