Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2015:
Lokakuu
Elokuu
Kesäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Helmikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kaikki merkinnät

 
19.9.2014
Moottori-kurssin harjoitukset, osa 2
Huoltokohteista
Huoltovuoroon osuivat traktorikantamme vanhimpia koneita, 605 ja 755, jotka ovat legendaarisen VolvoBM-Valmet punaista 05-sarjaa. Kaikki sarjan traktorit ovat olleet tähän asti luotettavia peruskoneita.

605 on etukuormaimella varustettu työjuhta, joka on vuosien varrella kokenut monenlaista; moottoriremonttia, etukuormaimen tiivistämistä, etuakselin korjausta ja hydrauliik
kapumpun vaihtoa. Nykyään se toimii ajoharjoittelussa ja pienissä töissä maatilalla.

Kuvassa VolvoBM-Valmet 605.

755 on sarjan uudempia koneita, jossa on turbiinikytkin, metsäohjaamo ja sähköinen nostolaite. Muuten tekniikka on samanlaista kuin 605:ssa, vaikka moottorissa on enemmän tehoa ja sylintereitä. 755 toimii maatilalla vetokoneena pääosin metsäkärryjen edessä ja tarpeen tullen myös muiden kärryjen vedossa. Vetotyön vuoksi vetovarret ovat poistettu vuosia sitten.

605 huollosta

Vuonna 2013 traktorille tehtiin suurempi huolto, jossa vaihdettiin kaikki öljyt suodattimineen ja jäähdytysnesteet, sekä jarruneste. Tämän vuoksi tehtiin suppeampi huolto, jossa vaihdon kohteena oli moottoriöljy ja suodatin, polttonestesuodatin, vaihteistosuodatin ja hydrauliikan painesuodatin. Lisäksi moottorin ilmansuodatin ja hytin ilmansuodatin puhdistettiin. Rasvanipat rasvattiin.
Kuvassa moottoriöljyn laskemista aletaan valmistella.

Etukuormain aiheuttaa hankaluuksia huollon suhteen, joten se nostettiin ylös ja sidottiin mekaanisesti paikoilleen hallinosturin avulla. Tällöin hydrauliikan pettäminen ei pudota kuormaajaa opiskelijan niskaan.
Vanhojen koneiden ongelmana on huoltokohteissa olevien muttereiden ja ruuvien pyöristyminen, jolloin kiintoavaimet sekä hylsyt helposti pyörähtävät kannan ympäri. Tällöin niiden aukaiseminen vaikeutuu huomattavasti ja aikaa alkaa mennä hukkaan. Tämä ongelma tuli vastaan moottoriöljypropun ja hydrauliikan painesuodattimen kanssa. Lisäksi aukaisussa helpottaa, kun tiivisteet ovat paikallaan, ne on voideltu ja niitä ei ole vedetty "apina" momenttin metrin jatkovarrella.Kuvassa on 605 hydrauliikan painesuodatin, joka on teräskupin suojassa. Nostolaite täytyy olla alhaalla, kun sitä alkaa vaihtamaan. Suurta avainta (35 mm) ei saa muuten paikoilleen. Suodatin jouduttiin irrottamaan kupin pohjassa olevan mutterin nylvääntymisen takia hydrauliikan pikaliittimien jakolaatan päästä. Tämän jälkeen kuppi laitettiin ruuvipenkkiin ja väännettiin auki.

Lisää työtä saatiin etuakselista, kun oikean puolen olkatappi näytti irronneen kiinnityksistään. Asia korjaantui ottamalla rengas pois ja vaihtamalla uudet pultit paikoilleen.

755 huollosta

Traktorille on tehty 2012 suurempi huolto, joka vastaa 605 vuonna 2013 tehtyä huoltoa. Tämän vuoksi traktorille tehtiin täyshuolto, johon vaihdettiin moottoriöljy suodattimineen, polttoainesuodatin, hydrauliikan painesuodatin, vaihteistosuodatin öljyineen, imusiivilän puhdistus, moottorin ilmansuodatin ja hytin ilmansuodatin puhdistus, etuakselin ja napojen öljyn vaihto, jäähdytysnesteen vaihto ja jarrunesteen vaihto.


Kuvassa 755 huollossa ja opiskelijoiden työnjakoa.

Jäähdytysneste poistettiin lohkosta ja syyläristä. Tämän jälkeen syyläri täytetään uudella jäähdytysnesteellä ja kone käytetään niin kuumaksi, että termostaatti aukeaa. Ilma pitää letkuista pyrkiä poistamaan mahdollisimman hyvin, jotta ilmalukkoa ei letkuihin jää.


Kuvassa suljetaan etuakselin öljytilan tulppaa. Nelivedossa akselin sisällä on tasauspyörästö ja voimansiirtoakselit, jotka tarvitsevat öljyvoitelun. Näitä öljytiloja ei ole takavetoisissa traktoreissa.

Huolto sujui kaikin puolin hyvin, mutta ongelmaksi jäi vielä jarrunesteen katoaminen eli jossain putkissa on vielä vuotoa, kun jarruneste katoaa säiliöstä.


 
 
 
1 kommentti
 
1ex opiskelia14.1.2016 00:54

Valmet 605 etukuormaaja tiivistettiin ja letkutettiin uudelleen alkuvuodesta 2011 t. Työn tehnyt

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Tietokonenäkymä
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Alla olevalla osiolla, voit lisätä tekstisi perään linkkejä. (Linkki näkyy tekstissä HTML-koodina)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021